Brussel in de maling nemen, of toch het volk?

De Kunduz-coalitie heeft zoveel binnen gesleept! Dom dat SP en PvdA niet mee wilden doen, dan hadden we NOG MEER binnen kunnen slepen….. maar is dat ook zo??

Laten we even precies kijken:

“Het gaat in het bijzonder om passend onderwijs (100 mln), griffierechten (240 mln), natuur (200 mln), PGB’s (150 mln), openbaar vervoer (100 mln), eigen bijdragen GGZ (40 mln), huishoudinkomenstoets (54 mln), preventieve/palliatieve zorg (100 mln), BTW podiumkunsten (48 mln) en ontwikkelingssamenwerking (0,7% BNP)”

PRACHTIG! Of niet?

Nee dus. De bezuinigingen op de GGZ, passend onderwijs en de PGB’s worden slechts “verzacht”

Passend onderwijs zou 300 miljoen bezuinigen, afschaffen PGB’s zou 600 miljoen opbrengen, Openbaar Vervoer zou 255 miljoen opbrengen, de GGZ moest 600 miljoen inleveren (waarvan 226 miljoen eigen bijdrage), de verhoogde BTW op de podiumkunsten, ik hoor Zijlstra nog verzuchten dat hij spijt had maar dat hij die 100 miljoen nergens anders kon vinden.

De geplande bezuinigingen zijn een beetje verlaagd maar NIET van de baan. Hetgeen “binnen is gesleept” is dus een schijntje, voor de rest kan de neo-liberale agenda gewoon worden uitgevoerd dankzij D66, GL en CU.

In ruil hiervoor mag Rutte ANDERHALF MILJARD !!!!!! bezuinigen op de zorg. Hoe mag hij nog zelf invullen…. wie denkt u dat de zwaarste klappen gaat krijgen?

Als het enthousiasme over het snelle proces van besluitvorming
enigszins is weggebt, komt het realisme van de inhoud naar
boven, hoop ik.

De eigen bijdragen in zorg en met name AWBZ zullen stijgen. De pijn van de zorgbijdrage, het ophogen van de pensioengerechtigde leeftijd en vooral vervroegen van de ingangsdatum terwijl een groot deel van de doelgroep werkloos is en dus eerst de bijstand in gaat voordat het pensioen kan worden genoten, en dat is strijdig met het pensioenakkoord.

Het plan om in het onderwijs prestatiebeloningen te geven gaat gewoon door. Instellingen als InHolland zullen beter betaald worden omdat er meer studenten slagen….. bonussen voor de ‘betere leerkrachten’. Helaas wordt de 75 miljoen niet uitgegeven aan verbetering van het onderwijs.

De BTW gaat met twee procent omhoog. Terwijl we juist wilden
dat de consumptie zou groeien om de economie te stimuleren.
Dat blijft nu achterwege en het midden- en kleinbedrijf vangt
de klappen op.

De tabelcorrectiefactor in de belastingen zal 1 jaar niet worden toegepast. Wat wil dat nou zeggen? Nou eigenlijk dat de twee onderste belastingschijven meer belasting gaan betalen, structureel. Moet rijk Nederland ook meebetalen? Nou uh… ja, de werkgevers moeten een tijdelijke, eenmalige crisisheffing gaan betalen (hoera!), maar nergens staat hoeveel (boe!) en het is niet structureel.

Werkgevers gaan de eerste 6 maand WW betalen. Het ontslagrecht wordt ook versoepeld. Dan kunnen werkgevers nog sneller van hun personeel af. In plaats van flexwerkers méér zekerheid te bieden, wordt nu vaste werknemers minder zekerheid geboden.

Staan er ook goede zaken bij? Ja, vertrekbonussen worden 75% belast, dat is beter dan 30%.  Helaas alleen vertrekbonussen en niet de prestatiebonussen, dus die zullen gewoon anders genoemd worden. Verlaagd BTW tarief voor zonnepanelen, prachtig. Helaas verhoging voor de luxe artikelen als:  wc-papier, tandpasta, shampoo, luiers, afwasmiddel, hondenbrokken, T-shirts etc.  Luxe?

Nederland maakt Brussel blij met een overleden dood vogeltje.

