“De toon is gezet, links tegen rechts”

De toon voor de verkiezingscampagnes is gezet schrijft de Telegraaf, het zal links tegen rechts worden. Maar is dat wel zo? Wie is dan links?

Bij peilingen en kabinetsvoorspellingen wordt D66 altijd bij links gezet, net zoals GroenLinks. Maar wat is er links aan partijen die nog meer zaken aan de markt willen overlaten en die vooral bezuinigen op armere mensen en studenten? Ik dacht dat alle partijen er nu wel achter waren dat groot, groter, grootst echt niet goedkoper maakt!!

PvdA en VVD negeren CDA schrijft De Limburger. Op zich goed nieuws dat het CDA eindelijk eens buiten beeld lijkt te zijn, maar het CDA is net onkruid, niet uit te roeien. En wat zoekt de PvdA nou bij de VVD? Rutte en Cohen stelden beiden dat het CDA-verkiezingsprogramma te vaag is, maar dat is het altijd, zo kan het CDA na de verkiezingen alle kanten op. Is de combinatie VVD – PvdA dan het links of het rechts?

En wat stelt die lijstverbinding tussen GroenLinks en PvdA voor? Is de PvdA bang dat ze een restzetel nodig hebben om Job tot premier te kunnen kronen? Had de PvdA dan niet beter kunnen kiezen voor de SP?

Kijken naar de hoeveelheid die een partij wil bezuinigen zegt ook al weinig over links of rechts. De VVD wil 20 miljard bezuinigen, het CDA 18 miljard en de PvdA wil ‘slechts’ 10 miljard bezuinigen. Maar die bezuinigen dan wel op iedereen, zelfs op studenten. De SP wil ook 10 miljard bezuinigen, maar dan het minst op de armere mensen in Nederland, niet op zorg, onderwijs en natuurlijk niet op studenten. Die moeten immers straks Nederland er weer bovenop helpen.

De PVV komt in de kranten amper meer voor, het verkiezingsprogramma van de PVV is voor de gemiddelde Nederlander erg nadelig en ze willen vooral op belastingverlaging voor rijke en bezuinigen op kunst en cultuur en ontwikkelingshulp. Ze dalen dan ook wekelijks in de peilingen en er zijn al 2 kandidaten van de lijst afgevallen. Bovendien mag een partij die: “Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van het (nationaal) socialisme.” in hun verkiezingsprogramma zet, wat mij betreft nooit meer serieus genomen worden. Vanwege dergelijke geschiedvervalsing, alsof socialisten verantwoordelijk waren voor de holocaust, moest de PVV zelfs uitgesloten worden van deelname.

Het CDA wil de pensioenleeftijd het snelst omhoog. Harder en langer werken, dat moeten we! Het gekke is dat oudere CDA-ers (Wijffels, Van Agt) meestal het licht zien en een veel linksere koers gaan varen. Helaas delen ze die wijsheid niet echt met hun partij en blijven ze ook gewoon lid. Dit in tegenstelling tot wakker geworden PvdA-ers als Marcel van Dam, die wel durft te kiezen.

Veel mensen stemmen toch voor de eigen portemonnee. Bij welke partij hou ik een tientje meer over? Zonder zich af te vragen wat dat tientje andere mensen gaat kosten. De eigen bijdrage in de zorg omhoog is voor enkelen geen probleem. Maar is dat de bezuiniging die wel willen? Spreken we niet allemaal schande van de situaties in de zorg die Zembla en Nova soms laten zien? Ja, schande…. maar ik wil er niet meer voor bijdragen.

 Mensen stemmen op de partijen die de Hypotheekrenteaftrek in stand houden. Eigenbelang dus. Want we zijn oh zo bang dat we zelf de hypotheekrenteaftrek moeten missen. Eigenlijk konden we namelijk het huis niet betalen, maar dankzij de subsidie van alle andere Nederlanders krijgen we maandelijks geld voor dat huis. Dat er ook mensen zijn die daardoor in een woning van een miljoen kunnen wonen, en dat wij dat betalen, lijkt deze mensen niet te boeien. Als ze maar van zijn/haar beurs afblijven. Persoonlijk denk ik dat de Hypotheekrenteaftrek beperkt moet worden. Niemand hoeft, op onze kosten, in een enorme villa te wonen.

Gelukkig heeft de SP genuanceerde standpunten over zowel de hypotheekrenteaftrek als de zorgkosten. Door meer zaken weer inkomstenafhankelijk te maken zullen de lasten van de crisis (want ja, die zal iedereen voelen) eerlijker verdeeld worden.

 Spannend worden de verkiezingen wel. Mensen moeten goed kijken naar wat partijen beloven en wat ze hebben laten zien (daden zeggen meer dan vage beloften), en daar hun stem op baseren. Maar simpelweg rechts tegen links is het dus niet, meer baas in eigen beurs.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

4 Reacties op ““De toon is gezet, links tegen rechts”

  1. Pingback: Tweets that mention “De toon is gezet, links tegen rechts” « Irma Koopman Blog -- Topsy.com

  2. Joa, maar dat hub iech ummer gesjtumpt, dan doan iech dat noe ooch, wah…

  3. Dat ze er niets van snappen kun je ze niet kwalijk nemen. Dat ze er niets van willen snappen, wel. Men wil gewoonweg niet nadenken, want het is veel makkelijker om een schreeuwlelijk na te papegaaien. Of om quasi-genuanceerd een of andere dr. Clavan na te praten die de avond van te voren bij Pauw & Witteman of DWDD heeft zitten orakelen. Kijk maar een willekeurig “straatinterview” bij Hart van Nederland of op de reactie-pagina van de Telegraaf. Dan zie je wat ik bedoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s