De veroordelingstrend

Vandaag opende de Telegraaf met de grote kop:

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7424267/__Een_op_de_acht_ontvangt_uitkering__.html?p=18,1

Een op de acht Nederlanders ontvangt een uitkering. Eind vorig jaar ontvingen 1,4 miljoen mensen een bijstands- werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is 12 procent van de beroepsbevolking. De 55-Plussers hebben het vaakst een uitkering; ruim 22 procent van hen was eind 2009 uitkeringsgerechtigd. Het aandeel jongeren tot 35 jaar nam met een kwart toe.

Het CBS heeft vastgesteld dat 21 procent van de niet-westerse allochtonen een uitkering ontvangt, dat is 2 x zoveel als onder autochtonen.

 

Zoals iedereen zich kan voorstellen liegen de veroordelende reacties op de Telegraafsite er niet om:

Het is toch absurd dat zoveel allochtonen die nooit hebben gewerkt en dus ook nooit iets aan premie hebben betaald via enige vorm van werk een uitkering mogen ontvangen,eerste wat ze moeten AFSCHAFFEN is dat,eerste tien jaar hoor je je zelf te kunnen onderhouden als je hier nieuw komt en het nodige “werk verleden”opbouwen.
Dick, Den Haag 
  
Er is heel veel werk, maar door vele arrogante werklozen, en ze kunnen ook nog lekker makkelijk uitkering krijgen, goed betaalde uitkering vergelijken met minimumloon blijkt voor die lui interessanter te zijn. Oplossing: uitkering moet uitsluitend voor mensen die 80% a 100% zijn afgekeurd. Voor de rest, ook als je hoogopgeleid bent, en geen werk vindt, dan MOET je bijvoorbeeld een schoonmaak baan accepteren, doe je niet? geen uitkering.
Goldway, Sassenheim
  
voor alle nederlanders,laat je eigen ontslaan en trek een uitkering,ben je beter af,dan je eigen de pokker te werken voor niks,de mensen met een witte baan houden maar 300 euro meer over dan uitkeringstrekkers,en met een uitkering hoef je niet de volle pond te betalen,(alles word bijna kwijtgescholden,dus nederlanders trek een uitkering geloof me je komt er beter uit.
een witte werker, utreg 
  
Alle uitkeringen van mensen die kunnen werken, STOPPEN!! Er is werk zat!! De meeste uitkeringstrekkers willen niet werken. Daarom hebben wij hier nog steeds een heel leger Polen en andere buitenlanders nodig om het werk te doen! SCHANDE!!!
T. te Pas, Amsterdam 
 
Fijn he?, die multiculturele samenleving die dankzij Brusssel, vreselijk veel geld en de rest …kost!
-Grace A. van Hak, -Almere 
 

Natuurlijk zijn er ook een paar redelijke mensen: 

 
De vraag bij de 21% is vooral : is dat de schuld van de allochtoon die vaak een behoorlijke opleiding heeft gehad of van de bedrijven die bij het zien van de naam Hassan, Mohammed of Gülten de sollicitatiebrief terzijde schuiven.’t is maar een idee.Met dank aan de overdreven beeldvorming van mijnheer Wilders!
koos, koets 
  
Hoe kan dit? Volgens onze nationale onbenul JH Donner zit het bedrijfsleven te springen om 55 plussers. Of liegt JHD ons voor?
H, Oss
  
 
Deze cijfers (per ultimo 2009) vallen me niet eens zwaar tegen. Opvallend is het hoge percentage (22%, dus ruim 1 op 5) bij 55+. Dan zie ik de rationale niet van verhoging aow leeftijd naar 67 jaar. Er zullen dus echt stimulerende maatregelen genomen moeten worden om het % werklozen onder de beroepsbevolking binnen 4 jaar naar een acceptabel niveau (bijvb. 10%) te brengen. Meer mensen in de zorg en bij politie, maar ook minder ambtenaren. Wordt dus een hele uitdaging..
nederbelg, grensstreek 
 
Als je denkt dat je, door het schrappen van deze uitkeringen, er zelf op vooruit zal gaan ben je wel heel kortzichtig.
Nico, Dordrecht 

 

 
 
Wat is er toch met de maatschappij gebeurd dat we elkaar zo veroordelen?
Het woord uitkeringsGERECHTIGD is toch duidelijk? Mensen hebben recht op een uitkering als ze, vanwege welke reden dan ook, niet kunnen werken. Zouden de schreeuwers op de Telegraafsite zich niet realiseren dat ze ooit zelf tot de groep gerechtigden kunnen behoren? Denken ze dat arbeidsongeschikten allemaal “best wel kunnen werken”? Denken ze dat mensen van 55-plus die ontslagen zijn door de crisis dit aan zichzelf te danken hebben en dat zoiets hen nooit zal overkomen? Realiseren ze zich niet dat het, door de aangekondigde bezuinigingen van het aankomend kabinet, alleen maar erger zal worden? Immers door de ‘versoepeling’ (lees versobering) van het arbeidsrecht en verkorting van de WW, bezuinigingen op de AWBZ, zullen nog meer mensen, nog afhankelijker worden van een uitkering. Bovendien zullen die 12 procent van de bevolking echt op een houtje moeten bijten, een feit dat de lokale middenstand ook behoorlijk zal voelen.
 
