Framing

Jarenlang horen we, zeker in verkiezingstijd, dat links verantwoordelijk is voor de multiculturele samenleving. Dat een rechts kabinet beter is voor veiligheid en economie en dat links altijd Sinterklaas speelt en aan potverteren doet.

Feiten spreken dat alles luidkeels tegen, maar toch blijft het rondspoken. Framing noemen we dat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Framing). Het steeds opnieuw wegzetten van een partij of een richting (links, rechts, progressief, conservatief, nationalistisch, etc.). Rechtse politici zijn beter in het framen dan linkse.

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/links_lullen_rechts_brullen-1/

 

Kwestie van eerlijkheid? Kwestie van overtuigender overkomen? Waar ligt het aan?

Gisteravond waren de opnamen van het verkiezingsdebat voor L1 in het Provinciehuis. Het is verbazingwekkend hoe de woordvoerders van, met name rechtse, partijen wegkomen met het rondstrooien van pertinente leugens. Ik stond echt te kijken van de aanhang van de PVV die claimde Limburg weer voor de Limburgers te willen maken, af te willen rekenen met de oude machthebbers, de achterkamertjespolitiek, en dan vervolgens loeiend applaudiseren als Mw. Stassen zegt het liefst met het CDA en de VVD de Limburgse coalitie te willen vormen.

De VVD beweert glashard dat het goedkoper is 12 miljoen te investeren in meer asfalt, dat megastallen echt gezonder zijn voor mens en dier en dat investeren in het Openbaar Vervoer het begin is van de Socialistische heilstaat in Limburg.

Het CDA, al 65 jaar aan de macht in Limburg, gaat voor vernieuwing en het ontslag van een berg ambtenaren. Vernieuwing van wat? Het behang in de achterkamertjes? Vernieuwen van de declaratiemogelijkheden? Een nieuwe voetbalfusie of een beter gelukte Sinterklaasaffaire?

Natuurlijk verweren de andere partijen zich met verve. Zeer leuke replieken werden gegeven. Het publiek schoot zelfs hartelijk in de lach toen de PVV beweerde dat ze staan voor wat er in het verkiezingsprogramma staat. Dit publiek weet namelijk dat daar niets instaat, geen enkele oplossing. Mw. Stassen moest namelijk eerst vanalles nog “bekijken”. Bovendien staat de PVV nergens voor, ze stappen sneller over breekpunten heen dan u en ik over een hoop stront. Het allergrootste probleem dat Limburg heeft is toch wel de angst voor de komst van een 14de moskee. Na gewezen te zijn op de echte problemen van onze Provincie kwam er alleen nog maar 4 (!!) keer uit: “ja maar de PvdA schoffeert 170.000 PVV-kiezers”……… En toch zal de PVV veel stemmen krijgen, de achterban applaudisseerde gewoon door.

Maar het blijft een vreemde zaak dat bepaalde ideeen over partijen zo makkelijk bij de bevolking blijven hangen terwijl de feiten ze zo tegenspreken. De VVD is voor veiligheid en economie? Nee, de VVD bezuinigd op politie, op ambtenaren, de VVD wil meer marktwerking wat weer goed is voor de winstdeling en slecht voor de werkgelegenheid. CDA, VVD en PVV bezuinigen 40% op de Limburgse jeugdzorg. Hoe kan het daar nou veiliger van worden? Alle kabinetten waar CDA en VVD in hebben gezeten hebben de staatsschuld laten oplopen. Zie de link van Sargasso, het enige linksige kabinet, dat van Joop den Uijl, was juist het zuinigst!

http://sargasso.nl/archief/2005/08/23/staatsschuld-begrotingstekort-en-de-linkse-kabinetten/

Het artikel op Joop over het boek van Martin Bosma is helemaal raak. Aantoonbare geschiedvervalsing heeft de PVV-demagoog nodig om mensen genoeg angst aan te jagen en op het rechter spoor te zetten. En natuurlijk om alles wat linksch is als superslecht weg te zetten. Volgens Bosma zijn socialisten zelfs verantwoordelijk voor de vele doden in de Tweede Wereldoorlog (“op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van het socialisme”). Het verschil tussen socialisme en nationaal-socialisme is ook wel ingewikkeld hoor meneer Bosma. (onder dat artikel trouwens een zeer interessante gedachtenwisseling tussen een gebrainwashde PVV-er en een andere bezoeker (toevallig oud-hoofdredacteur van een krant en schoolboeken).

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/martin_bosma_te_licht_bevonden/

http://www.depers.nl/binnenland/546550/Bosma-voor-arbeiders-verklaard.html

In het stuk van DePers zie je dat de multiculti-schuld, zo die er al is, beslist niet ligt bij de PvdA, GroenLinks of de SP. De gastarbeiders zijn naar Nederland gehaald door VVD en CDA. Het waren goedkope arbeidskrachten en dus goed voor de winstdeling van de hoge heren. Nadat de werkzaamheden steeds meer verdwenen waren die arbeiders, hoe goedkoop ook, niet meer gewenst door de directeuren.

‘De overheid dient aan culturele minderheden een zo groot mogelijke gelegenheid te geven tot integratie in de Nederlandse samenleving en daarbij dient hun recht op behoud van een eigen culturele identiteit te worden veilig gesteld.’ Als je nu denkt dat dit door een PvdA-er is gezegd,

 

dan ben je ook behoorlijk gebrainwashed. Deze uitspraak is namelijk van niemand minder dan Hans Wiegel, oud-VVD-minister en de uitspraak staat in het Liberaal Manifest van 1981. De VVD staat daar dus achter… of stond. Voordat ze werden gedoogd.

 

Het blijkt dus echt zo te zijn dat als je maar vaak genoeg iets herhaalt, het in een bepaalde context zet en er ook nog een schuldige bij aanwijst, dan wordt het gewoon als waarheid aangenomen. De feiten kunnen dat honderd keer tegenspreken, maar men gelooft nu eenmaal liever een one-liner dan dat men nagaat of het (nog) wel klopt met de feiten. Liberalen geloven in de vrije markt, een zo klein mogelijke overheid, dat is liberaal. ” De overheid heeft een duidelijke rol bij het beschermen van zwakkeren, geeft Mark Rutte toe. Dat is inderdaad het liberalisme van Thorbecke. Maar diezelfde Rutte bezuinigd op de aller- allerzwaksten in onze samenleving: de mensen op de sociale werkplaatsen, de kinderen in het speciaal onderwijs, de jeugdzorg, het onderwijs, en ga zo nog maar even door. Dat is niet meer het liberalisme van Thorbecke, dat is neo-liberalisme. Dat staat eerder voor: “alles voor Bassie”, slechts 5% van de Nederlanders hebben daar profijt van.Toch blijven mensen VVD stemmen omdat ze denken dat de VVD nog steeds opkomt voor de zwakkeren, zonder dat men de feiten kent.

Ik zou zeggen lees nog een paar verkiezingssprookjesboeken, doe een stemwijzer, maar onderzoek vooral de feiten! Geloof niet alles wat je in de krant leest (meneer Bosma schrijft wekelijks in de NRC!). Kijk wat de partij van jouw keuze echt heeft gedaan, niet wat ze heeft beloofd of waar ze vroeger voor stonden, maar waar ze zich voor hebben ingezet, hoe ze hebben gestemd. En ga vooral op 2 maart stemmen (of geef je stemkaart aan iemand). Ook al heb je niks met de Provincie, deze verkiezingen gaan over meer. Laat je stem niet verloren gaan en zorg dat het bij slechts 1 kabinet Wilders blijft!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De wereld, Irma, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s