Buitenring Parkstad

Gisteravond kwamen ongeveer 120 bewoners van Kerkrade bij elkaar om te praten over de dreiging van de Buitenring Parkstad.

Jarenlang is er al sprake van de Buitenring Parkstad. De Provincie heeft het slim aangepakt, de Parkstadgemeenten betalen het leeuwendeel van de aanleg van deze Provinciale weg. De gemeenten hebben daarvoor jaren geleden een convenant getekend waardoor ze nu vastzitten en verplicht zijn mee te betalen aan de Buitenring. Sommige gemeenten, waaronder Kerkrade, zijn zelfs onder druk gezet doordat de Provincie andere, toegezegde subsidies, weigerde totdat de gemeenteraad instemde met de Buitenring.

Al die jaren vonden de bewoners van Parkstad het wel prima. Het is wel makkelijker, 2,5 minuten sneller van Kerkrade naar Brunssum. Ingezonden brieven, artikelen, flyeracties, voorlichting, het ging allemaal aan ze voorbij.

De Provincie doet dan ook niet echt haar best om de bewoners de informatie te geven die ze nodig hebben. Door ingewikkelde woorden als inpassingsprocedure, optimalisering, zienswijze, voorkeurstraject en dergelijke bleven de bewoners onzeker over wat er nu precies gaat gebeuren.

Tot er afgelopen jaar begonnen werd met het archeologische vooronderzoek. Er werden sleuven gegraven in Brunssum en Kerkrade. Volgens archeologen zal er heel wat archeologische informatie verloren gaan door de aanleg van de Buitenring. Letterlijk zand erover!

Verder zijn er natuurlijk allerlei dure onderzoeken gedaan waaruit bleek dat de geluidsnormen zouden worden overschreden. Het CDA heeft daarop een lobby gehouden bij de landelijke partij zodat er een wetswijziging werd aangenomen waardoor de geluidsnormen gewoon hoger worden vastgesteld. Met andere woorden, voor die wetswijziging mocht men maximaal 50 dBa in een woonomgevind produceren, nu mag dat 60 dBa zijn. De Buitenring zal 59 produceren. Gemiddeld dan natuurlijk, in piekuren zal dat hoger zijn.

Ook heeft onderzoek Nut en Noodzaak van de Buitenring niet bewezen. Normaal gesproken is dat al reden genoeg om het hele project af te blazen. Maar gelukkig had het CDA de crisis en de macht nog. Door de Buitenring Parkstad op te nemen in de crisis- en herstelwet kan deze politiek gezien eigenlijk niet meer worden tegengehouden.

Een fors aantal natuurgebieden (Brunsummerheide en dergelijke) en zeer veel archeologische informatie over unieke gebieden in Zuid-Limburg zullen worden vernietigd (hele pottebakkersovens in Landgraaf). Het leefgenot en de gezondheid van heel veel bewoners zal op het spel worden gezet. En alles omdat Gedeputeerde Driessen denkt dat het goed zal zijn voor de economie. Of ter meerdere eer en glorie van zichzelf, want de Buitenring, de Driessenring, lijkt hem alles waard.

Immers langs de Buitenring hebben gemeenten hele gebieden moeten afstaan aan de Provincie, ter ‘ontwikkeling’. Met andere woorden, de gemeenten hebben er geen zeggenschap over en de Provincie kan er allerlei bedrijven laten bouwen. Dat daardoor de gemeentelijke industriegebieden leeg blijven staan doet er niet toe. Dat de belasting op het milieu (fijnstof, CO2, etc.) niet alleen door de weg, maar ook door de bedrijven heel erg zwaar zal worden voor de inwoners is blijkbaar ook onbelangrijk.

