Zie je nou wel…..

Vervelend he? Als iemand “zie je nou wel” zegt. Maar soms, heel soms, is het gewoon het enige dat je kunt zeggen over iets.  

De verkoop van Essent en Nuon. Persoonlijk ben ik daar maandenlang mee bezig geweest. Trachten mensen te overtuigen dat het uit handen geven van ONZE energiebedrijven aan het buitenland een slechte zaak was. Statenleden proberen te laten inzien dat ze weliswaar heel erg veel geld kregen voor de verkoop, maar dan wel het jaarlijkse winstuitkering mis zouden lopen. Handtekening verzamelen van Nederlanders, het merendeel was en bleef tegen de verkoop van onze energiebedrijven. We gingen naar Den Bosch, waren massaal aanwezig bij het debat over de verkoop in Provinciale Staten van Limburg, voerden actie bij de informatiebijeenkomsten die RWE in den lande hield.  

Uiteindelijk liep de strijd zo hoog op dat zelfs landelijke (oud-)politici (Bos, Wiegel, Van Dam, Terlouw etc.) van mening waren dat de verkoop niet door moest gaan. Het was ‘onverstandig”, ‘Energie is een overheidszaak’, ‘jezelf in de vingers snijden’, “RWE is een milieuonvriendelijk bedrijf’ etc. De verkoop tegenhouden, wat ze konden, ging ze echter te ver, dat deden ze helaas niet. 

In de Tweede Kamer bestaat veel onvrede over de geplande overname van energiebedrijf Essent door de Duitse energiegigant RWE. PvdA, GroenLinks, SP en PVV (samen 74 zetels in de Kamer) zijn tegen.” 

Toch besloten veel Statenleden (CDA, PvdA, D66 en VVD) dat ons energiebedrijf verkocht moest worden. Limburgs Gedeputeerde Jos Hessels spande daarbij wel de kroon. Als CDA-Kamerlid was hij fel tegen de verkoop van Essent (‘Energie is een overheidszaak”), maar toen hij, vanwege het aftreden van CDA-er Vrehen, ineens Limburgs Gedeputeerde werd, was hij niet alleen plotseling voor verkoop, hij bepleitte de verkoop van Essent warm en volmondig. 

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1120289.ece/Zorgen_om_rijke_provincies_door_Essent 

‘CDA en GroenLinks vinden de aandelenverkoop van de provincies geen zaak voor de landelijke politiek. CDA’er Jos Hessels: ‘Ze ontvangen nu natuurlijk in één klap een heel groot bedrag uit de verkoop, maar dat is nodig om in de toekomst het wegvallen van dividend te compenseren.’
 
In de Staten van Brabant kwam men tot de conclusie dat Essent NIET verkocht mocht worden. Hoera! Een overwinning! Ik ben nog nooit zo blij met de trein van Den Bosch naar Heerlen gegaan, wat een feeststemming! Nederland behoud haar eigen energievoorziening.

 Helaas was die overwinning van korte duur.  Bij het allerlaatste debat hierover, 1 week later, bleek dat RWE gesproken had met de VVD-fractie die daardoor radikaal van standpunt draaide. Essent was niet meer van ons. Het energiebedrijf (een samenraapsel was van de vele, vele lokale energiebedrijven die Nederland ooit rijk was) die gebruikers samen hadden opgebouwd, was gewoon niet meer van ons.  

Maar geen nood, beweerden de Statenleden van VVD, CDA en PvdA, we gingen de opbrengsten goed beleggen en dan kregen we zelfs meer geld dan het dividend ooit zou zijn geweest. Ik dacht er het mijne van. Provinciale Staten die ineens een enorme berg geld krijgen waarmee ze zich mooi kunnen profileren en stemmen “kopen” bij de volgende verkiezingen die beloven dat niet te doen. En ja hoor, ik had gelijk: 

 http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1120289.ece/Zorgen_om_rijke_provincies_door_Essent 

 ‘De PvdA en VVD zijn bezorgd dat de extra miljarden die provincies overhouden aan de verkoop van energiebedrijf Essent worden besteed aan onzinnige projecten. ‘Het gevaar is dat er bestedingsdrang ontstaat’, zegt PvdA-Kamerlid Paul Tang. ‘Je ziet het wel eens bij bedrijven die ineens een smak geld overhouden na een rechtszaak. Dan worden ineens de directiekamers opgeknapt.’ 

Ondanks die zorgen waren het juist PvdA en VVD die de verkoop mogelijk maakten. Het CDA is altijd al voor privatiseringen en marktwerking geweest.

http://www.volkskrant.nl/economie/article1375204.ece/rovincies_spenderen_geld_Nuon_en_Essent 

‘De energiemiljarden spelen een belangrijke rol bij de verkiezingen. Zo overwegen de VVD en het CDA te bezuinigen op de provincies. Vorig jaar werden provincies al met 300 miljoen euro gekort. 

Gelderland noemt het uitgeven van het energiegeld potverteren.  Noord-Holland, Groningen en Overijssel vinden dat de burger recht heeft op het geld uit de energiebedrijven. ‘Wij zijn geen vermogensbeheerder’, stelt gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) uit Noord-Holland, dat bijna 1 miljard kan uitgeven. ‘Burgers krijgen voorzieningen terug.’ Gedeputeerde Job Klaasen (VVD) uit Overijssel wil de 1,2 miljard euro gebruiken om de provincie weerbaar te maken. ‘We moeten de centen terugstoppen in de maatschappij.’

Het klinkt weliswaar heel mooi allemaal, teruggeven aan de bevolking. Maar wat de Gedeputeerden hier bedoelen is dat de opbrengst van de energiebedrijven, waar de Provincie dus nu het dividend van mist, gewoon gebruikt gaat worden voor de aanleg van prestigeprojecten en asfalt, vooral veel asfalt. Teruggeven aan de burger door meer asfalt?  

De verkoop van onze energiebedrijven en de gevolgen: zie je nou wel!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Heerlen, Irma, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s