Ik ben als burger erg boos om deze scherts vertoning. De Kunduz-coalitie  maakt handig gebruik van de mogelijkheden om een
accoord te smeden in sprookjestijd. Na de verkiezingen kan
alles weer heel anders gaan, dat gaf Sap (GL) ook toe.
Zou Brussel net zo’n flutbriefje uit Griekenland hebben
geaccepteerd, dan wil ik de miljarden terug.

Gejuich in Nederland over de getoonde politieke moed. Tja …weet je… van de euromast springen zonder parachute is ook tonen van moed. Echter het is ook dom en gaat enorm pijn doen. Net zoals alle maatregelen in dit pact pijn gaan doen, de lage en middeninkomens pijn gaan doen, het MKB pijn gaan doen. Het zou toch iedereen pijn gaan doen??

Het CDA staat te juichen voor een akkoord waar rechts zijn vingers bij aflikt en anderhalf jaar later presenteren ze stralend en opgelucht een nieuw akkoord, waarbij pijnlijke maatregelen die ze eerder zelf accordeerden worden geschrapt. Of zoals die econoom Bouman bij DWDD zei: dit is in feite het Catshuisakkoord, met wat progressieve tintjes om de Kunduzcoalitie gunstig te stemmen.

Samsom en Roemer hadden gelijk, dit is niet eerlijk en niet evenredig, dit is een neo-liberaal plan. Mogelijk gemaakt door de Kunduz-coalitie, uw achterkamertjeskabinet.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstu
kken/2012/04/26/concept-stabiliteitsprogramma.html

En ondertussen:

 

 

En voor alle ontkenners, lees vooral de laatste zin!!

Advertenties

51 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

51 Reacties op “Brussel in de maling nemen, of toch het volk?

 1. An

  Goed artikel! Als ik dit lees, word ik inderdaad wat minder positief gestemd dan toen ik de uitkomst hoorde !

 2. Dankje!
  Het is ook een ingewikkeld rookgordijn dat er is opgetrokken. Vandaar dat ik het even, ook voor mezelf, heb nagezocht.

 3. Voor mij geen nieuws maar wel heel fijn dat je alles zo duidelijk op een rijtje hebt gezet voor hen die dachten dat dit goed was. Dit absoluut niet goed. Kunduzmaatjes hebben zich van hun slechtste kant laten zien. Machtsgeil en de indruk willen wekken politieke verantwoordelijkheid te durven nemen. Dus ook na de verkiezingen. Nou stemmers, als dit verantwoordelijkheid voor een fijn land is, hoedt u dan voor deze partijen.

  • En als je dan bedenkt dat dit HET moment zou zijn geweest om van die steeds duurder wordende JSF’s af te komen, en de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven 4 ton geleidelijk af te schaffen. De huizenmarkt echt weer een kans geven. Helaas….

 4. René Bouman

  Ik mag hopen dat LegergroenRechts aka GroenLinks in september wordt weggevaagd. Dank voor deze heldere uiteenzetting.
  En natuurlijk hebben Roemer en Samson gelijk. In de eerste plaats blijkt na verloop van tijd meestal dat de SP gelijk had (wat dat betreft hebben ze veel krediet opgebouwd) en in de tweede plaats vind ik het juist van moed getuigen om tegen de neoliberale mantra’s, die inmiddels bijna gemeengoed zijn geworden, in, te blijven vechten voor echte rechtvaardigheid.

  Net als u ben ik trouwens ook erg boos. Ooit stemde ik blindelings PSP. Als ik nu hoor dat ook Andrée van Es achter het gesloten Kunduz-akkoord staat, dan voel ik me vies, smerig, geschonden. Voor mij nooit meer LegergroenRechts!

  • Dat hebben we dan gemeen. Ooit in een ver verleden (ik was nog jong enzo.) stemde ik op de PSP. Tot ze overgingen in GL, dat zag ik gelijk al niet goed gaan.

   De SP heeft goede analyses, krijgen inderdaad vaak achteraf gelijk, nu nog zorgen dat ze de grootste worden en dat er gelijk naar ze geluisterd wordt.

 5. John van Gils

  Wat betreft het verraad van GL als oud-PSP sekretaris helemaal eens.

