Is Nederland wel kennisland?

Eeuwenlang heeft Nederland haar welvaart te danken gehad aan handel, nijverheid en haar koloniën.  Tegenwoordig is de nijverheid verplaatst naar de lage lonenlanden, we hebben amper meer iets te verhandelen en koloniën brengen niks op. We moeten het nu hebben van onze kennis. Op sommige gebieden gaat dat erg goed. Als er ergens watersnood is dan staan Nederlandse ingenieurs vooraan. Wanneer er een schip vastzit, waar ook ter wereld, dan weet iedereen dat Smit-Tak er op af gaat. Maar veel verder komen we niet met onze specialisten. Veel kennis kan leiden tot nieuwe uitvindingen die weer kunnen leiden tot economische groei. Denk aan de CD, ooit bedacht door Philips. Maar weinig woningen in de wereld waar geen CD (speler) aanwezig is.

 Het Innovatieplatform is een denktank onder aanvoering van Jan Peter Balkenende, opgericht in 2003. De bedoeling van dit platform was om Nederland in de internationale top 5 te krijgen op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie.

Inmiddels is Nederland afgezakt van plek 3 in 2003 naar plek 10. Vorig jaar nog van plek 8 naar plek 10. Frans Nauta (ooit lid) schreef in 2008 al een boek over het niet funktioneren van het Platform (Het innovatieplatform. Innoveren in het centrum van de macht).

Volgens Sijbesma, lid van het platform en topman bij DSM, horen er geen kabinetsleden in zo’n platform te zitten. Kabinetsleden zijn immers geboden aan een coalitieakkoord. Ook moet het Innovatieplatform meer invloed krijgen. Achttien sterspelers zitten in het platform, waaronder hoogleraren van Universiteiten. Met name op Beta/techniek-gebied verwachten we een tekort aan goed opgeleide mensen (in 2010 zijn er 77.000 Betatechnici te weinig).

Volgens president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en lid van het platform Robbert Dijkgraaf heeft de Nederlandse kenniseconomie ‘ernstige klappen gekregen’ tijdens de crisis. Terwijl andere landen via herstelwetgeving hun kennisinvesteringen verhoogden, bleef Nederland stilzitten. Om de koplopers van de ranglijst, de Verenigde Staten en de Scandinavische landen, bij te benen is er volgens het platform jaarlijks ruim euro 6 mrd aan extra overheidsinvesteringen nodig. ‘De komende jaren zal bijna driekwart van de leraren in het voortgezet onderwijs met pensioen gaan. De nieuwe docenten zijn minder gekwalificeerd dan de babyboomers, die bijna allemaal hoger opgeleid waren’, aldus Rinnooy Kan.

Het is vreemd dat ons land aan de ene kant het belang ziet van innoveren, ontwikkelen en een toonaangevend kennisland wil zijn. Terwijl het aan de andere kant blijft bezuinigen op onderwijs. Zelfs de afgelopen kabinetsperiode kwam het onderwijs er bekaait af, terwijl we zoveel hoop hadden dat Plasterk in elk geval uit het veld kwam. De veranderingen en bezuinigingen draaien het Nederlandse onderwijs de nek om. De kwaliteit van het VMBO is gedaald, de Pabo-eisen worden steeds lager, het competentiegericht onderwijs is een ramp en ook op universitair niveau is de kwaliteit van het onderwijs dalend.

Als we blijven kiezen voor bezuinigingen op onderwijs, is het dan nog wel wijs om miljoenen uit te geven aan Jan Peter’s denktank?

Door het steeds strenger wordende immigratiebeleid is het steeds moeilijker geworden om gespecialiseerde kennis uit het buitenland naar Nederland te halen. Zoals hoogleraren met specifieke kennis van hoogstaande techniek. Zelfs al weten we dat beleid te veranderen of voor bepaalde groepen aan te passen, dan zal het nog zeker 10 jaar duren voordat het effect heeft op de innovatieprestaties.

Wanneer passen we de regels op een verstandige wijze aan?

Verder zijn werkgevers en kabinet niet erg zuinig op hun grootste goed. Het economisch beleid in Nederland is primair gericht op groei. Die groei heeft een kostbare keerzijde: stress en geestelijke gezondheidsproblemen bij werknemers. Juist in een kenniseconomie is het cruciaal om het hoofd gezond te houden. Dit gebeurt nu onvoldoende. De kenniseconomie put zo haar belangrijkste grondstof uit, en ondermijnt daarmee haar eigen succes. Stress en werkdruk zijn nu al goed voor 29% van het ziekteverzuim, en een derde van de arbeidsongeschiktheid. Zo’n 30% van alle zorgkosten is direct of indirect het gevolg van geestelijke problemen.

Bezuinigen op zorg, met name de geestelijke gezondheidszorg, en mensen laten doorwerken tot 67 is misschien toch niet zo slim?

Kortom, hebben de kabinetten Balkenende niet al genoeg schade aangericht? Kunnen we niet beter een kabinet hebben van partijen die het belang inzien van investeren in onderwijs en zorg? Dat zijn met name D66, Groen Links en de SP, maar alleen de SP wil ook investeren in de zorg en AWBZ.

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

7 Reacties op “Is Nederland wel kennisland?

 1. Pingback: Tweets that mention Is Nederland wel kennisland? « Irma Koopman Blog -- Topsy.com

 2. Daarom, … meer managers aanstellen. Zodat we de herstructurering beter kunnen structureren. Dit bevordert het “out-of-the-box” denken en komt dus de “helicopterview” ten goede. Als we nu eens een onderzoekscommissie instellen die met tussentijdse rapportages terugkoppelt hoeveel progressie in de polarisatie plaatsvindt, dan kunnen we daar de kick-off meeting op baseren. Vanaf dat moment kan Jan Peter er de politieke accenten bij plaatsen, en kan de her-evaluatie beginnen om te komen tot een plan van aanpak… Even een budgetje regelen…

  (sarcasme-modus uit)

 3. Het budgetje was deze periode 400.000.000 euro Karel.

 4. Waar is die 400.000.000 gebleven ?

  Zo maar een vraagje…

 5. Volgens JP zijn de 18 knappe koppen onbezoldigd, dus het zal wel in reizen, eten, vergaderzalen etc. zitten. Je staat er versteld van wat zo’n zaaltje en 2 broodjes kroket tegenwoordig kosten.

 6. Broodjes Kroket ?!!! Dat is voer voor de plebs !! Bij die hoge heren kun je niet aankomen met een broodje kroket, Die eten dit:

 7. Grijns, wat denk je dat zoiets gaat kosten? Natuurlijk wel in privacy he?

  Ik zeg bezuinigen op het Innovatieplatform en pleit voor gewoon goed onderwijs, goede gezondheidszorg en een doordacht immigratiebeleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s