Stage, maatschappelijk of juist niet?

Deze week is mijn 14-jarige zoon begonnen met zijn week verplichte, maatschappelijke stage. Hij moet 1 volle werkweek, dus 40 uur, werken bij een non-profit organisatie. Hij heeft een plekje gekregen bij de Oefenbunker in Landgraaf, kort bij ons om de hoek. In de Oefenbunker repeteren bandjes en komen veel jongeren samen.

Met nog 2 jongens uit zijn klas hebben ze de opdracht gekregen de immens grote zolder van de oefenbunker op te ruimen. Dat doen ze overdag, van 9 uur ’s morgens tot een uur of 2. Daarna mogen ze een paar uur naar huis en dan moeten ze ’s avonds terugkomen van 7 tot 10. Dat is een zware weekindeling voor een 14-jarige die normaal om 10 uur in bed ligt. Hij mist ook veel van zijn normale sociale dingen. Maar het is slechts voor een week en tot nu toe heeft hij er wel lol aan.

De originele doelstelling van de maatschappelijke stage, leren dat iets doen voor een ander best leuk kan zijn, is in zijn geval, tot nu toe, bereikt.

Mijn oudste daarentegen zit op het Arcus, een ROC. Daar moeten ze een half jaar lang, 3 dagen per week, gratis werken stage lopen.  Mijn zoon (toen 16 jaar) heeft 4 maanden lang bij de Sligro vakken moeten vullen. Daarna heeft hij een tijdje bij de Britain kleding gevouwen en bijgevuld, pallets gesjouwt, etc. Als laatste weer vakkenvullen bij de Plus. Hij zit op het Arcus omdat hij graag een niveau hoger wilde halen op het VMBO en dat kon niet op een reguliere school omdat de staatssecretaris van onderwijs (Dijksma, PvdA) een maximum van 5 jaar voor het VMBO had ingesteld. Inmiddels is dat teruggedraaid, maar voor mijn kind dus te laat.

De stage had dus niets te maken met een gedroomde carriere als vakkenvuller. Het hoorde erbij, het moest en als je de uren niet haalde, ging je niet over. Over het nut is nooit gesproken. Toen hij een aantal keer thuis was gebleven (hij had toen de ziekte van Pfeiffer), moest hij de dagen in de vakantie inhalen.

Nu hij de overgang gehaald heeft en ‘gewoon’ HAVO doet op het Arcus hoeft hij niet zoveel stage meer te lopen. Hij is nu op zoek naar een baantje, om wat bij te verdienen. Maar doordat bedrijven gratis stagaires krijgen, voor 3 dagen per week, eventueel zelfs 2 of 3 tegelijk, zijn er geen baantjes meer. Waarom zou zo’n supermarkt immers gaan betalen voor een vakkenvuller (van bijna 18) terwijl ze het personeel gewoon gratis kunnen krijgen? Ik neem het ze niet kwalijk.

Tot voor kort had hij een krantenwijk, maar die is stopgezet omdat het voor de verspreider te duur werd. We zien nu anderen, uitsluitend volwassenen die het geld blijkbaar ook hard nodig hebben, dezelfde krantjes bezorgen die hij ooit liep, maar dan in 1 groot pakket.

Maar als je het hele plaatje naast elkaar legt klopt er toch iets niet. Ik ben van mening dat het goed is als kinderen moeten werken voor de dingen die ze extra willen. Een leuk bijbaantje in een kledingzaak of supermarkt of een krantenwijk heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Wat in Amerika een droom is, van krantenjongen tot (minister) president, was in Nederland altijd al gewoon mogelijk. Inmiddels hebben we de eerste stap al onmogelijk gemaakt.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Irma, Leuke dingen, Nederland

2 Reacties op “Stage, maatschappelijk of juist niet?

  1. Was het niet de bedoeling dat jongeren een “maatschappelijke” stage gingen lopen en zo leren om iets nuttigs te doen voor de maatschappij? Helpen in bejaardetehuizen, bij culturele instellingen etc. Of vallen VMBO’ers daar niet onder en worden ze op deze manier voorbereidt op een leven als goedkope arbeidskracht in een crappy baantje???

    • Mijn jongste zoon zit op de HAVO en die moest een maatschappelijke stage doen. Hij steekt door de zolder van de Oefenbunker op te ruimen ook niet veel op, maar ach, iets doen voor een ander, altijd goed.
      Mijn oudste deed inderdaad VMBO en werd klaargestoomd voor een carriere als vakkenvuller. Dieptriest!
      Helemaal als dan het resultaat is dat andere tieners geen bijbaantje meer kunnen vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s