 6. Beste mevrouw Koopman,

  Wij van debat op 2 maken een uitzending over het onderwerp wat u bespreekt. mogen wij u eens bellen hierover.

  mvg
  Kars van Eijsden
  kars.vaneijsden@ncrv.nl

 7. Goed blog waarin wat ons betreft in een notendop wordt weergegeven wat de gevolgen zijn van deze wassen neus dat een akkoord genoemd wordt.Wij hebben uw blog op ons twitteraccount gelinkt (twitter.com/#!/Voordezomer).

 8. Ron Kramer

  Wat bent u een SP zeurkous. Het is toch logisch dat er compromissen gesloten moeten worden. In dat licht bezien heeft de kunduz coalitie het uitstekend gedaan. De kiezer zal straks beoordelen of het goed is geweest. Maar het is in ieder geval een goed begin.

  • Het punt is dat we zo de boel voor de gek houden. Zowel Brussel als Nederland. Hoe de uitslag van de aankomende verkiezingen ook zal zijn, dit akkoord zal nooit worden uitgevoerd. Maar het geeft het demissionaire kabinet wel de gelegenheid gewoon door te gaan met zware, onevenredige bezuinigingen.

   • Ronald

    Als het nooit zal worden uitgevoerd dan kan het demissionaire kabinet ook niet doorgaan met de zware onevenredige bezuinigingen, het is het één of het ander. Bovendien heeft deze gelegenheidscoalitie geen handtekening onder de eerdere bezuinigingen gezet, dus die moeten allemaal gewoon door de kamer.

   • Blijkbaar is de afspraak dat deze Kunduzmeerderheid mee stemt. Hoe kunt u anders verklaren dat mevrouw Sap met tranen in de ogen de mensen uit de Sociale Werkplaatsen stond toe te spreken dat het allemaal zo erg was en dat ze er alles aan zou doen het tegen te houden…… en gisteravond gewoon VOOR verregaande afbraak van de sociale werkplaatsen in ons land stemde. 70.000 banen weg……

    Het briefje met de begroting, die onder de 3% blijft, dat naar Brussel zal worden gezonden gaat over 2013. Ik mag toch hopen dat er voor 1 januari een nieuw kabinet zit en dus dat dit akkoord alleen zal worden uitgevoerd tot de datum dat het nieuwe kabinet in functie treedt. Daarna zal, ongeacht de samenstelling van dat kabinet, het hele plan omgegooid worden en veel zaken moeten worden teruggedraaid…. als dat nog kan. Het geeft in elk geval geen zekerheid, geen vertrouwen en dat is wat een land nodig heeft om uit een crisis te komen. Bezuinigingen, slim investeren en vertrouwen!

 9. Ron Kramer

  Maar wat wil u dan, dat we maar geld blijven uitgeven dat we niet hebben? En onze kinderen en kleinkinderen ermee opzadelen? Dan liever nu een begin gemaakt en ja dat doet pijn voor iedereen ook voor u en voor mij. Maar het is niet anders

  • Dat het pijn doet is duidelijk, dat schreef ik ook. Maar dat de pijn niet evenredig verdeeld wordt is wat mij stoort. De gelegenheidscoalitie wil het salaris van onderwijzers, agenten, vuilnismannen en andere ambtenaren jarenlang op de nullijn houden. Dat is voor mij onacceptabel: zij hebben de crisis niet veroorzaakt maar krijgen nu wel de rekening.
   De directie van Prorail geeft zichzelf vrolijk een 16% loonsverhoging.
   Verder hoeven de grootverdieners niets in te leveren. Een BTW-verhoging van 3% komt keihard aan als je slechts 50 euro per week hebt om je gezin van te voeden/kleden/etc. En kom nou niet met dat ze dan geen flatscreen aan moeten schaffen, het gaat over normale zaken als toiletpapier, shampoo, tandpasta.
   Er hadden ook zaken kunnen worden besloten als de JSF niet aanschaffen, verdwijnen zorgtoeslag, inkomensafhankelijke zorgpremie, bureaucratie onderwijs en verminderen aantal soorten opleidingen, afschaffen prestatieloon onderwijs, minder missies defensie, terugdraaien ESM, minder geld naar infrastructuurfonds, beperken inkoop rijk etc.

   Kijk maar eens op sp.nl voor dat voorstel.

