Gratis parkeren voor gehandicapten

Afgelopen week is in de Eerste Kamer besloten dat het voorstel dat gehandicapten gratis mogen parkeren in Nederland afgewezen.

Niet omdat men het een slecht idee vond, maar omdat de rechtse partijen vinden dat je door zo’n besluit de autonomie van gemeenten aantast. De Vereniging Nederlandse Gemeenten had al een brief geschreven waarin werd aangegeven dat de gemeenten geen bezwaar hadden, maar de rechtse partijen vonden toch dat het niet kon.

Jammer voor die gehandicapten. Ook jammer dat veel mensen, waaronder zelfs wethouders , niet begrijpen waar het om gaat. Zelfs uitspraken doen als “Gehandicapten krijgen al zoveel”. Gehandicapten gaat het echt niet om die 2 euro. Het gaat erom dat je als gehandicapte dan wel in staat bent een rijbewijs en een aangepaste auto te bemachtigen, maar echt onafhankelijk ben je dan nog niet.

Ik ken een mevrouw die de auto kan besturen met 1 voet. Ze kan heel Nederland doorrijden en het gaat prima. Ze voelt zich vrij, totdat ze moet parkeren. Want autorijden lukt dan wel met 1 voet, een euro in een parkeermeter stoppen is een heel ander verhaal. Vanuit een rolstoel is het ook vaak niet te doen en zijn de instructies al helemaal niet te lezen. Daardoor krijg je dan weer vreemde, en dure, oplossingen zoals twee betaalapparaten naast elkaar (doen we trouwens ook met brievenbussen, alsof mensen zonder rolstoel niet bij die lage kunnen ??).

Verder is voor veel gehandicapten de maximale parkeerduur een probleem. Wanneer in het centrum van de stad een gehandicaptenparkeerplaats is aangelegd, vlak naast een bioscoop, waar de maximum parkeertijd korter is dan een film gemiddeld zal duren dan vraag je je echt af welke wethouder dat heeft laten gebeuren.  Zo zal iedereen ook snappen dat het aanschaffen van een nieuwe broek voor een gehandicapte in een rolstoel wel wat meer tijd kost dan het uur dat men mag parkeren. Een bezoek aan de keuringsarts van het UWV kost veel meer dan 1 uur.

Mijn hoop is gevestigd op de gemeenteraden die een voorstel zullen indienen om in heel Nederland het parkeren voor gehandicapten gratis te maken. Geef gehandicapten de vrijheid en onafhankelijkheid die zo belangrijk is voor iedereen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Heerlen, Leuke dingen, Nederland

Een Reactie op “Gratis parkeren voor gehandicapten

  1. Rene

    Als het kalf verdronken is dempt men de put. Op het moment dat men zelf met dit soort problemen wordt geconfronteerd is het de bekende mosterd na de maaltijd en heeft men spijt dat men destijds geen juiste beslissing heeft genomen. Ik hoop inderdaad Irma dat op Gemeentelijk niveau de aanpassingen er komen, maar ik heb er een hard hoofd in, zeker als de partijen die tegen hebben gestemd invloed uit kunnen oefenen op lokaal niveau. Te gek voor woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s