Leve Limburg

Terwijl de meest rechtse coalitie ooit in Provinciale Staten net rond is en het Limburgs Dagblad is begonnen met de serie Het Onbehagen, naar aanleiding van de verkiezingsuitslagen, geeft de Provincie Limburg niet op. In tegenstelling tot “Limburg teruggeven aan De Limburgers” investeert de provincie sterk in het verkopen van onze Provincie aan anderen.

Ze moeten en zullen Limburg promoten!

Ze noemen zichzelf de “Founding Fathers” van de BVLIMBVRG en investeren sterk in de Stichting regiobranding Zuid-Limburg.

Limburg moet zichzelf promoten als een sterke economische regio, niet alleen als een regio waar het goed toeven is. Wel grappig dat op de website van de Stichting regiobranding Zuid-Limburg het allereerste dat je ziet een hele grote advertentie voor Limburgse hotels is. Na een heleboel gedoe en ruzie werd uiteindelijk besloten tot een slogan: “Everything points to Maastricht, in the region South-Limburg”. Die slogan was een zwaar compromis, want gemeenten als Heerlen en Sittard-Geleen voelen zich behoorlijk buitengesloten. Terecht! Als je het promotiefilmpje bekijkt komt Maastricht er nog het minst in voor. Snowworld, mooie kastelen, landelijk gebied, Solland, DSM, het Glaspaleid/Schunck, kuuroorden, het Orbis Medisch Centrum, zelfs naar het geweldige buitenland om ons heen, kortom heel veel mooie zaken van Zuid-Limburg, maar amper iets over Maastricht. Dat volgens de provinciale bestuurders toch alles naar Maastricht wijst komt misschien door hun eigen naar binnen gerichte blik. Op alle bussen werden de inwoners van Zuid-Limburg er op gewezen dat ze eigenlijk niet meetellen want dat het allemaal alleen om Maastricht draait.

De campagne werd ook in de landelijke media opgenomen met advertenties over hoe goedkoop Limburgse huizen zijn en dat we hier best goeie scholen hebben hoor! Persoonlijk vond ik het een vreemde campagne. Ik woon hier al, waarom moet het op mijn bus staan? Denken ze nou echt dat mensen door een advertentie ineens hun hele hebben en houen inpakken en naar Limburg verhuizen? Wat is de denkwijze achter dit soort acties?

Vandaag las ik in de krant dat ze iets nieuws bedacht hebben, het project Literair Limburg. De Commissaris van de Koningin in Limburg, dhr. Frissen, hield een leuk feestje met een stel genodigden. Ze hebben namelijk het nieuwe boek van Connie Palmen, de Psychiater, in het Limburgs, nee eigenlijk in het Bergs laten vertalen. Connie kreeg dat uitgereikt. Connie is namelijk geboren in het kloosterdorp St. Odiliënberg en is op haar 23ste uit Limburg vertrokken om nooit meer hier te komen wonen. Vandaar dat juist haar boek in het Bergs is vertaald. Er moest ook iemand anders worden gevraagd de stukjes in het Bergs voor te lezen. Connie had namelijk al moeite met de mailtjes tussen haar en de vertaler omdat die ook in het Bergs waren. Zelfs de vertaler had moeite met het Bergs omdat het zo anders is dan zijn eigen Limburgs. Toch promoot de provincie het boek als een vertaling naar het Limburgs. Ik ben benieuwd hoeveel Limburgers het kunnen lezen en vooral wat het allemaal voor wonderen gaat verrichten voor de regio.

Na Connie zullen ook boeken van Paul van Loon, die van zichzelf zegt dat hij uit Brabant komt, en Jacques Vriens naar het Limburgs, welk Limburgs dan ook, worden vertaald. Het is misschien een goede hulp voor mij bij het inburgeren als Twentse in Limburg. Ooit had ik een stripboek van Asterix in het Twents en dat heb geruild met een vriend die het in het Limburgs had, we konden elkaars boek moeiteloos lezen. De grensdialekten blijken niet zoveel van elkaar te verschillen, zeker als je ze leest niet. Het boek van Connie ga ik niet lezen, niet in het Nederlands en ook niet in het Bergs. Misschien die van Paul van Loon, griezelen is meer mijn ding en Brabants leest wellicht makkelijker.

Maar even serieus: wat is de toegevoegde waarde van deze vertalingen? Wat heeft de provincie doen besluiten om weer zoveel belastinggeld te besteden aan dit soort zaken? Hebben wij, de belastingbetalers, daar na de verkiezingen nog iets over in te brengen? Weet de gemiddelde Limburger dit wel? Is het wel zo slim om te promoten dat zelfs Limburgers hun eigen taal niet altijd kunnen verstaan en buitenstaanders al helemaal niet?

Juist daarom zijn de slogans waarschijnlijk in het engels gemaakt…… onbegrijpelijk.

Hebben we nou werkelijk geen belangrijker zaken om te regelen in Limburg?

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Heerlen, Irma, Nederland

Een Reactie op “Leve Limburg

  1. jeanine hoefnagels

    Toen ik die uitspraak van L. Stassen (PVV) las over “haatpaleizen”, schaamde ik me weer opnieuw heel erg. Omdat die mevrouw Stassen zó dom is dat ze niet weet dat de grootste haatpaleizen al honderden jaren in Limburg ( en elders in de wereld) staan: de rk kerken, waar vrouwen, kinderen, homo’s en lesbo’s worden gehaat.
    En zó iemand wil Limburg “teruggeven aan de Limburgers” wat dát in godsnaam ook mag betekenen.
    Op deze manier raken we het imago van achtergebleven gebied nooit kwijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s