   • Ron Kramer

    We zullen allemaal op de blaren moeten zitten. De werknemers in de bedrijven zullen ook op de nullijn komen te zitten. Ik zou zeggen niet zeuren en allemaal de schouders eronder. Ik ben het met u eens dat wat Prorail doet schandalig is en dat moet worden aangepakt. De BTW verhoging is idd niet leuk, zeker als je van weinig geld moet rondkomen. Maar als we het goed doen kan de BTW over een paar jaar weer naar beneden en hoeven onze kinderen niet te bloeden voor ons wangedrag. Ook voor uw andere punten heb ik sympathie. Maar we kunnen niet alles tegelijk. Wees blij met het begin wat is gemaakt door de kunduz coalitie, werk er als SP (en ook PvdA) aan mee. En probeer van binnenuit je idealen te verwezenlijken.
    En weet u wat erg is….die zielige Grieken. Als zij op tijd dit soort maatregelen hadden genomen waren ze nu niet aan de bedelstaf. Dat willen wij toch niet?
    Wees nou blij dat het catshuis akkoord mislukt is en dat Wilders, hopelijk voor lange tijd, buiten spel is gezet. Hij heeft ons in de hele wereld voor schut gezet. Ik mag hopen dat Nederland weer geregeerd gaat worden door weldenkende mensen en dat extremistische partijen zoals de PVV maar ook de SP het niet voor het zeggen krijgen in ons fijne landje.

   • Hahaha, nou ja, in elk geval leuk dat u het in erg veel van mijn argumenten eens bent of er sympathie voor hebt maar de SP nog steeds een extremistische partij noemt. Ik persoonlijk vind het pas extremistisch hoe de liberalen alleen alles in geld/economie/percentages uitdrukken en zich niet bekommeren om mensen.

    Wat betreft Griekenland, die hebben waarschijnlijk jarenlang dit soort toiletpapierbegrotingen naar Europa gezonden. Zij kwamen er mee weg, dus doen wij dat ook? Het hele akkoord is een leugen en desastreus voor de economie, met name het MKB.

 10. Beste mijnheer Kramer. Net als de rest van Nederland bent U enigszins kort van memorie. De huidige bezuinigingen laten de werkelijke schuldigen aan deze crisis vrijwel totaal ongemoeid: te weten dezelfde financiële markten die ons nu op straffe van hogere rentes zo ontzettend aanmanen om snel met een begroting voor 2013 te komen. Kunt U zich de bankencrisis van 2008 nog herinneren? Ja? Paar vraagjes: Is er inmiddels sprake van een internationaal verbod op de extreme bonussen die de afgelopen jaren zijn uitgekeerd? Nee. Sterker nog, er wordt al weer vrolijk uitgedeeld in deze sector! Is er sprake van meer controle op het doen en laten van financiële instellingen? Nee. Uitgezonderd een verhoging van de bankenbelasting en daar wordt dan meteen over gejammerd door de directeur van de Rabobank. Ben ik even blij dat ik daar niet meer bij ben.
  Is inmiddels het besef doorgebroken dat het financiële systeem waar wij in zitten volledig rot en scheef is? Het leek er even op, maar helaas worden de financiële markten met al hun oude en slechte gewoontes weer als goden beschouwd (zie dus ook deze actie van het Nederlandse parlement).
  De hier in Nederland gehanteerde werkwijze is een beproefde methode die ook beschreven wordt in het boek “The Shockdoctrine” van de econome Naomie Klein. “Tjah mensen, het kan niet anders, er is sprake van crisis, het is een puinhoop en dit zijn de enige oplossingen die mogelijk zijn!” Ondertussen ziet neoliberaal Nederland zijn kans schoon om allerhande opgebouwde sociale rechten in het kader van “hervormingen” op te ruimen.

  • Ron Kramer

   Een extremistische partij is voor mij een partij die zijn idealen wil opleggen aan de hele bevolking. En niet bereid is om compromissen te sluiten en genoegen neemt met een deel. Want in het huidige akkoord zitten toch zeker zaken die de SP ook zullen aanspreken. Ik vind Dhr Roemer een erg sympathieke persoon maar de marxistische levensles die hij ons wil leren wijs ik ten stelligste af. Nogmaals werk samen en dan komen we er in een paar jaar weer bovenop en dan is er weer ruimte voor SP idealen.

