Iedereen is tegenwoordig socialist!

Ik las een artikel in The New York Times over wetenschappers van de universiteit van Cambridge die een week lang hormoonmonsters namen van beurshandelaren. De hoogte van het testosteron- en cortisolniveau werd vergeleken met de winst en verlies die ze maakten op de beurs. Handelaren die de dag begonnen met een hoog testosterongehalte verdienden meer geld door agressief handelen. Teveel testosteron veroorzaakt agressief en roekeloos gedrag. Cortisol, stresshormoon houdt de beslissingen rationeel, maar…… teveel cortisol leidt tot het krimpen van de hersengedeelten die beslissingen nemen en feiten onthouden. Een pleidooi voor meer vrouwen op de beurs.

 OK, 1 illusie armer, er is niets rationeel aan de crisis! Hij is veroorzaakt door hormonen, hebzucht en agressie. Prof. Dr. Arnold Heertje noemde het deze week in De Limburger dan ook een testosteroncrisis, een spelletje: wie heeft de grootste.

 De tweede illusie die ik jullie wil ontnemen is dat “ze wel weten wat ze doen”. Inmiddels kunnen we vaststellen dat ze, bankiers en handelaren, niet wisten wat ze deden. Ze verkochten zaken die ze zelf niet snapten en zijn nu druk doende het oude systeem van luchtbellenverkoop te herstellen.

Zelfregulering , de derde illusie, is dan ook onmogelijk. Eigen verantwoordelijkheid is de gevolgen van je eigen woorden en daden overzien en verantwoordelijkheid dragen voor die gevolgen en dat deden en doen bankiers niet.

Het gewone volk, de slachtoffers, zullen de rekening gaan betalen, zoals bij elke crisis. Wanneer gigantisch instellingen failliet gaan is het immers rampzalig voor het volk, dus word er publiek geld ingestopt, erg veel publiek geld, om ze te redden. En wat doen we zodra die instellingen gered zijn? Dan geven we ze gewoon terug aan de besturen die ervoor hebben gezorgd dat ze omvielen.

 Zo’n 4 jaar geleden kon je mensen nog laten lachen door te zeggen: “Laten we de banken nationaliseren!” Nu is dat aanzienlijk minder grappig.

Dat de overheid aandelen heeft in onze grote banken om ze later weer te verkopen is nog niet echt de Sovjetisatie van Nederland, maar het is een goed, alom geaccepteerd en zelfs bejubeld begin. Met zijn allen willen we best meebetalen voor zaken als: gezondheidszorg, onderwijs, een fatsoenlijk pensioen voor iedereen, voor veiligheid en misschien ook nog wel voor defensie. Wat echter niemand wil, is meebetalen aan het redden van de financiële elite en hun hebzucht.

Bankiers hebben duidelijk aangetoond dat het kapitalisme te belangrijk is om aan kapitalisten te worden overgelaten. Nationaliseren die handel!

En wat nou als die socialistische oplossing blijkt te werken? Wanneer onze banken niet meer omvallen, maar elkaar weer geld lenen en normaal zakendoen. Waarom zouden we de nationalisatie dan weer stoppen? Niet alleen bij banken, maar bijvoorbeeld een autofabriek, niet failliet laten gaan en met verlies, in losse onderdelen, verkopen. Maar de fabriek als overheid overnemen en omvormen voor de productie van bijvoorbeeld zonnepanelen. Op die manier blijven bronnen, het personeel en de kennis gewaarborgd en gaan we richting Groene Economie. Reguleren door de overheid is een gewenste en noodzakelijke maatregel om een sociale toekomst van het land en de gehele bevolking te garanderen.

De uitdaging voor de politiek is enorm!

Maar wie garandeert ons dat de overheid dan niet zelf kapitalistje gaat spelen? Onze staat is immers niet erg democratisch. Dat zien we dagelijks als het kabinet weer eens de wens van het volk negeert, zoals bij het referendum over de Europese Grondwet, de verhoging van de AOW-leeftijd en de verkoop van Essent. Een genationaliseerd systeem is dan wel niet geheel democratisch, het zal wel meer openstaan voor democratische druk.

 Als we het dan ook nog voor elkaar krijgen dat werknemers een echte stem krijgen in hun instelling, als we de mogelijkheden en ambities van werknemers ontwikkelen, zodat zij zelf in de raad van toezicht of de raad van bestuur kunnen en durven plaatsnemen, in plaats van die uitgerangeerde politici.

Dan, ja alleen dan is de gematigde socialistische revolutie eindelijk een feit kameraden! 

 

Dit artikel schreef ik een jaar geleden als een toespraak. Inmiddels zien we de gevolgen van de crisis in het echt, bij de gewone mensen om ons heen. Veel werklozen, stijgende armoede en veel faillisementen. Bij het verantwoordingsdebat en de presentatie van de doorberekening van het CPB gisteren zagen we nog eens benadrukt dat de liberalen niets hebben willen leren van de crisis. Ze willen het liefst de zaak zo snel mogelijk herstellen. Lastenverlichting voor grote bedrijven, hypotheekrenteaftrek voor miljonairs en afschaffing van iedere sociale zekerheid.

Daarvoor moeten dan wel de armen, zieken, gehandicapten fors inleveren. Gehandicapten met een IQ boven de 70 krijgen geen hulp meer. Lage inkomens gaan er 23% op achteruit. Huren worden geliberaliseerd dus stijgen tot 160%. Eigen risico voor een gezin is 600 euro en studeren is alleen voor rijken. De voedselbanken krijgen het nog druk. Oh, en natuurlijk moet iedereen werken tot 67 (dat is immers 2 jaar meer premie betalen, 2 jaar meer belasting afdragen en 2 jaar minder AOW-uitkering ontvangen) Winst, winst, winst.

Terwijl iedereen weet dat je, om de economie aan de praat te houden, vooral de koopkracht op peil moet houden (liefst verbeteren). Immers zonder koopkracht gaan er veel MKB bedrijven over de kop en verliezen nog meer mensen hun baan. Zonder basisbeurs wordt het met de kenniseconomie niks en zonder goede zorg voor iedereen veranderen we in een barbaars land. Enzovoort, enzovoort

Vreemd dat de VVD toch bovenaan staat in de peiling. Veel kiezers hebben inderdaad het geheugen van een 1-dags-vlieg.

 

 
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De wereld, Irma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s