To occupy or not to occupy

Prachtig hoor, dat occupy, maar is het wat voor mij? Ben ik 1 van de 99%?

Voor wie niet weet waar ik het over heb: http://www.occupyamsterdam.nl/2011/11/14/occupy-for-dummies/

Mijn Facebook is behoorlijk overgenomen door berichten van, over en voor occupy. Voor socialisten is dat ook eigenlijk heel natuurlijk, wat ons betreft was de analyse over het kapitalisme al lang geleden gemaakt en is het ruim tijd voor actie. Ik heb me dan ook vrij snel aangesloten en me gemeld bij occupy Heerlen en me ingezet via de pc voor occupy Den Haag. Door moderator te worden op de livestream. Wilde er naar toe rijden met verzamelde hulpgoederen.

Maar binnen 2 dagen werd er vanuit occupy Amsterdam geroepen “alle socialisten oprotten”.  Geen goed begin, mensen uitsluiten. Maar ok, ieder spreekt voor zich dus 1 uitspraak zegt weinig. Het verbaasde me  dat er wel filmpjes werden vertoond met prominente PvdA- en GroenLinks-leden. Dat terwijl alle politiek verguist werd door iedereen daar.

Ik heb dat modereren 2 weken gedaan, dag en nacht zo ongeveer. Ging naar occupy Heerlen met mijn dochter. Het systeem moet immers inderdaad anders, dat vind ik al jaren. Maar ik kreeg toch steeds meer twijfels. Is dit wel de weg? Een SP-collega schreef: “Nou, ik weet het nu wel allemaal ongeveer. Van Monsanto in ons eten tot de straling bij een bodycheck. Het slopen van de wereld door de illuminati en het moedwillig kapotmaken van de aarde met chemtrails. Van het vergiftigen van de jeugd door hen achtelijk te maken met ritalin tot Israels Mossad vuile spelletje om via Iran een 3e wereldoorlog uit te lokken. Van de Niburu aliëns tot en met de 5e dimensie waar we allen zullen zijn als ons lichaam verdwenen is. Van de elite die ons allen besteelt en kapot wil maken tot regeringen die alleen maar willen ‘bezuinigen’ over de ruggen van arme mensen heen.” Ik begrijp helemaal waar dit vandaan kwam. Ook ik stelde vraagtekens bij de zaken die op de livestream werden besproken. De politiek overal de schuld van geven maar zelf al jarenlang niet stemmen? Pleiten voor het opgraven van ieders tuin zodat mensen zelf hun voedsel kunnen verbouwen (1 dakloze wilde aardperen kweken), afschaffen van geld, uiteindelijk op ruilhandel draaien en geen huur meer betalen? (wie onderhoud de huizen?) Verbieden van kankerbehandeling want die zijn te duur, alleen bloemen en planten als medicijn gebruiken. Als nuchtere Tukker gaat me dat allemaal veel te ver. Bovendien is het geen zorgzame maatschappij, eerder anarchistische chaos waar het recht van de sterkste geldt. Ben ik wel een van die 99%?

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/09/occupy-is-iedereen-sommigen-zullen-de-eersten-zijn-anderen-de-laatsten/
Wij zijn een zaadje, zegt Dirk, vanuit het chattende publiek. Inderdaad, merkt Julius op. “Geen boom, maar zaadjes. Als iedereen iets bijdraagt hebben we straks een boom waaronder we in vrede kunnen leven.”

Aahhahh misschien ben ik niet een van de eersten, de pioniers, maar sluit ik me later aan. Wanneer er wat meer realistisch denkende mensen zijn aangesloten. Of zullen die zich, net als ik, ook niet aansluiten?

Op dezelfde site:  Sanne de Jong, ook een actieve Occupist, krijgt het woord van Julius. “Wij hebben de wijsheid niet in pacht. Occupy is slechts een proces van bewustwording. Mensen moeten voor zichzelf leren nadenken, zorgen dat ze zelf een mening krijgen.” “99 procent van de mensen is niet voor oorlog. 99 procent wil geen slechte lucht. Hoe kan het dan dat dit nog niet geregeld is? Politici zijn hoogst ineffectief.”