   • Nederland is een parlementaire democratie. Hoe kan een partij in een democratie nou zaken opleggen aan de bevolking als de bevolking dat niet zelf wil?
    Wat dat betreft kan het laatste kabinet nog wel een lesje democratie gebruiken, niet de SP. Dit kabinet was gebaseerd op een afgeronde meerderheid. Zonder afronding maar 50,6% van het volk. Nee dat is democratisch, of is het juist extremistisch?

 11. Jos Swartjes

  Klopt helemaal je column goed verhaal

 12. Rien

  Anderhalf miljard bezuinigen in de zorg was niet zo moeilijk geweest als er niet voor de “tussenoplossing “van DOT” was gekozen. DOT= DBC Op weg naar Transparantie. Hoe kan het onduidelijker? Er moet straks (maar ja, wanneer dat werkelijk is weet geen mens) Het DOT verrhaal is na een half jaar nog steeds niet functioneel en kast, jawel, anderhalf mijard!

  • Dat soort afspraken tonen het gebrek aan vertrouwen van de overheid in professionals aan. Ze zeggen wel dat ze minder bureaucratie willen en minder regelzucht, maar de laatste jaren is de papierwinkel in veel sectoren enorm toegenomen, in de zorg, in het onderwijs, bij de politie en ga maar door. U heeft helemaal gelijk dat het onzin en geldverslindend is.

 13. jose

  Op facebook heb ik ook iets geschreven over de JSF, voorbereidingen voor de olympische spelen , huurliberalisatie en de ruk naar rechts van GL.
  Lees het boek eens van Peter Mertens “Hoe durven ze”en je zult boos worden, heel boos. In Roemenië is geloof ik de regering gevallen, met 130 km per uur uit de bocht. Waarom, omdat zij de btw wilde verhogen en de ambtenaren salarissen wilde korten. Duizenden mensen op straat. Lees eens wat van Ingeborg Beugel over Griekenland en je zult zien hoe de bevolking met medeweten van de EU en Goldman Sachs kapot is gemaakt. Niet alleen daar, Spanje, Portugal en andere landen zal het zelfde lot beschoren zijn. Geen dictaat van Europa, laat me niet lachen, natuurlijk is het een dictaat van Europa , mede mogelijk gemaakt door alle Europese landen die aangesloten zijn bij de EU. Burgers zijn jaren voor de gek gehouden, wij zouden meer gaan verdienen, wij worden er beter van, ja wie, de grote bedrijven die van de mogelijkheid”vrijheid van geld en goederen”gebruik maken. Het is een oorlog zonder wapens maar met speculanten en multinationals. Gelukkig is de heer Wientjes blij dat Geert weg is, beter voor Europa en Nederland. Ja , dat zeggen er meer maar men heeft wel zaken met hem gedaan.
  Politiek is smerig.

 14. Ron Kramer

  Beste mijnheer van der Meer. Net als velen wijst u naar de banken, maar dat weten we nu wel. Wij, als inwoners van deze wereld, hebben dat toegelaten, dom, dom , dom. Maar nu zullen we de puinhoop moeten opruimen en neem van mij aan dat de banken dat niet gaan doen. We moeten uiteraard voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt. Daarom zou het zo goed zijn als we de handen in elkaar slaan en de SP en PvdA zich aansluiten bij de coalitie zodat ze gezamenlijk de problemen kunnen aanpakken. Ze zullen dan ongetwijfeld niet in alles hun zin krijgen, maar dat lijkt me logisch.

 15. jose

  Ron Kramer , naief om te bedenken dat de VVD en het CDA zullen voorkomen dat er weer een crisis komt, dat banken gaan doen waar zij voor opgericht zijn. Dat banken niet weer zeer ingewikkelde producten zullen maken die grote gevolgen zullen hebben. Nee, genoeg is genoeg.
  Herijking van de EU, eerlijke voorlichting, geen of registratie van lobbyisten en een eerlijke verdeling tussen belangengroepen binnen het Europese circus.

