Zegeningen

Zo tegen het eind van het jaar maak ik vaak de balans op. Van de dingen die ons het afgelopen jaar zijn overkomen, goede en slechte. Van de beslissingen die ik heb genomen en het resultaat daarvan, gewenst of ongewenst. Ieder jaar hoop ik dat volgend jaar beter gaat.

Dit jaar weet ik zeker dat het moeilijker gaat worden. We zullen het wel redden, maar de keuzes die we kunnen maken zullen weer beperkter worden. Het zal echter in ons huis geen honger worden.

Er zijn erg veel mensen in Nederland die geen keuze meer hebben. Met een kabinet dat kort op bijstand, WA-jong, WSW, PGB, toeslagen en noem maar op, hebben we een steeds grotere groep landgenoten die geen enkele keuze meer hebben. Onze minister-president mag dan ontkennen dat er armoede is in Nederland, maar volgens de Verenigde Naties: `Armoede` )–> is het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Zij ontstaat wanneer een persoon of een groep mensen onvoldoende betaal- en of ruilmiddelen heeft om in de primaire levensbehoeften te kunnen voorzien.

Nou ken ik genoeg mensen in mijn directe omgeving die niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Ouders die hun kinderen buikvulling geven terwijl ze heel goed weten dat verse groenten, fruit, scharrelvlees beter, gezonder en lekkerder is. Maar 5 kilo frieten en een doos frikandellen is veel goedkoper en je hebt niet veel keuze als je maar 50 euro per maand over hebt om te eten, drinken, kleden, vervoer, etc.

De mensen die zijn ontslagen omdat het bedrijf het werk heeft verplaatst naar lage-loon-landen. Mensen die weg bezuinigd zijn omdat de crisis ook ondernemers raakt. Mensen die bij de overheid werkten. Dit kabinet heeft er nu al voor gezorgd dat volgend jaar 250 banen PER DAG verdwijnen, en dat worden er meer. Toch straffen ze mensen omdat ze geen werk hebben. (Zij noemen het stimuleren om werk te zoeken). Korten op uitkeringen en toeslagen terwijl de kosten blijven stijgen. Geen geld voor sociale werkplaatsen maar wel miljoenen om de maximum snelheid te verhogen naar 130 km/u.

Mensen zijn gedwongen zeer kritisch naar de uitgaven te kijken. Hun zorgverzekering op het minimale af te sluiten en maar hopen dat niemand in het gezin dat jaar iets overkomt. Sport en verenigingen opzeggen. Minder vaak op bezoek gaan bij opa en oma en dat soort zaken.  Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

De zegeningen die de vrije markt ons heeft gebracht. Ziekenhuizen die mensen van 1 zorgverzekering niet meer helpen omdat ze nou eenmaal afspraken hebben. Het Openbaar vervoer dat onbetrouwbaarder en duurder is dan ooit. Bezuinigingen op de publieke omroep ( VVD wil nog meer bezuinigen op de publieke omroep omdat de eerste bezuinigen niks aan de kwalteit veranderen.) Nou ja, u kent de “zegeningen” zelf wel. Veel mensen denken dat de vrije markt een objectief proces is dat niemand heeft bedacht en uitgevoerd. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn voor de ideologie en de utopie erachter. Er zou geen ‘kapitalistisch manifest’ bestaan. Maar we weten wel beter. We voelen allemaal de crisis iedere dag, de een wat meer dan de ander. (Lees boek Hans Achterhuis maar).

Veel mensen hebben rond deze tijd van het jaar last van de beslissingen die ze eerder hebben genomen. Gewetenswroeging. Dat zie je bijvoorbeeld aan de acties die nu ineens worden gehouden voor de voedselbank. Ik stuitte op een groep mensen van de Lions in de Plus Heerlerbaan. Ze verzamelen spullen voor de voedselbank. Een prachtig initiatief. Maar wellicht hadden deze heren beter bij de verkiezingen een andere beslissing kunnen nemen.

De Serious Request actie sleept ook heel Nederland mee. Mensen willen graag iets goeds doen voor hun medemens. Diep van binnen zijn mensen nog steeds sociale wezens. Iedereen doet mee, maar aan de verkiezingsuitslag zie je deze goedheid niet. Het geeft moed dat populistisch Nederland inmiddels meer genegen is tot de gemoedelijke vriendelijkheid van Emile Roemer en hem zeer verdiend tot Politicus van het jaar 2011 gekozen heeft. Wie weet kiezen ze bij de aankomende verkiezingen ook eens met hun hart. Wellicht wel als de verkiezingen rond de Kerst vallen??

Ik wens u allen Fijne Feestdagen en een zeer gezegend 2012.

Dat u maar uitsluitend goede beslissingen zult nemen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De wereld, Irma, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s