Hulp

In mijn kinderjaren was het heel normaal dat mensen elkaar hielpen. Met klusjes op het boerenland, met grote klussen die je samen deed met de buren. Moest er bij de buren geverfd of behangen worden? Dan ging pa helpen en ma en de buurvrouw zorgden voor koffie en brood. Moesten er bonen geplukt worden dan deden we dat samen en deelden de opbrengst die we dan weer samen in weckflessen deden.

Tegenwoordig liggen dat soort zaken wat moeilijker. Mensen helpen niet meer zomaar iemand. Je moet al duidelijk maken dat je het zelf hebt geprobeerd en dat het je niet lukt. Iedereen heeft het namelijk veel te druk, druk, druk.

Bij een aanvraag thuiszorg ligt dat nog wat ingewikkelder. Bij een verhuizing naar een andere gemeente moet de hele indicatie over gedaan worden. Dat kan, bijvoorbeeld hier in Landgraaf, blijkbaar pas na 8 weken !!

De medewerker van de verschillende gemeenten denken ook heel anders over wat voor hulp er noodzakelijk is, wat er zelf gedaan kan worden en wat kinderen moeten doen. De discussies over hoeveel uren werk je realistisch gezien kunt verwachten van een knul van 18 zijn niet van de lucht. Een kind van 18 zit normaal gesproken nog op school en moet een bijbaantje om te voorkomen dat hij/zij tot de nek in de studieschulden komt. Daarnaast is zelfs de overheid van mening dat er ruimte moet zijn voor sociale contacten en zeer zeker voor sport. Toch gaat het indicatieorgaan er van uit dat een kind van 18 gewoon, naast school, voor een gezin van 4 personen kan zorgen, inclusief schoonmaken, wassen, koken, etc.

Gelukkig kun je dan als cliënt weer een tweede beoordeling aanvragen bij een arts die meestal wel inziet dat zo’n kind nooit genoeg tijd heeft om dat allemaal te doen.

In Landgraaf heeft men daar het volgende op bedacht. Boodschappen en strijk hebben ze een ‘service’ voor. Deze service wil zeggen dat je alle boodschappen door de Plus (voor een hogere prijs uiteraard) laat thuisbezorgen. De strijk kan naar een stomerij. Niemand in het College bedenkt zich dat een gemiddeld gezin dat thuishulp nodig heeft dat niet kan betalen. Toch worden die uren afgetrokken van de noodzakelijke hulp.

Om nu de kosten voor de gemeente nog wat meer te drukken gaan ze mensen die al lange tijd in de WWB zitten inzetten als thuishulp tegen behoud van uitkering. Daarnaast gaan ze ook WSW-ers inzetten als thuishulpen. Stukken goedkoper! (voor de gemeente, niet voor de client!)

In het beleidsstuk van de gemeente staat zelfs dat mensen maar eens zelfstandig moeten worden.

Het stimuleren van het gedachtegoed dat men als eerste zelf verantwoordelijk is voor het eigen leven en daarmee als eerste de vraag “wat kan ik zelf?” aan de orde is, vraagt een forse omslag in het denken van burgers, m.n. in onze regio.  Onze burgers zijn niet opgevoed met ‘zelf kunnen’ “.

Duidelijk een achter het bureau bedacht plan zonder enige empathie en met een vernederende kijk op de hulpbehoefende medemens. En Landgraaf is echt niet de enige gemeente waar de plannen van dit kabinet zo gretig worden uitgevoerd.

Weet u nog het spotje van de SP met die oude mevrouw die zich voor iedereen moest uitkleden?

Deze mevrouw moet zich dus straks voor verschillende langdurig, al dan niet onwillige of ongeschikte werklozen zonder enige opleiding of training uitkleden. Of ze krijgt hulp van iemand uit de WSW, iemand die zelf recht heeft op een beschutte werkplek. Maar volgens de gemeente is “het verknopen van WWB-WMO-WSW” een perfecte oplossing.

 

Nou ja….. voor de gemeente dan.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Irma, Landgraaf, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s