  • Ron Kramer

   Het gaat om redelijkheid, Iedere partij heeft idealen maar die kunnen nooit allemaal verwezenlijkt worden. Maar als je samenwerkt kun je er misschien wel een deel van waarmaken en dat doet de kunduz coalitie, chapeau. Het telkens maar NEE roepen zoals de SP doet leidt op termijn nergens toe. Daarom mijn oproep om nu eens de verschillen te vergeten en samen te werken.

   • Samenwerken is iets anders dan klakkeloos akkoord gaan met een superrechts begrotingsprogramma. De ruil voor 200 miljoen natuur is gewoon niet voldoende. Er zitten nog steeds teveel slechte zaken in en iedereen roept maar dat zaken zijn teruggedraaid, dat is gewoon niet waar. Er zijn wat zaken gedeeltelijk teruggedraaid, zelfs het 8-uur journaal zei dat vanavond.
    Roemer en Samsom hebben dat goed gezien, de Kunduzclub is er in getrapt.

 16. Ron Kramer

  Dat is jullie probleem. Jullie willen altijd meer. Wees toch een tevreden en probeer het nog beter te maken.

 17. gonda

  In plaats van te roepen dat bezuinigingen zijn teruggedraaid wordt er dus gewoon grof bezuinigd op onderwijs, zorg, ggz, kinderopvang etc. Als de rook van het feestvuurwerk is opgetrokken zal iedereen de rotzooi zien waarmee de gladde Pechtold en zijn maatjes ons hebben opgezadeld.

 18. Bass Ruigrok

  Anarchisme is naar mijn idee en handelen nog steeds de samenleving bij uitstek. Anarchisme is geen chaotisch moordende, stelende en verkrachtende machtsvertoning, maar pure democratie naar het ideaal voorbeeld zoals kleuters (voor de verrotte indoctrinatie door het fascistisch regiem), regels en afspraken, wanneer nodig en met onderling goeddunken. Probleem opgelost? De regels ook. Laten wij als bevolking ons de les lezen door een stel zelfverrijkend vriendjespolitici? Met een ouwe jongen krentebrood rechtssysteem (gerechtigheid is blind, dus per definitie partijdig en beinvloed door het grote kapitaal), justitie is zelf een crimineel gebeuren, bekijk de hoogste baas daar maar eens goed: Joris “kleuterneuker en kindermoordenaar” Demmink zwaait daar de scepter, maar zijn personeel wil maar geen zaak tegen hem beginnen ( gek he?)
  vergeet u niet te zwaaien als een malloot als die nagenaste wapenhandelende drugsdealer van een defensie als huurmoordenaar inzettende Nazigek die subsidie krijgt voor een miljarden imperium.
  Nee dan is politiek echt datgeen we niet kunnen afschaffen, zij beschermen ons tegen moordenaars, dieven en verkrachters.
  Stemmen is meeknikken, je stem verheffen is actief zijn.
  Fuck de format, zullen we maar zeggen.

  ( nu nog die ene gek die mij meedeeld: mijn stem heb je !)

 19. Beste mijnheer Kramer. Hoe stelt U dan voor dat wij voorkomen dat de banken er ooit weer zo’n bende van maken? Ik stel dit voor: het recht op het creëren van geld komt alleen bij centrale staatsbanken te liggen of bij door de staat gecontroleerde banken. Binnen de bancaire wereld komt een verbod op op bonussen en er wordt een beloningssysteem geïntroduceerd dat weer een reële verhouding weergeeft tussen arbeid en beloning. Exorbitant hoge salarissen van meer dan 1 miljoen euro plus alle “snoepjes” en dure pensioenregelingen horen dan voortaan tot het verleden. De banksector moet het verloren respect bij de mensen op de knieën terug verdienen.

 20. Daarnaast vergeet U nog een ding mijnheer Kramer: deze crisis zal ooit weer een keer voorbij gaan, maar een fatsoenlijk ontslagrecht krijgen wij nooit meer terug. En zo is het de laatste jaren altijd gegaan met de sociale verworvenheden die wij hebben moeten inleveren.

