Raar iets, die politiek

Nog aan het bijkomen van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zit je wat te filosoferen. Hoe is het mogelijk dat in mijn stad, Heerlen, een partij die constructief heeft meegewerkt in het college, goede wethouders leverde en een goede campagne voerde, gewoon gehalveerd is? Wat kun je nou als raadslid nog meer doen dan je stinkende best en de mens in je beslissingen centraal laten staan? Waar hebben de kiezers de PvdA Heerlen op afgerekend?

De PvdA Heerlen verdiende het niet om 4 zetels te verliezen. Het bewijst maar weer eens dat de landelijke politiek van grote invloed is op de lokale politiek. PvdA Heerlen is daar, absoluut onverdiend, de dupe van.

En iemand die maar zaken roept, waarvan hij weet dat die niet waar zijn, waar geen analyse van gemaakt is en waar hij eerder, in de raad, heel anders stemde, krijgt zomaar 2, bijna 3 zetels.

http://www.youtube.com/watch?v=4fEea1kd6ic

 Zelfs een partij waarvan alle hoofdpunten in de debatten aantoonbaar eigenbelang zijn, krijgt van de Heerlense kiezer een zetel. Mensen die echt van toeten noch blazen weten en denken dat ze, op de dag dat ze hun aanvaardingspapieren moeten tekenen, in de raad beedigd worden. Weten die dan niet dat de geloofsbrieven eerst onderzocht moeten worden? Juist van de partij die regels regels vindt zou je anders verwachten.

Gelukkig heeft de SP het verlies weten te beperken en zijn ze nog steeds de grootste partij in Heerlen. De landelijke politiek heeft invloed gehad, maar het vertrouwen dat de SP heeft van de Heerlenaren is toch duidelijk.

Er zitten nu zoveel kleine clubjes met verschillende aanpak, programma’s en zelfs wrok naar de andere partijen, in de raad dat het haast onwerkbaar wordt, zowel voor coalitie als oppositie.

De burgers is Heerlen hebben echter hun keuze gemaakt en de aankomende 4 jaar moeten we maar kijken hoe dit gaat uitpakken voor de stad. Over 4 jaar nieuwe kansen.

Dat de landelijke politiek van invloed is op de lokale is een feit, dat het andersom ook zo is werd gisteren duidelijk door het aftreden van Agnes Kant. Hoewel moedig dat ze die beslissing heeft genomen, was die wat mij betreft niet terecht. Ze had van haar achterban alle vertrouwen en dat is wat telt. Peilingen en lokale uitslagen hadden niet dit effect mogen hebben. Dat kiezers soms vreemde keuzes maken is waar, zie mijn artikel “Waarom stem je?”. Maar dat een bevlogen, hardwerkend mens als Agnes Kant naar aanleiding van die keuzes vertrekt, helemaal vertrekt, is mijns inziens een schande voor de Nederlandse politiek.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Heerlen, Irma

Een Reactie op “Raar iets, die politiek

  1. Sjarel Peer

    Helemaal waar.
    ’t Is erg te constateren dat lieden met een luchtballonnen zo ver kunnen komen. Maar ze worden afgestraft, let op m’n woorden.
    Taak voor de SP om de burgere wijzer te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s