Carlsbergse bierstaking

De medewerkers van Carlsberg, in Kopenhagen, zijn in staking.

Sinds jaar en dag mochten de werknemers van Carlsberg gewoon bier drinken tijdens het werk. Sinds begin deze maand is besloten dat het drinken van bier beperkt moet blijven tot de lunchpauze. Het mogen niet meer dan 3 pilsjes zijn.

Het klinkt natuurlijk enigzins lachwekkend als je het vergelijkt met de stakingen die onze schoonmakers al wekenlang volhouden. Die vragen om 40 cent loon erbij zodat ze hun lasten kunnen betalen.

Maar de kern van de zaak is eigenlijk dat deze mensen gewoon niet met respect worden behandeld. De schoonmakers zijn ontslagen en heraangenomen voor minder loon bij uitzendorganisaties die ze vervolgens weer, voor minder geld, uitlenen aan hun vroegere werknemers. De postbezorgers moeten ineens per stuk betaald worden of ze worden op straat gezet. De bierbrouwers, bottelaars en chauffeurs, etc. van Carlsberg zijn boos omdat een verworven recht ze gewoon is ontnomen door een arrogante beslissing van bovenaf. Als er gewoon met de werknemers was gesproken dan hadden die misschien wel ingezien dat het drinken van biertjes (zelfs al zijn het er maar drie), niet voor alle werknemers zo’n goed idee is. Denk aan de chauffeurs !

Het feit dat, mede door de dreiging van werkloosheid, werkgevers hun werknemers gewoon kunnen negeren, verworven rechten ontnemen en behandelen zonder respect, dat is de ware reden van deze stakingen!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Irma, Nederland

2 Reacties op “Carlsbergse bierstaking

 1. Ik weet niet hoe het in Denemarken is, maar in Nederland roept men dit zelfde soort onheil over zichzelf af. Zolang mensen blijven stemmen op partijen die dit allemaal mogelijk maken, zonder zich te realiseren wat de gevolgen zijn van de door hun verkozen partijen gevoerde politiek, zal dit alleen maar erger worden.

  Men wil niet eens weten wat de gevolgen zijn. Ook niet als het henzelf betreft. Er zijn bijvoorbeeld daadwerkelijk mensen in Nederland die op Jan Peter gestemd hebben omdat “hij er zo slim uitziet met z’n brilletje”. En ook die mensen worden nu via een uitzendbureau (tegen sterk gereduceerd loon) terug geplaatst bij hun oude werkgever.

  Als je ze dan probeert uit te leggen dat zij dit soort ellende aan zichzelf te danken hebben, ontkent men het en wil men het niet weten. Er zit niets anders op dan te wachten tot het systeem zoals dat nu heerst vastloopt en mensen wakker worden. Zal ik niet meer mee maken, want ik ben al 40.

  Kijk maar naar zoiets als de “privatisering”. Dat heeft niets goeds gebracht en daar is iedereen het over eens. En toch zijn de partijen die dit mogelijk gemaakt hebben straks weer aan de macht. Dan houdt het toch gewoon op…

  • Ja Karel, ik ben het helemaal met je eens. Ik ben nog ietsje ouder dan jij, dus ik zal het ook niet meer meemaken.
   Ik doe mijn best, zet me in, probeer het uit te leggen aan mensen, maar soms lijkt het alsof ze het zelf zo willen. Ze blijven CDA, VVD, D66, PvdA of nog erger stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s