Dat Wilders de zaak wat betreft allochtonen zo op scherp heeft gezet dat zelfs het CBS nu een aparte kolom maakt voor niet-westerse allochtonen, was ons al duidelijk. Dat mensen zich daardoor behoorlijk laten beinvloeden is ook duidelijk. Het is niet eens buitenlanderhaat, het is moslimhaat. Een Belg of Duitser met een uitkering krijgt hele andere reacties dan een moslim. En het is inderdaad zo dat bedrijven iemand met de naam Mohammed liever niet aannemen als ze ook een Harry of Peter kunnen krijgen, ook al heten die Schmidt of Smith.
 
Dat het CDA, met name minister Donner, de gehandicapten, WAO-ers en WA-jongers echter in een kwaad daglicht heeft gesteld voor het oog van Nederland is bijzonder onchristelijk en verwerpelijk. Donner is al tijdenlang bezig met het benadrukken van wat mensen kunnen en niet focussen op wat mensen niet kunnen. Dat klinkt allemaal mooi, maar hoe moeten mensen die 50% zijn afgekeurd nou aan werk komen als er al zoveel werklozen zijn? Hoe kun je als CDA-minister zo harteloos zijn dat je de uitkering van deze mensen alvast kort, terwijl je heel goed weet dat er geen werk is voor die mensen?
Maar erger nog is dat Door Donners geklets in Nederland de indruk is ontstaan dat iedereen met zweetvoeten zomaar een uitkering kan aanvragen en de rest van zijn/haar leven in luilekkerland zit. Iemand die ik ken is voor 50% goedgekeurd als dekbedvuller. Dus zijn uitkering is gehalveerd, maar werk is er niet.
 
 
Iedereen kent wel iemand die, volgens hem/haar, totaal onterecht een uitkering ‘geniet’. Zo iemand die dagen heeft dat hij gewoon boodschappen kan sjouwen. De dagen dat die iemand plat ligt omdat die niks kan, die ziet niemand. Het is makkelijker mensen te veroordelen.
Iedereen kent echter ook de mensen die werklos zijn geworden, die ontslagen zijn omdat de multi-national meer winst maakt in India of zo. Mensen die meer dan 30 jaar hebben gewerkt en nu in een sneltreinvaart in de bijstand worden gezet. Binnenkort ook nog gedwongen om te werken voor die bijstand.
 
Hoe kan het toch dat Nederland zo veroordelend is geworden? Wat is er gebeurd met het begrip dat we ooit voor elkaar konden opbrengen? Wat is er gebeurd met de solidariteit die we ooit hadden, het besef dat het ook ons zou kunnen overkomen. Hoe kan het dat iedereen het CDA wel veroordeeld omdat ze willen samenwerken met de PVV, maar niet vanwege de wig die ze drijven in de samenleving? Het CDA wil gewoon samenwerken met partijen die 18 miljard willen bezuinigen op zorg (ik las ergens dat het een financiele striptease van de zorg is), WW, uitkeringen en ontwikkelinghulp. Hoe onchristelijk kan een partij zijn?
Ooit leerde ik op school dat we de taak hebben te zorgen voor de zwakkeren om ons heen. Dat dat een teken van beschaving is en dat je er trots op kan zijn als de zwakkeren het goed hebben. We namen wekelijks een dubbeltje mee, ‘voor de arme kindjes in Afrika’. Zorgzaamheid en solidariteit waren zaken om trots op te zijn.
Leren mensen dat tegenwoordig niet meer?
 
Hoe komt het dat Wilders weer alle aandacht krijgt in het formatieproces? Hoe komt het dat niemand schande spreekt van het dalende moraal in dit land, juist dankzij partijen als VVD en CDA? Dat hoort op de voorkant van de krant, niet de veroordeling van mensen die hun leven graag anders hadden gezien !!
 
 
 
Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

2 Reacties op “De veroordelingstrend

 1. Frank

  Kijk dat er veel mensen in de WW zitten is natuurlijk niet zo vreemd als JH Donner de WW opensteld om de bedrijven in crisestijd een handtje te helpen.
  Veel van de mensen die in de Telegraaf reageren weten niet hoe het haasje huppelt. 99 % van de mensen die een verblijfsvergunning ontvangen, krijgen zodra zij een woning hebben een bijstandsuitkering, een inrichtingsKREDIET en moeten verplicht inburgeren. Gedurende de inburgering zitten ze in de uitkering.
  Dat werkgevers Ali’s, Mohammed’s niet aannemen is schandelijk. Rita Verdonk heeft hierover destijds klachten ontvangen en na onderzoek diverse werkgevers aangesproken omdat dit o.a. discriminatie is, iets wat onze grondwet verbied.
  Overigens mensen dwingen om voor hun bijstand te werken is niet alleen schandelijk maar waarschijnlijk ook onwettig.

 2. Tegen domheid kun je niet vechten. Mensen die zo dom reageren hebben niets geleerd van het fenomeen PROPAGANDAMACHINE die over-uren maakte in de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw en die miljoenen mensen het leven heeft gekost.
  Maar het is al zo oud als de mensheid dat trappen naar onder het makkelijkst is. Voor trappen naar boven moet je nl een MOEDIG iemand zijn! Wie durft bijvoorbeeld een hyena als Serve Kuijer de waarheid te zeggen en plein publique???En wie durft de waanzin van de miljoenenverslindende voetbalidiotie aan de kaak te stellen?
  Zuid-Afrika is er ARMER van geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s