Besmet werk

Geruime tijd lezen we berichten in kranten en horen we op TV de mededelingen van de grote bazen van TNT post dan er te weinig post is, dat mensen niet genoeg kaarten en brieven versturen (we mailen teveel) en dat het dus onze schuld is dat zij 15.000 postbodes moeten ontslaan.

Sinds kort staken de postbodes. Ze voeren actie voor het behoud van hun baan, hun vak. Ze willen niet vervangen worden door minder betaalde postbezorgers.

Maar hadden we dit een tijd geleden ook al niet bij de thuiszorg? Privatisering, aanbesteding, contractwerk, flexwerk, kortom mooie woorden maar in werkelijkheid zijn het allemaal manieren om werknemers zo min mogelijk rechten te geven en natuurlijk ook zo min mogelijk loon.

Gekwalificeerde thuishulpen werden ontslaan en vervolgens door het CWI gedwongen een baan als huishoudelijke hulp aan te nemen, tegen een veel lager loon. Dat gaat ook met de postbodes gebeuren. Ze worden zelfs gedwongen om eerst hun goedkope opvolgers op te leiden. Cateraars bij Heineken, schoonmakers, etc. Wie het nieuws volgt weet genoeg.

Het vreemde in dit verhaal is de houding van de vakbonden. Die hebben amper iets gedaan om de misstanden te voorkomen, behalve bij de schoonmakers. Hoe zit het met de ouderwetse solidariteit? Kan dat uberhaupt nog wel?

Vroeger zou het werk als postbezorger gewoon tot ‘besmet werk’ verklaard zijn. Niemand haalde het in zijn/haar hoofd om dat te gaan doen. Alleen op die manier konden werknemers voor elkaar opkomen en hun baan veilig stellen.

Toen de NS staakte werden touringcar- en taxichauffeurs opgeroepen om niet mee te werken aan vervangend vervoer. De NS moest gewoon toegeven aan de eisen van het personeel. Toen de schoonmakers staakten en bedrijven zelf hun troep moesten opruimen hielp dat. Geen ander bedrijf kon schoonmakers leveren. Bewonderenswaardig hoe die schoonmakers solidair met elkaar waren.

Zou het niet zinvoller zijn als de bonden mensen opriepen om geen baan als postbezorger aan te nemen? Om niet te gaan werken voor DHL, VSP, Sandd, noem maar op. Ouderwetse solidariteit.

Verklaar post bezorgen tot besmet werk voor iedereen die geen postbode is !!


Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Irma, Nederland, Uncategorized

2 Reacties op “Besmet werk

  1. Helemaal mee eens. Vooral nu tijdens de feestdagen. Laat de bazen van TNT het zelf maar uitzoeken met de kerstkaartendrukte!

  2. Communicatie via papieren brief is tegenwoordig de enige vorm van communicatie die niet gecontroleerd mag worden door de overheid. Er bestaat namelijk nog steeds zoiets als “briefgeheim”. In alle andere vormen van communicatie (e-mail, sms, telefonie, etc.) mag de overheid onbeperkt grasduinen. Daarom moet die papieren post zo snel mogelijk de nek worden omgedraaid.
    Kan toch niet zo zijn dat ik met jou kan communiceren zonder dat de overheid dit controleert op “terroristische content”…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s