 21. jose

  Pro Rail, 16 % loonsverhoging omdat bonussen niet meer mogen.Albert Heijn waar je zelf je boodschappen kunt scannen( kunnen ze personeel ontslaan) maken meer winsten en willen alleen jonge mensen voor een korte periode in dienst nemen. Kinderopvang, velen zullen ontslagen worden, particuliere bureautjes schieten als paddenstoelen uit de grond, voor 1 jaar of iets langer en gaan dan failliet. Geen vaste contracten meer. Vorig jaar hebben in heel NL 2000 mensen een vast contract gekregen. Ambtenaren worden ontslagen en dure tijdelijke krachten doen de gespecialiseerde taken, hebben wel een heel goed salaris. Er staan geen productiemiddelen tegenover geld, men maakt geld met geld en daar gebeuren(doelbewust) ongelukken mee. Burgers en met name de lage en middeninkomens betalen die ongelukken. De brokkenmakers krijgen een lintje met Koninginnedag. Gespeculeer met vastgoed, banken en pensioenfondsen moet de verliezen eigenlijk afschrijven, wie komen er in de problemen, de burgers.
  Ja Naomi Klein heeft het goed beschreven, shock doctrine.

 22. Marleen

  Het wordt hoog tijd dat er een naamsverandering komt van Groen Links in Groen RECHTS. Ze heulen al jaren mee met Rechts!

 23. Hans Staphorsius

  Ik ben een politiek actief (duo raadslid in Amsterdam Nieuw-West) lid van GroenLinks. Ik ben 40 jaar geleden lid geworden van de PPR en altijd met volle overtuiging lid geweest van GroenLinks.
  Na instemmen met de Kunduzmissie begon de twijfel en na dit akkoord over de neo-liberale bezuinigingen sta ik op een breekpunt. Ik deel de analyse van Irma Koopman voor de volle 100%, met de aantekening dat alles beter is dan wat VVD CDA en PVV wilden en dat ik blij ben dat Wilders zichzelf heeft afgeserveerd. Ik ben pro Europa en voor een stabiele markt waar iedereen zich aanb afspraken moet houden, maar mijn GroenLinks gaat nu (zoals ook Irma aan toont) te ver het rechtse kamp in. Verantwoordelijkheid nemen is mooi en goed, maar er zijn basiswaarden die niet losgelaten mogen worden voior een zich groenLINKS noemende partij. Voor mij is de grens bereikt. Ik sta op het kruispunt om (definitief) de overstap naar de PvdA te maken.
  Hans Staphorsius
  Amsterdam

  • En dan ben ik nog niet eens fel geweest over de WWnV.
   Ik stond op het Malieveld tussen duizenden gehandicapten en sympathisanten en heb Jolande Sap en Arie Slob tot tranen toe bewogen horen zeggen dat ze alles zouden doen om de sociale werkplaatsen te behouden. Binnen 48 uur zetten ze hun handtekening onder de wet die 70.000 WSW-ers hun werkplaats zal doen verliezen.
   Dat is geen water bij de wijn doen, dat is al die WSW-ers een glas wijn in ’t gezicht gooien.

  • Via de PPR? Ik via de PSP. De Pacifistisch (Kunduz? Kotskotskots) Socialistische Partij. Het is dan ook al lang geleden dat ik voor het laatst op GroenRechts heb gestemd. Overigens Hans, de SP is niet melaats hoor, al spant rechts zich, gesteund door de media, enorm in om dat oude ‘rode-boekje’ -imago ook in de 21ste eeuw nog tot absurde proporties op te blazen.

 24. peter van Zundert

  Hoeveel belasting betaald shell? Of zit dat geld veilig in belastingparadijzen.Aanpakken belastingontduiking via belastingparadijsen zou voor nederland 16 miljard per jaar opleveren.Vijftig procent van de in de wereld verdiende geld is geplaatst in een belastingparadijs.Is dat over 10 jaar zestig procent?Moeten wij ieder jaar blijven bezuinigen?Blijken de grootse banken en oliemaatschappijen ook nog aandeelhouders van de centrale banken te zijn! Eigenaren van de Fed door een wet uit 1913 een jaar voor de eerste wereld began.Ook de eigenaren van de Bank of England zijn verborgen achter de Nomenees of the Bank of England.

 25. Frank

  Irma helemaal eens met je analyse. Een ding ben je nog vergeten. Dit plan hoefde helemaal niet gemaakt te worden omdat het europese verdrag dat het begrotingstekort regelt niet door minimaal 12 landen is geratificeerd dus het is niet werkzaam !!

