Begrafenis minimumloon

Vanmorgen vond ik in mijn mailbox de uitnodiging voor de begrafenis van het minimumloon. Het gaat om een actie van de SP in Sittard-Geleen.

Het minimumloon is in Nederland ingevoerd in 1968 om uitbuiting van werknemers te voorkomen. Het is een teken van een beschaafde maatschappij. De overheid treedt dan ook keihard op bij overtreding.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2011/09/22/uitbuiting-van-werknemers-wordt-in-2012-harder-aangepakt.html

Een aspergeteelster kreeg recentelijk zelfs 2 en 1/2 jaar straf voor het uitbuiten van Poolse werknemers.

Momenteel is er echter een trend in gemeenten en rijksoverheid om zichzelf wél toe te staan mensen minder dan het minimumloon te betalen. Zij komen daar uiteraard mee weg zonder straf. In Sittard-Geleen wil men 600 mensen op die manier aan een baan helpen. Deze mensen moeten dan gewoon, volwaardig werk verrichten met behoud van uitkering, zonder loon dus, laat staan het minimumloon. Hier in Landgraaf wil de wethouder bezuinigen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (met name thuiszorg) door mensen uit de ‘uitkeringsbak’ en mensen met recht op een beschermde werkplek (W.S.W.) in te zetten als thuishulp. Uiteraard niet tegen een fatsoenlijk loon, maar met behoud van uitkering of met een lager percentage loon naar gelang hun beperking.

De echte, professionele, getrainde thuishulpen kunnen dan ontslagen worden. Dat is goedkoper. ja dat zal best goedkoper zijn. Ze komen namelijk na een zeer sterk ingekorte periode WW ook in de bijstand terecht en dan kan de wethouder deze mensen voor een habbekrats hun oude beroep laten doen.  We zagen dat immers ook al bij de post. Het is niet alleen een schoffering naar een hele beroepsgroep…. alsof iedereen zomaar thuishulp kan zijn…. het is tevens een ontkenning van het recht op fatsoenlijke zorg, waar mensen een indicatie voor hebben!

Het lijkt wel alsof mensen met een W.S.W.-indicatie en uitkeringsgerechtigden tegenwoordig vogelvrij zijn. De oordelen vliegen je om de oren, dagelijks zie je columns in kranten en in ieder College van Burgemeester en Wethouders is de laatste weken gesproken over het inzetten van uitkeringsgerechtigden voor dwangarbeid zoals het ruimen van sneeuw, het beheren van speeltuinen, het bezetten van wijkcentra en nu dus zelfs als thuishulp.

Iedereen kent wel iemand die vanwege de crisis zijn baan verloren heeft. Meestal zijn dat mensen die heel erg veel moeite doen om een nieuwe baan te vinden. Mensen boven de 45 jaar vinden sowieso al erg moeilijk een baan, en nu gaan we ze met zijn allen nog eens een beetje extra pesten door ze aan de dwangarbeid te zetten.

Nou niet zonder een protest van mij! Dus ik ga naar die begrafenis minimumloon, in Sittard, 3 november, 19.00 uur bij het station. Wie gaat er ook???

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Irma, Landgraaf, Nederland

3 Reacties op “Begrafenis minimumloon

 1. Duidelijk en triest verhaal. Er zijn in Nederland 32 gemeenten die als pilot toe werken naar de Wet werk naar vermogen. Sittard-Geleen hoort hier niet bij. Toch zijn zij Trots op het vooruit lopen op de kabinetsplannen, Het meest rechtse kabinet ooit!! In ons college zitten PvdA en GroenLinks , ongelooflijk. Trots? Ze zouden zich kapot moeten schamen. Als het plannetje goed lukt levert dit de gemeente een winst van 0.5 miljoen op.

  Jij en alle anderen zijn hartstikke welkom de 3e

  • In Landgraaf noemde de PvdA (!) wethouder het zelfs solidariteit dat mensen uit WIA en WSW mensen in de WMO gingen uithelpen.
   We moeten ons als land inderdaad kapot scshamen.

 2. Actie tegen werken beneden minimumloon
  7 november 15 activisten en sympathisanten van Doorbraak actie gevoerd tegen de opening van het nieuwe Participatiecentrum in het DZB-gebouw aan de rand van Leiden. Vanuit dat centrum gaat de gemeente Leiden bijstandsgerechtigden dwingen om arbeid te accepteren onder het wettelijk minimumloon, zonder contract en cao. Wekenlang, en in veel gevallen jarenlang, werken zonder garantie op een normale baan, onder het regime van Sociale Zaken, waarbij arbeidsconflicten beslecht zullen worden via een strafkorting op de uitkering.

  Op de ‘feestelijke’ opening kwamen zo’n 50 bestuurders, politici en andere geïnteresseerden af. Die werden ontvangen met een spandoek met de tekst “Geen bestaansonzekerheid en arbeidsdwang” en actieborden met teksten als “Strijd tegen dwangarbeid” en – naast een aangevoerde toiletpot – “De pot op met het participatiecentrum” en “Schijt aan dwangarbeid”. Ook was een aantal actievoerders als dwangarbeider verkleed de straat aan het vegen en andere zinloze klusjes aan het doen. Verder werden er flyers uitgedeeld, waarvan je de tekst onderaan kunt lezen. Het was overigens al de tweede keer dat Doorbraak zich in Leiden roerde tegen de dwangarbeid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s