Dus ik denk niet na. Tijd dat ik dat eens ga doen dan. Ik ben inderdaad ook tegen oorlog, en wil schonere lucht, helemaal zelf bedacht. Dat politiek ineffectief is ben ik wel met haar eens, maar niet stemmen helpt dan toch echt niet volgens mij. Al dit gepraat maakt mijn overtuiging dat ik niet bij de 99% hoor sterker. Misschien hoor ik bij de 53%-beweging?

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/19/houd-op-met-dat-gejammer-occupy-luister-naar-de-53-beweging/
Boodschap aan de Occupiers: “Stop met jammeren, kom van je luie reet en doe iets productiefs! De overheid is niet het antwoord. Wall Street heeft je geen schulden bezorgd, neem je eigen verantwoordelijkheid. Houd potverdomme je kop!”

Dat is dan wel weer erg kort door de bocht. Als je de film Inside job hebt bekeken dan begrijp je dat het echt niet puur de eigen verantwoordelijkheid van individuele mensen was die ons in de crisis gestort heeft. Deze maatschappij heeft tot nu toe goed voor me gezorgd, maar het monetaire systeem heeft duidelijk gefaald. Terug naar ruilhandel is echter wel erg extreem en onhaalbaar. Dus wat nu? To occupy or not to occupy?

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/07/speelkwartier-occupy-is-voorbij-tien-adviezen-om-door-te-stoten/
Advies 3: Schrijf van je af. Maak je eigen krantjes, luidt haar derde advies, zodat je verslag kunt doen van je eigen activiteiten. Doceer demonstranten in het schrijven van opiniestukken, persberichten en blogs. Documenteer politiegeweld op internet.
Advies 8: Organiseer je rondom politieke evenementen.     Advies 10: Vind gemeenschappelijke doelen.

Kijk, deze adviezen zijn goed. Enigszins realistisch. Ik pak er even 3 uit. Het politiegeweld over de hele wereld is echt weerzinwekkend. Gisteren zag ik een vrouw in een rolstoel met geweld gearresteerd worden in New York. Belachelijk! Dus inderdaad tonen en documenteren. Zoals dit: http://current.com/shows/countdown/videos/occupy-seattle-octogenarian-activist-dorli-rainey-on-being-pepper-sprayed-by-seattle-police-importance-of-activism

Je eigen media vormen is goed. Mensen vertellen dat ze niet nadenken is niet goed, daarmee win je niemand. Politieke evenementen organiseren is goed, overtuig een partij van je punten en als de 99% op ze stemmen komt het goed. Jaag mensen geen angst aan met waanideeën en aluhoedjespraat, dan sluit niemand zich aan.

Gemeenschappelijke doelen zoeken is het beste. Mensen sluiten zich pas aan als ze er net zo over denken. Wellicht ik ook wel weer.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder De wereld