Kerkrade zal door de Buitenring doormidden gesneden worden. De Provincie wil niet vasthouden aan 80 km/u en zoveel mogelijk bestaande wegen, nee ze willen een 4-baansweg met middenberm en vluchtstroken met daarnaast aan beide zijden een ventweg om de aanliggende bedrijven te kunnen bereiken met hulpdiensten en dergelijke. De weg wordt enorm groot en zal dan ook heel erg veel geluid, overlast en verontreiniging veroorzaken voor de omwonenden.

Gisteren werd duidelijk dat bewoners beginnen te begrijpen hoe dichtbij dit alles komt en hoe grootst dit alles wordt. De Provincie heeft al heel veel woningen opgekocht en de straten beginnen al leeg te staan. De bewoners die blijven wonen hebben gedeelten van hun tuin moeten afstaan en beseffen ineens dat daar waar ooit hun vijver was, straks een gigantische snelweg ligt. Dat de bouwwerken die noodzakelijk zijn meer dan 3 meter hoog worden. Dat er, met name in de buurt van Avantis, 3 enorme verkeerspleinen zullen komen. En dat zoiets natuurlijk ten koste gaat van de gezondheid van velen, mens en dier. De enige twee onaangetaste natuurgebieden die Kerkrade heeft gaan er de komende jaren aan, het Hamdal voor de Buitenring en het andere bij Rolduc voor een golfbaan.

Jammer dat het zolang heeft gekost voordat bewoners het doorhadden. Ze kunnen nu alleen nog terugvechten door massaal bezwaarschriften in te dienen. In Provinciale termen heet dat een zienswijze. Dat kunt u ook! Wanneer u van mening bent dat u een goed bezwaar hebt tegen die Buitenring, schrijf dan vooral een ‘zienswijze’ naar de Provincie. Dat u zich zorgen maakt over de luchtverontreiniging (die zou moeten worden opgeteld bij die van Ruhrgebied en Awacs), de geluidsoverlast, de veiligheid, de natuur, of wat u ook maar kunt verzinnen. Alleen de mensen die een bezwaarschrift/zienswijze hebben ingediend kunnen straks naar de Raad van State om het aan te vechten.

Het enige wat het laatste bronsgroen eikenhout van Zuid-Limburg nog kan redden is een kolonie korenwolven. Die worden namelijk wel beschermd, Kerkradenaren niet !

Woensdag 21 juli 2010, dagblad De Limburger:

Buitenring DDL-20100721

Buitenring Hoensbroek DDL-20100721

Buitenring Landgraaf DDL-20100721

Buitenring ingezonden DDL-20100721

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Heerlen, Irma, Nederland

4 Reacties op “Buitenring Parkstad

 1. Jan

  Hallo Irma
  Nu ga ik pietluttig doen.
  De tekening die jij hier heb geplaatst, is niet van de buitenring, maar van de binnenring.

 2. leo

  Irma, binnenring of buiterning is verder niet belangrijk want beiden zullen de hele parkstad regio in de komende jaren gaan voorzien van zones die 800m breed zijn en door en langs woonkernen lopen waarvan de provincie beweerd dat de leefbaarheid zal verbeteren. en vult deze nieuwe aangelegde zones met 50-60dB, NOx,NO2,PM10. 24 uur per dag. Om een niet bestaand economisch probleem op te lossen.Of toeristische attrakties te ontwikkelen. Welke bestuurder durft die onzin met drgae ogen te beweren. Ik heb een goed advies voor hem. Hij kan zich nu nog terugtrekken en aan zijn gezin wijden. Want Aavantis 100 hectare groot hiervan is in 2010 nog steeds 7 hectare verhuurd de rst staat leeg sinds 1997. En alle andere industrieterreinen gaat het niet anders. Dus laten we hopen dat ieman in het Limburgs Provincie huis verstandig wordt en dit onzinnige projekt stillegd, en verbrand en dat de beschikbare tracegronden per direkt een ander bestemmingsplan krijgt en daar is maar 1 telefoontje voor nodig naar Natuurmonumenten.

 3. Irma kijk eens op http://ivbn.blogspot.com
  specifiek over de Buitenring Parkstad Limburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s