Waarom stem je?

Na de verkiezingen voor de gemeenteraden van 3 maart, kunnen we op 9 juni ook gaan stemmen voor de Tweede Kamer en op 2 maart 2011 voor de Provinciale Staten. Het worden dus drukke tijden voor de politieke partijen. Maar zijn het ook drukke tijden voor de kiezer?

De opkomst bij verkiezingen is steeds lager. De verwachting is dat er maar 48% gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Door de val van het zoveelste kabinet Balkenende (en het geruzie daarbij) hebben nog meer kiezers het vertrouwen in de politiek verloren, de opkomst kan dus nog lager uitpakken.

Waarom gaan die 48% dan nog stemmen voor de gemeenteraad?

Veel mensen gaan stemmen omdat het nou eenmaal zo hoort. “Heb ik altijd gedaan, mijn ouders ook, dus dat hoort zo”. Die stemmen ook meestal op dezelfde partij als hun ouders, dan hoeven ze er niet zelf over na te denken. Makkelijk! Andere mensen gaan stemmen omdat ze vinden dat ze daarna een gegronde reden hebben om (online) tekeer te gaan tegen alles wat de andere partijen doen. Weer andere mensen bestuderen veel verkiezingsprogramma’s en baseren hun standpunt daar dan op. Die kunnen dus elke verkiezing anders stemmen. Je kunt immers landelijk andere zaken belangrijk vinden dan lokaal, er spelen ook andere belangen.

Wat mij het meest verbaasd zijn de mensen die gaan stemmen, maar eigenlijk niets van politiek weten. Waarom ga je stemmen als je enige reden ‘het kontje van Bos’ is? Of dat is mijn buurjongen dus ik stem op hem. Omdat de gemeente teveel geld stopt in het Maankwartier (terwijl de gemeente er niks in heeft gestopt deze termijn). Omdat er teveel panden leegstaan in het centrum (terwijl die van banken of projektontwikkelaars zijn, niet van de gemeente). De vreemdste redenen heb ik al te horen gekregen: “Ik ga niet stemmen want of je nou door de hond of de kat gebeten wordt…. maar ze moeten wel wat doen aan de zorg en die bonussen”.

Natuurlijk gaat niet iedereen het hele verkiezingsprogramma van iedere partij lezen. Mensen hebben vaak al een paar partijen waar ze tussen twijfelen. Partijen komen met de mooiste kreten, de heftigste beschuldigingen naar anderen toe en de grootst mogelijke onzin. Hoe kan de gemiddelde kiezer uit die brij nu iets halen wat voor hem/haar zinvol is? Beter is te kijken naar daden dan naar beloften. Iedereen weet dat verkiezingsbeloften alleen waargemaakt kunnen worden als je een absolute meerderheid krijgt. Anders kun je niet meer doen dat je uiterste best om de beloften waar te maken.

Burgers van Heerlen: Zoek vooral na wat partijen/kandidaten in het verleden al hebben gedaan. Zoek vooral na wat partijen beweren en of dat klopt. Zoek vooral na of de kandidaten 2, 3 en verder ook wel zo aardig zijn als jouw buurjongen die overal vooraan staat. Praat met de partijen waar je twijfel over hebt, gelukkig staan ze nu ineens allemaal in het centrum. Maar vooral: Kijk goed om je heen hoe de stad er aan toe is en baseer je oordeel op feiten, niet op loze kreten en beloften!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Heerlen, Irma, Nederland

Een Reactie op “Waarom stem je?

  1. Nog 2 nachtjes slapen!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s