3 Reacties op “To occupy or not to occupy

 1. Hilde Bastiaens

  Irma, ik ben Occupy net als iedereen die ervoor kiest daar deel van uit te maken en die zich kan vinden in de richtlijnen van de NewYorkse GA zoals beschreven op o.a. deze pagina: https://www.facebook.com/OccupyAntwerp?sk=info als ik lees dat men mensen wegstuurt dan stel ik mij vragen bij de werking van de GA van Occupy Amsterdam. Is dat een besluit geweest dat door consensus bereikt werd of zijn het individuen die dit roepen? In het laatste geval is het aan de GA om die individuen te praten. Dat men symbolen van politieke partijen of religies wenst te weren kan ik begrijpen. Juist de allesomvattendheid dient bewaard te blijven volgens mij.
  Voor wat betreft de verscheidenheid aan achtergronden en het beeld dat dit oproept … hierbij de link naar een filmpje van de brit John Olivier die voor de Daily show een filmpje gemaakt heeft over “the 99%”, laat je niet voor de gek houden door het 1e deel, de waarde van dit filmpje zit hem in het laatste deel waarin ons een spiegel voorgehouden wordt.
  Tenslotte nog over verspreiding van nieuws: Op 17 November heb ik verschillende livestreams vanuit NewYork gevolgd … wat ik daar zag was ongelooflijk indrukwekkend en hoopgevend. 32.000 mensen (cijfers van NYPD) die vreedzaam laten zien dat er iets moet veranderen (Occupy, studenten en vakbonden samen), men spreekt van een 200 tal arrests (nog geen 1% dus) waarvan een groot deel, zoals je zelf gezien hebt zonder protest ondergaan werd. Maar wat laten onze media hier en zelfs in de US zelf zien? Een minderheid die het geweld zoekt of op gewelddadige manier reageert op geweld. Ook de prachtige beelden uit Athene waar duizenden mensen de revolutie herdachten en tegelijkertijd de financiële situatie van hun land aan de kaak stelde waren niet te vinden hier. Wat wij kunnen doen is getuigen en informatie delen …. (zonder te prediken of willen overtuigen). Als ieder zijn mond open trekt en laat zien waar hij/zij voor staat komt het wel goed met onze wereldbol.
  sterkte en wie weet … tot later, Hilde

  • Dankjewel Hilde voor je uitgebreide antwoord. Inderdaad ben ik zeer onder de indruk van het gebeuren bij occupy Wall Street. Het is dan ook jammer dat het hier niet lukt op zo’n manier naar buiten te treden. De keuze om geen woordvoerders/vertegenwoordigers aan te wijzen resulteert er in dat het geroep van iedereen wordt aangezien als “namens occupy”. Persoonlijk ben ik afgehaakt omdat er, wat mij betreft, teveel zweverig gekletst wordt en te weinig realistische discussie plaats vindt. Maar jouw verhaal geeft me moed…..

 2. Hoi Irma,

  Door op mijn naam te googlen in combinatie met “Occupy” kom ik net terecht op je artikeltje.
  Jammer dat je teleurgesteld bent in je ervaringen met Occupy. Wat ik probeerde te zeggen met mijn opmerking tijdens het debat van Occupy Den Haag, is dat veel mensen gewoon meedrijven in het net van het systeem zonder na te denken over of ze het wel eens zijn met de consequenties daarvan, en klakkeloos informatie (of erger nog: complete meningen) overnemen uit de mainstream media.
  Het tweede deel van de quote is overigens niet van mij maar van Marco, een mede-Occupyer uit Rotterdam. Zelf ben ik al sinds mijn zestiende lid van SP: niet stemmen is volgens mij het ontlopen van verantwoordelijkheid. Stem op zijn minst blanco!

  Dat er bij Occupy Amsterdam mensen weggestuurd worden op basis van politieke overtuigingen vind ik bizar. Gelukkig is dat in Rotterdam niet aan de orde geweest. Voor mij zou dat ook een mogelijk fatale domper betekenen.

  “Zweverige types” ben ik bij andere kampementen ook tegen gekomen. Zonder een oordeel te willen geven moet ik bekennen dat dat ook mijn ding niet is. Je zou dan toch op zoek moeten/kunnen gaan naar mensen binnen de beweging die jouw down-to-earth aanpak prefereren en met hen aan de slag gaan. Hetgene dat Occupy mijns inziens misschien wat log maar tegelijkertijd sterk, divers en slagvaardig maakt is dat er mensen van allerlei slag te vinden zijn, en ieder elkaar de ruimte geeft zijn eigen ding te doen, eigen plannen te maken en zelf actie te ondernemen.

  Of je dit laatste uiteindelijk wel of niet onder de vlag van Occupy doet, doet wat mij betreft niet ter zake. Goed is het in ieder geval om te lezen dat je bezig bent met de materie en op zoek bent naar manieren om de wereld te verbeteren: dat is waar het natuurlijk allemaal om draait!

  Groetjes, Sanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s