L’ Histoire……..

De oorsprong van de Grote Depressie, de crisis in de jaren 20-30, lag in Amerika. De Amerikaanse boeren verdienden veel door de voedselhulp die ze gaven aan Europa na de Eerste Wereldoorlog, werden er van afhankelijk voor het inkomen. Toen Europa weer eigen voedsel ging verbouwen daalden de prijzen. Boeren ging juist nog meer produceren, immers als je minder per kilo krijgt moet je meer kilo’s produceren.  Er was dus sprake van overproductie, prijzen daalden, schulden werden groter, er waren enorm veel werklozen,…. plattelandsbanken in de problemen. De Grote banken in de problemen, de wereld in de problemen. Ook in de Amerikaanse industrie was sprake van overproduktie vanwege de mechanisering en de goedkope arbeidskrachten uit Europa en de afwezigheid van goede vakbonden. Men dacht dat de crisis vanzelf wel overging, dus er werd niet ingegrepen.


Nederland werd al in 1929 hard getroffen door de recessie, die door het vasthouden aan de Gouden Standaard bijzonder hardnekkig bleek. De gouden standaard is een muntsysteem waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud is. Wanneer meerdere landen een dergelijke vaste rekeneenheid hanteren, worden de wisselkoersen tussen verschillende nationale valuta feitelijk vastgelegd. In 1933 markeerde de Conferentie van Londen het einde van de internationale gouden standaard zoals deze zich op dat moment had ontwikkeld. De economie zich leek te herstellen toen ook Nederland, kabinet Colijn II (ARP + liberalen),  in 1936 eindelijk de Gouden Standaard losliet. Nog nooit waren in ons land zoveel werklozen geweest. En er kwamen er steeds meer bij. De mensen kregen steun, wat niet genoeg was om van te leven.

De regering ging voor werk zorgen, werkverschaffing. De Afsluitdijk, polders aanleggen en het Amsterdamse bos aanleggen is bijvoorbeeld door werklozen gedaan. 

Na 1936 ging het iets beter, maar veel mensen waren in 1940 nog steeds werkloos. De ontevredenheid van het volk was begrijpelijk en resulteerde in een nieuwe politieke partij. De NSB van Anton Mussert kwam op tijdens de ecomische crisis, wilde een alternatief zijn voor de democratie en scoorde het beste bij de verkiezingen van 1935. Dat had ook wel te maken met de sterke onderlinge verdeeldheid in linkse kring en natuurlijk ook met de sterke afkeer van het communisme bij een groot deel van de bevolking.

Door de ontevredenheid kwamen mensen natuurlijk in actie. Tijdens de crisis van de jaren ’30 voerde Colijn een strakke bezuinigingspolitiek, waarbij voornamelijk werd bezuinigd op ambtenarensalarissen en onderwijs. De verlaging van de werklozensteun mondde uit in het Jordaanoproer van 4 juli 1934 waarbij vijf doden vielen. Zijn hoofddoel, de handhaving van de gouden standaard, moest hij echter op 27 september 1936 opgeven.

 Op 4 juli 1934 was er in het gebouw De Harmonie aan de 

Rozengracht (nr. 207-213) een bijeenkomst tegen de
steunverlaging van het Werklozen Strijd Comité, een organisatie
van de Communistische Partij Holland (CPH). Op dezelfde avond
zou de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) een bijeenkomst
houden in de Indische Buurt, die echter niet doorging vanwege
het overlijden van prins Hendrik. Tegenstanders van de NSB
gingen nu demonstreren tegen de verlaging van de
werkloosheidsuitkering en werden daarbij tegengehouden door de
politie. De volgende dag heerste er een oorlogstoestand in de
Jordaan. Bewoners braken straten open, wierpen primitieve
barricades op en trachtten bruggen in brand te steken. Eenheden
van het leger werden ingezet en enkele dagen lang voerde
generaal J.J.G. baron van Voorst tot Voorst het bevel over de
militaire troepen. Op zaterdag 7 juli bracht minister-president
Hendrik Colijn een bezoek aan het Amsterdamse stadhuis; hij
gelastte een (nog) harder optreden van de politie en het leger.

Het scenario van de huidige crisis lijkt tot nu toe angstwekkend veel op de gebeurtenissen begin jaren dertig. In beide gevallen is de crisis veroorzaakt door te hoge schulden.

 • de gouden standaard is nu de 3% norm/euro
 • het herstel is in andere landen bezig, Nederland gaat erger bezuinigen
 • aantal werklozen en steunzoekers hoger dan ooi
 • werkverschaffing (werd ook gebracht als steun aan werklozen)
 • opkomst nieuwe partij die zondebokken aanwijst
 • afkeer van communisme/ nu zwartmaken socialisten
 • verlagen salarissen ambtenaren, onderwijs, etc. en verlagen uitkeringen
 • keihard optreden politie/leger bij protestacties van wanhopigen

Nog steeds blij met de nog hardere bezuinigingen uit het Kunduzakkoord?

 

Hoe het ook kan?