 26. Pingback: Meimaand Aktiemaand: Rondje Binnenhof op 1 mei | johnito.nl

 27. Lenie

  @ Ron Kramer: Geloven in dat de BTW over een aantal jaren weer verlaagd kan/gaat worden als het financieel weer beter gaat met Nederland, is het zelfde als geloven dat het Kwartje van Kok weer afgeschaft wordt.

 28. raak

  Maar…eenmaal kom je tot de conclusie, ook links is maar een illusie…zeker parlementair links, van sp tot pvda en alles wat zich daartussen durft te plaatsen…het “probleem” zit m in de ruk naar rechts, die er gaande is…

  die ruk naar rechts, vooraf gegaan door “extremere” partijen als pvv, zorgt en heeft ervoor gezorgd, dat al wat “minder extreem” was, ook een plaatsje naar rechts op kon schuiven, inlusief dat wat zich -ooit misschien, in een heel ver verleden- links heeft genoemd…wat zich nu links noemt, is dus helemaal niet links meer…

  en het “gat” tussen wat “extreem links” en “en gematigd -lees parlementair- links” genoemd wordt, wordt dan ook steeds groter…ook een sp is allang salon fahnig, heeft zich ook al lang “verkocht” aan ons aller “god” het internationaal opererend kapitalisme, dat er alleen maar op uit is grenzen te misbruiken…

  gefingeerde grenzen, die ook door de sp angstvallig in stand gehouden worden…want je gelooft toch niet dat een flut-partijtje als de sp (of andere parlementaire partijtjes) ooit in staat zijn dat internationaal opererend en overHEERsend kapitalisme een halt toe te roepen he…

  daar zit m dan ook de enige “schuldige”, al het andere is bijzaak, bezigheidstherapie en wat al dies meer zij…stemmen is toestemmen…en dan vervolgens weer 4 jaar (of korter, zo maar weer gebleken is, niets is ooit “zeker” geweest uiteraard) je bek dicht houden…want:

  Wanneer we om ons heen kijken, zien we allemaal dat het goed fout gaat in onze samenleving. Een samenleving die met een sneltreinvaart meer en meer mensen uit- en buitensluit. We zien bijvoorbeeld, dat de ‘crisis’ die ons momenteel opgedrongen wordt, eigenlijk niks anders is dan een herschikking van het kapitaal. De derde wereld is geplunderd zodat het grootschalig plunderen hier nu moet beginnen; kleinschalig was het natuurlijk al langer bezig. De globalisering komt thuis!

  We zien ook, dat het aanwijzen van ‘schuldigen’ een tendens is, die grotere vormen aanneemt en in heel de wereld is waar te nemen. Het is dan ook geen toeval dat de bestaande politieke partijen van links tot rechts en het overheidsapparaat hier meer en meer in mee gaan. Dit leidt de aandacht af van het ware probleem, namelijk dat het ‘kapitalisme’ failliet is. Daarom willen politici een ‘schuldige’ aanwijzen terwijl ze weten dat zijzelf de veroorzakers van de problemen zijn.

  In een meer abstractere context bekeken kunnen we er dan ook voor kiezen om gezamenlijk laten zien, dat er een uitweg uit de crisis is waarvoor niet het laatste beetje menselijkheid dat ons nog rest, hoeft te worden afgebroken. Te zien dat het noodzakelijk is om in deze dagelijkse conflicten toch sterke netwerken van wederzijdse ondersteuning op te bouwen. Die ondersteunende netwerken die opgebouwd moeten worden, kunnen zo de basis gaan vormen voor een samenleving waarin vrijheid en solidariteit elkaar niet in de weg zitten, maar elkaars voorwaarde zijn. Te zien daarbij, dat het belangrijk is, dat niet ieder zijn eigen agenda door probeert te drukken, maar dat we de gemeenschappelijke voorwaarde moeten zien te verwezenlijken.

 29. Bedankt voor de zinnige kritiek. Me & mijn buurman waren net klaar om wat onderzoek te doen. We kregen een pak een boek van onze lokale bibliotheek, maar ik denk dat ik meer geleerd van dit bericht. Ik ben erg blij om zo’n grote informatie wordt gratis verdeeld daar te zien.

 30. Dit artikel geeft het licht waarin we de werkelijkheid waarnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s