ESM, wat is dat?

Op 2 februari 2012 hebben vertegenwoordigers van de 17 eurolanden hun handtekening gezet onder het verdrag voor het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM). Dit permanent financieel noodfonds gaat leningen verstrekken aan EU-lidstaten die in financiële problemen verkeren. Het doel is om de economische en financiële stabiliteit van de EU te bewaken en zo de waarde van de euro te beschermen.Aanvankelijk zou het ESM medio 2013 ingaan, maar op de Europese Top van 8 en 9 december 2011 werd besloten dat het ESM al vanaf juli 2012 van kracht zal zijn. De lidstaten geven kredietgaranties af ter waarde van 420 miljard euro, waardoor een totale leencapaciteit ontstaat van 500 miljard euro in 2014. Nederland neemt daarvan 40 miljard voor zijn rekening. Dat geld hoeft niet meteen te worden overgemaakt, maar als er in de EU besloten wordt dat er sprake is van een noodsituatie dan kan dat geld binnen zeven dagen worden opgeëist.  Voorwaarden voor steunLanden die in aanmerking willen komen voor een lening uit het ESM moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Deze landen moeten:

  • de overheidsfinanciën snel op orde brengen door hervormingen en in de meeste gevallen vergaande bezuinigingsmaatregelen
  • het Verdrag voor stabiliteit, coördinatie en governance in de EU i hebben ondertekend en geratificeerd
  • de begrotingsafspraken hebben opgenomen in de nationale wetgeving (bij voorkeur in de grondwet)

De Nederlandse regering heeft zich sinds het uitbreken van de eurocrisis hard gemaakt voor sancties tegen landen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden. Op 1 maart 2012 bleek echter dat Nederland met een begrotingstekort van 4,6% van het bruto binnenlands product zelf ook niet meer voldeed aan de begrotingsregels. Een dag later ondertekent premier Mark Rutte de Europese begrotingsafspraken: het tekort mag niet meer boven de 3% van het bbp komen, anders volgen sancties.  De bekende dreiging over de “boete” van Europa.Met alle bezuinigingen op stapel en de vele discussies over het Kunduzakkoord, de Kunduzcoalitie, heeft Rutte nou in 2010 gelogen over de gedoogsteun van de PVV, de strijd binnen GL, enz. krijgt de dreigende goedkeuring van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) veel te weinig aandacht. Het verdrag is, zeker met de vervroegde invoering, een strop om de nek van veel Europese landen.Deelname aan het ESM is niet alleen een aanslag op de Nederlandse financiën maar ook onze democratie. Niemand in het ESM is democratisch verkozen en op de besluitvorming binnen het ESM bestaat nauwelijks democratisch toezicht.De nationale Rekenkamers hebben het zelfs niet voor elkaar dat ze achteraf de rechtmatigheid en doelmatigheid van de uitgaven van het ESM kunnen toetsen.Nederland zou dus helemaal niet moeten deelnemen aan dit ESM en het zou onaanvaardbaar zijn als het nu vlak voor de verkiezingen even snel door de Kamer wordt gejast. Toch dreigt dit te gebeuren want de Kunduzcoalitie, maar ook de PvdA, zullen het minderheidskabinet hier in gedogen.

Jelle Brand Corstius vertelde deze week op TV, werkelijk geëmotioneerd en ontdaan, dat hij niet begreep waarom niemand ingreep bij de banken. Dat banken, door te groot te worden om om te vallen, ons daarmee chanteren en dat burgers daar nu alweer voor moeten betalen, nu via het EMS. Hij had dus de keuze uit stemmen op de partijen die het EMS niet willen: SP en PvdD, de PVV is immers geen optie, ook omdat die niet meer meespelen in de Nederlandse politiek.Het ESM geeft de toezichthouders een blanco cheque, die de Europese burgers zonder enige medezeggenschap van Europese politici met een enorme schuldenberg kunnen opzadelen. Het ESM wordt toegejuicht door de regeringen, hun schuldeisers (investeringsbanken) en ‘de markt’, omdat het betekent dat investeringsbanken staatsschulden (staatsobligaties) zullen blijven aanschaffen. En… wanneer de ESM wil, en zo vaak die wil, kan het ook nog eens miljarden euro eisen van de euroregeringen, die dan binnen 7 dagen moeten betalen.Waar komt al dat geld vandaan? