Onderwijsvernieuwingen, hoera ??

Het kabinet Bruin I heeft weer een leuk plannetje bedacht. Om de Nederlandse kenniseconomie (welke?) een beetje op te krikken gaan ze een grote onderwijsvernieuwing invoeren. Wat een goed plan….. of niet?

De onderwijsvernieuwingen die er de laatste decennia zijn geweest hebben ons niet veel goeds gebracht. Sinds de Mammoetwet zijn er verandering op verandering toegepast, mijn moeder snapt niets meer van het systeem) en geen van die veranderingen hebben geleid tot verbetering. Ik dacht toch dat het doel van de overheidsbemoeienis met onderwijs was om onze collectieve kennis te verbeteren.

Sinds Balkenende verantwoordelijk werd gemaakt voor de Nederlandse kenniseconomie is deze gedaald van plek 5 naar plek 13. Ik vrees dat deze vernieuwing weer een mooi woord voor bezuiniging is.

Deze minister, die als staatssecretaris de maatschappelijke stage invoerde, wil dat onze kinderen meer uren les krijgen in engels, nederlands en wiskunde. Als staatssecretaris was ze vorig jaar verantwoordelijk voor het verplicht invoeren van de ‘maatschappelijke stage’, waarbij leerlingen 60-72 uur plantjes moeten water geven bij bejaarden of frikandellen bakken in de sportkantine, ten koste van 60-72 uur les in wiskunde, Engels of Nederlands. Ik schreef al eerder over de maatschappelijke stage.   Zoonlief heeft 40 uur gewerkt… en niks opgestoken. Hij moet nog 20 uur stage invullen, voor februari, in zijn vrije tijd dit keer. Dus als u een non-profit organisatie weet die nog 20 uur een plantenwaterende puber over de vloer wil, laat het me horen!

Marja van Bijsterveld heeft dit prachtige plan bedacht. Minder profielen, minder keuze en specialisatie dus, en meer engels, nederlands en wiskunde. Maar is dat nou wel wat er mis is met het onderwijs? Ik ben het met haar eens dat scholen minder aan dat maatschappelijke gedoe zouden moeten besteden. Die stage is echt nonsense als het niet gekoppeld is aan een doel, een richting, dat je er iets van opsteekt waar je ook wat mee doet. Geen puber zal denken “wat geeft dat een heerlijk gevoel, kienen bij die oma’s”. Dat was een illusie. Ik ben blij dat Bijsterveld dat nu ook inziet. Ik hoop dan ook dat die stage zo snel mogelijk wordt afgeschaft.

Maar rigoreuse onderwijsvernieuwingen, worden we daar blij van? Volgens mij niet!

We moeten juist een flink aantal ‘vernieuwingen’ gaan terugdraaien. Het VMBO is mislukt, tijd dat te erkennen. Gewoon terug naar MAVO en kinderen die liever met hun handen werken niet frustreren met teveel studievakken, maar ze gewoon opleiden tot vakman. Die zullen we ook nodig hebben in ons toekomstige kennisland. Want zo’n professor heeft ook een goed werkende riolering en een betrouwbare auto nodig.

Het zogenaamde studiehuis is een flop. Wanneer ik in de mediatheek op school werk en dus zie wat die kinderen allemaal doen tijdens die studieuren dan weet ik dat gewoon. Ze spelen spelletjes, kijken YouTube-filmpjes, zoeken naar leuke kleding, etc. Maar een werkstuk maken zie je ze nauwelijks doen. Als je ze dan vraagt waarom ze dat niet doen dan zeggen ze meestal dat ze dat beter thuis kunnen doen, waar ze zich rustig kunnen concentreren.

Scholen die begrijpelijk zijn, waar leerkrachten lesgeven in vakken, waar kinderen huiswerk voor thuis meekrijgen en niet alles zelf moeten uitzoeken. Waar mensen gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te halen, niet worden weggezonden omdat ze slecht zijn voor de statistiek van de school, waar dit kabinet weer geld aan wil koppelen.  Toetsen die worden gehouden zijn voor toetsing en normering, diagnose en verbetering. Maar zeker niet om te straffen en te belonen. Wanneer men scholen en leraren(teams) gaat ‘afrekenen op de resultaten’, zoals dit kabinet voornemens is, roept allerlei perverse prikkels op die het onderwijs juist schaden.

Dus wat mij betreft geen onderwijsvernieuwing noodzakelijk mevrouw Van Bijsterveld, liever een onderwijsherstel !

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Nederland

Een Reactie op “Onderwijsvernieuwingen, hoera ??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s