Is Heerlen de baas?

Steeds meer wordt er gesproken over herindeling. Een supergemeente Parkstad. In 1 klap 240.000 inwoners, de grootste gemeente van Limburg en de vijfde gemeente van het land (net na Utrecht met 299.000 inwoners). Gemeente Parkstad, groter dan onze Limburgse hoofdstad Maastricht. nl.wikipedia.org/wiki/Parkstad_Limburg

De geluiden komen niet van de inwoners, niet van de bestuurders maar van de middenstanders. Die denken dat 1 grote supergemeente hun een sterkere positie geeft waarin  Heerlen als centrumgemeente de grote woon-, auto-, badkamer- en keuken- en zelfs supermarktboulevards zal huisvesten. Ook scholen, brandweer, politie, etc. kunnen dan in Heerlen geplaatst.

Inwoners van Parkstad zaten al nooit te wachten op Parkstad (overigens een afschuwelijke naam volgens mij). Ik heb nog nooit een inwoner van Landgraaf, Brunssum, Kerkrade of Heerlen horen verzuchten dat hij/zij liever in de gemeente Parkstad zou wonen. Sterker nog, de 3 gemeenten van Landgraaf zijn ooit samengegaan om annexatie door Heerlen te voorkomen. De herindeling waarbij Hoensbroek bij Heerlen kwam vond al plaats in 1982 en bewoners van Hoensbroek blijven stug Hoensbroek als woonplaats opgeven, niet Heerlen.

In een grote supergemeente komt alles per definitie verder van de mensen af te staan. Een ziekenhuis in Brunssum of Kerkrade? Nee we hebben al een ziekenhuis in onze gemeente. Een scholengemeenschap in Brunssum? Nee hoor, scholen genoeg in Heerlen. Nieuw paspoort? Ga maar naar Heerlen. Er zijn immers al plannen om het nieuwe stadskantoor groot genoeg te maken voor de ambtenaren van de supergemeente.

En hoe zit dat met de democratie in Parkstad? Zal in een supergemeente Parkstad de plaats met de meeste inwoners ook de meeste macht hebben? Wordt Heerlen straks de baas in Parkstad?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Heerlen, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s