Rechts- of linksaf?

Het verkiezingsdebat van de NOS is natuurlijk een beetje vreemd. Deze verkiezingen gaan immers over lokale thema’s en lokale kandidaten. Nu begrijp ik dat het onmogelijk is voor de NOS om voor iedere gemeente een debat te organiseren, maar het was wel mooi geweest.

Van veel lokale partijen kennen we alleen de nummer 1. De lijst Leers spreekt voor zich. Leefbaar Hummel is eigenlijk al jaren een eenmanspartij. Ik ben zo benieuwd op wat voor gronden mensen dan de nummer 2 of 3 van zo’n partij in de raad wil hebben.

Natuurlijk hebben we in Heerlen ook last van het Wilders-effect. Mensen die liever zoeken naar zondebokken dan naar een oplossing. Erg jammer want totaal niet opbouwend natuurlijk. Een zondebok is wel het laatste wat Heerlen (of welke plaats dan ook) nodig heeft.

Verder verbaasd het me telkens weer dat veel mensen rechts gaan stemmen in moeilijke tijden. Juist nu meer en meer mensen afhankelijk worden van ons solidaire systeem, kiezen mensen voor de afbraak ervan. Het is net alsof iedereen denkt :”Dat zal mij niet gebeuren!” Maar het kan echt iedereen gebeuren. Het echte effect van de crisis heeft ons nog niet ten volle bereikt en de ellende om je heen is duidelijk zichtbaar. Niet altijd in de werkloosheidcijfers, maar gewoon in je straat, je buurt, je stad.

Zijn mensen dan bang dat solidariteit hen zelf teveel gaat kosten? Zijn ze daar banger voor dan dat ze zelf afhankelijk worden van wat ze een ander gunnen? Juist de mensen die zelf in die positie komen weten niet hoe snel ze van rechts naar links moeten overstappen wanneer ze  ontslagen worden, een ongeluk krijgen, afhankelijk worden van zorg en ga zo maar door.

Verbazingwekkend dus dat er van de 12 partijen die deelnemen aan de Heerlense gemeenteraadsverkiezingen maar 2 links zijn (ja, ja, lokaal is de PvdA echt nog wel links, Groen Links absoluut niet).

Gaan we nu stemmen voor het doorzetten van 4 jaar vooruitgang in Heerlen?

Of gaan we stemmen op die nieuwe clubjes met hun mond vol over zondebokken, hun eigen woonomgeving (Terworm), hun eigen stokpaardjes (ondernemers), etc. die, voorzover ze in de raad zaten, altijd anders gestemd hebben dan ze nu beloven?

Mijn mening is duidelijk, ik stem voor Heerlen!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s