 • hypotheekrenteaftrek garanderen tot 350.000 (7 miljard)
 • multinationals normaal belasting laten afdragen (4 miljard)
 • vennootschapbelasting weer naar 29,6% zoals in 2007 (3,3 miljard)
 • de 20 grootste bedrijven ook vennootschapsbelasting laten betalen (16 miljard)
 • rendementsheffing op miljardairs van 1,2% omzetten naar 3,25% belasting (21 miljard)

Heeft u geteld? 51,3 miljard!

Zonder de lage en middeninkomens extra te belasten,  het onderwijs om zeep te helpen, het MKB kapot te maken, de economie kapot te bezuinigen, zieken en gehandicapten dubbel te pakken, de natuur af te schaffen, etc. En nog steeds tot tevredenheid van Europa.

Eens???? Stem SP!

 

 

Advertenties

11 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Nederland, Uncategorized

11 Reacties op “L’ Histoire……..

 1. Uitstekend artikel Irma, duidelijk uiteengezet, oorzaak en gevolg en de bittere gelijkenis met de vorige crisisjaren. Ik ben geen SP aanhanger maar heb wel mijn ideeën aan de linkerkant, de menschbewuste kant van de samenleving. In Spanje gaan de werkeloze jongeren de straat op en ook hen steun ik. Nederlandse jeugd mag wakker worden. Ik steun elk protest tegen deze kapitalistische beweging.
  Ik verspreid je blog!

 2. Pascal Smit

  Prachtig geschreven weer! Complimenten!

  Ik heb veel over die tijd gelezen en ook gehoord. Mijn vader is van 1927 en is geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan. De Jordaanoproer van 1934 is één van zijn eerste zeer bewuste herrinnerin…gen. Tot op de dag van vandaag weet hij precies te vertellen hoe het er toen aan toeging. Bepaald niet zachtzinnig!

  Straten werden opengebroken, bruggen opgehaald en/of in brand gestoken en mensen gooiden complete petroleumstellen, kachels en verdere huisraad naar beneden om de politie te treffen. Marechaussée te paard denderde gewoon met paard en al tot in de trappenhuizen door (waaronder die van mijn grootouders) en schreeuwden met getrokken revolver in de hand ‘Ramen dicht of ik schiet!!’ Gezellige tijd… :-\

  Wat de werkverschaffing betreft: mijn opa was één van de mensen die werkloos raakte toen waarna hij te werk werd gesteld om het Amsterdamse Bos aan te leggen.

  Ook mijn vader als ervaringsdeskundige trekt de nodige vergelijkingen met die tijd en de crisis van nu. Rutte is de nieuwe Colijn, Wilders is de nieuwe Mussert, de moslims zijn de nieuwe joden. De SP is de nieuwe CPN danwel de nieuwe SDAP. Mijn vader is nog nooit lid geweest van een politieke partij maar is twee jaar geleden op 82 jarige leeftijd lid van de SP geworden. Heeft zelfs geflyerd vanuit zijn rolstoel, samen met Hans van Heijningen ^^

  Ik zou zeggen: leve de revolutie!

 3. 1: Je beschrijft dat de poltie en het leger hard optreden in 1934. Als de geschiedenis zich herhaald, en je wilt graag dat de SP aan de macht is. Dan is leger en politie je machtsbasis (socialisme kan alleen bestaan onder staatsdwang)
  2: Lees George Orwell : 1984
  3: Ieder socialisme leidt tot nationaal-socialisme
  4: Een van oorzaken van de crisis van nu juist het loslaten van de gouden standaard. (Dat is een methode om begrotingsdiscipline van de overheid te garanderen)
  4: Nu wordt het nog spannender: http://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s&feature=related
  5: Helaaas zal ik je niet overtuigen: een gesloten systeem. Je zal wakker worden als het te laat is.
  6: … en als je het toch nog volhoud tot hier toe: lees Ayn Rand: Atlas Shrugged

  • Je kunt met argumenten proberen iemand te overtuigen, maar niet met angstzaaien, een fictief boek en drogredenen. Jammer…..
   Hoe kom je er op? Ieder socialisme wordt nationaal-socialisme…..ik zou mijn lesgeld terugvragen.

   George Orwell…..proest

   • kom niet achteraf klagen dat niemand je iets vertelde…. maar het is niet leuk om in een totalitaire maatschappij wakker te worden. Of is dat wat je wilt?

 4. @Paul Rikmans
  Van mijn filosofie leraar destijds heb ik begrepen dat de link van socialisme naar nationaal socialisme alleen gelegd wordt door mensen die én niets van socialisme begrijpen én niet het verschil zien tussen communisme en socialisme én ook nog eens bang zijn om te delen. Wel goed dat je leest, dat is alvast wat. Enne George Orwell was een cynicus met veel gevoel voor zwarte humor; geweldig boek! Net zo als Animalfarm!

  • tjsa, als je geen argumenten hebt, zeg je dat de ander er neits van begrijpt.
   en verder verberg je achter je laatdunkendheid je lidmaatschap van de “true believer”. Droom verder, maar 1984 is een blauwdruk die stap bij stap dichterbij komt. Ga op onderzoek uit hoe je (ongewild?) er aan meewerkt.

 5. En nu gaat het zachtzinniger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s