Stambomen en gezinsleden

Een familielid van mij is bezig met het uitzoeken van onze stamboom. Leuk en interessant en wie weet ooit handig om te bewijzen dat ik toch echt derde generatie Nederlander ben.

Verder heb je er natuurlijk niet veel aan als je kunt bewijzen dat een van je heel verre voorouders een bastaardkind van Hendrik de zoveelste was. Wie weet is iedereen dat wel… het waren gekke tijden.

Om je heen kijkend zie je echter steeds meer ingewikkelde gezinsconstructies ontstaan.  Mijn eigen gezin is, na de scheiding en het nieuwe huwelijk van de vader van mijn kinderen uitgebreid met een stiefmoeder, 2 stiefzussen en daarna nog een halfzusje. Op zich nog te overzien.  De moeilijkheid zit hem in het tekenen van een stamboom (opdracht via school). Wanneer je als ouders van de kinderen verwacht dat ze de zusjes en de stiefmoeder (ja, ja, akelig woord) accepteren zul je dat zelf ook moeten doen. Dus komen de zusjes hier logeren en komt iedereen gezellig naar verjaardagen etc.

Mijn gezin is geen uitzondering, eerder de norm. Er zijn nog heel andere gezinnen.

Iets dat vroeger heel normaal was krijgt een moderne naam: uitgebreid gezin. Het is niets anders dan dat opa, oma of ander familielid bij je in huis woont. Vroeger bleef de oudste zoon op de boerderij wonen, die nam hem immers over. En daardoor kreeg die automatisch de zorg over oma en opa in hun oude dag.

Een-ouder-gezinnen zijn ook van alle tijden. De laatste jaren veelal ontstaan door echtscheidingen en vroeger juist door overlijden. Natuurlijk bestaan er ook nog BOM-moeders.

Co-ouderschap kan ook, op 2 manieren. Ofwel het kind/de kinderen verhuizen regelmatig. Of de kinderen blijven op de plek en de ouders wisselen elkaar af in de ouderlijke woning.

Mikadogezin is een gezin waarvan minstens één van de partners kinderen uit een vorige relatie heeft.  Ook een veelvoorkomende situatie tegenwoordig. Cadeaukinderen noem ik dat altijd. Die krijg je gratis en voor niets…. meestal al zindelijk 😉

Een holebigezin is een gezin met 2 partners van hetzelfde geslacht. Dus gewoon een gezin met 2 vaders of 2 moeders.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over adoptiegezinnen, LAT-gezinnen en allerlei andere variaties.

Punt is dat het ouderwetse kerngezin tegenwoordig eerder uitzondering is dan regel.

Dit alles is in de moderne wereld volledig geaccepteerd, behalve bij instanties, sociale media en dergelijke. Op Facebook bijvoorbeeld kun je aangeven:

vader/moeder,

nicht/neef, (zelfs met verschil tussen kind van broer/zus of oom/tante)

zus/broer,

partner,

echtgenoot,

oom/tante,

grootmoeder/-vader en

kleindochter/-zoon

Nergens staat een optie voor je ex, je stiefmoeder, je stiefzusje, de stiefopa en -oma en ga zo maar door. Hoe kunnen we nou met zijn allen verwachten dat iedereen dit normaal gaat vinden en zal accepteren als je zelfs zoiets simpels niet kunt aangeven op een modern medium als Facebook.

Ingewikkelde situaties die lijden tot moeilijke vragen:

http://www.goeievraag.nl/vraag/noem-zusje-broertje-halfzusjes.191334

http://www.schrijvenonline.org/forum/12285

 

Gek genoeg heeft een oud en log instituut als onze rechtspraak er al wel in voorzien. Je mag je beroepen op verschoningsrecht (hoeft niet te getuigen) tegen familieleden van één van de bij het proces betrokken partijen zoals de (ex-)echtgenoot(-e), (ex-)geregistreerde partner, kinderen, stiefkinderen, en ouders. Ook bij het nabestaandenpensioen (weduwen en wezenwet) maakt men geen verschil tussen pleeg-, stief- of biologische kinderen.

Familie is namelijk familie. Biologisch, aangetrouwd, koud of warm, geadopteerd of hoe dan ook. Familiebanden zijn dingen die gevoelsmatig zijn en je blijkbaar erg moeilijk een naamplaatje kunt geven. Hoe je een nieuwe moeder/vader, stief- of halfzus noemt is meestal afhankelijk van wat voor gevoel je hebt bij degene en hoe de andere familieleden er mee omgaan. Wanneer beide ouders stief- en pleegkinderen benoemen als broer of zus dan zal dat gewoon geaccepteerd worden. Kunnen we dan s.v.p. dat ook gewoon registreren?

 

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Irma, Leuke dingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s