Heerlens Manifest na onderzoek SP

De SP heeft een onderzoek onder 10.000 politieagenten gehouden, “De agent aan het woord”. De gegevens van de Heerlense agenten die deelnamen aan het SP onderzoek hebben we eruit gehaald. De cijfers waren overduidelijk. Agenten klagen over de bureaucratie, de werkdruk en het gebrek aan tijd om hun taak als wijkagent goed te doen. De cijfers van heel Zuid-Limburg waren trouwens even veelzeggend. Het was nog even lastig die gegevens boven tafel te krijgen, omdat sommige agenten Zuid-Limburg en anderen Limburg Zuid hadden opgegeven, maar dat viel uit te rekenen. Kerstavond heb ik ze zitten omzetten, een goede besteding van die avond dus.

De SP-fractie in de gemeenteraad van Heerlen heeft vragen gesteld over de resultaten. De kwetsbare veiligheid in een stad als Heerlen mag geen gevaar lopen door bezuinigingen op de politie. We moeten agenten weer leren vertrouwen en ze minder papierwerk laten doen. Een agent vertelde dat hij iemand had opgepakt in het centrum vanwege wangedrag, maar dat de verdachte alweer vrij langs het raam liep, terwijl de agent zelf nog zeker 4 uur papieren en rapporten moest invullen.

De gemeente Heerlen heeft een manifest, met 750 handtekeningen van wijk- en buurtorganisaties en bezorgde burgers, gezonden aan minister Ter Horst. In het manifest wordt de minister verzocht de geplande bezuinigingen op de politie niet door te voeren.

Er zijn partijen in Heerlen die de veiligheid willen waarborgen door meer camerabewaking, maar wat heb je aan een camera als er geen agenten achter zitten die echt kunnen ingrijpen? Camera’s geven schijnveiligheid, tenzij ze, zoals in het centrum van Heerlen, tot directe inzet van politie leiden. Zeker na Operatie Hartslag hebben we, de bewoners van Heerlen, het verschil van goede politieinzet kunnen zien. Het zou niet goed zijn als we die vooruitgang weer verliezen.

Het is goed dat Heerlen heeft besloten een manifest te sturen, ik hoop dat veel gemeenten volgen. Het zou goed zijn als iedere korpsbeheerder wat meer opkwam voor de agenten die er iedere dag staan voor onze veiligheid.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Heerlen, Irma, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s