Nog 3 nachtjes slapen

Nog drie nachtjes slapen en het hele verkiezingscircus is voor de burgers weer voorbij. De campagnes houden op en in het centrum ben je niet langer vogelvrij. Dan volgt er voor de kopstukken van de gemeentelijke politiek nog het in elkaar breien van een coalitie en dan moeten wij, burgers, het daar maar weer 4 jaar mee doen.

Veel partijen zul je dan ook 4 jaar niet meer zien of horen. Die trekken zich terug in het gemeentehuis, de “partijpanden” worden per direct gesloten en de burger kan ze amper meer bereiken. U weet zelf wel welke partij al meer dan 20 jaar een partijpand heeft dat altijd openstaat voor burgers met vragen en problemen. U weet zelf wel welke partij, ook in de 4 jaar tussen de verkiezingen, wel benieuwd is naar uw mening en de wijken ingaat om u dat te vragen.

De burgers kunnen dan ook heel moeilijk de verkiezingsprogramma’s en -beloften beoordelen. Het kost erg veel moeite om te achterhalen wat ‘jouw’ partij nu eigenlijk die 4 jaar gedaan heeft. Daarom stemmen veel mensen gewoon wat hun ouders ook altijd stemden. Die trouwens ook weer gewoon stemden wat meneer pastoor ze zei, ofzo.

Toch blijf ik erbij dat je geen enkel verkiezingsprogramma zou hoeven lezen, je kunt gewoon partijen, of tegenwoordig ook eenlingen, beoordelen op wat ze in de afgelopen 4 jaar gedaan hebben.

Het is voor burgers meer van belang het coalitieakkoord te lezen. Een begrijpelijk verslag van raadsvergaderingen te krijgen en een overzicht van het stemgedrag van de verschillende partijen of gemeenteraadsleden. Daar heeft de burger meer aan want dat is bepalend voor de stad.

Aan de ene kant is de campagnetijd de mooiste tijd voor mij, veel mensen willen ook echt over politiek praten en gaan met je in gesprek op straat. Aan de andere kant zal ik blij zijn als de burgers zich hebben uitgesproken en de stroom negatieviteit van andere partijen ophoudt. Als we verder kunnen met werken en bouwen aan een beter Heerlen.

Nog 3 nachtjes slapen ……

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Heerlen

Een Reactie op “Nog 3 nachtjes slapen

  1. Sjarel Peer

    Wijze woorden en ik gok op een stevige coalitie van SP en PvdA. Die hebben wel wat voor Heerlen/Hoensbroek gedaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s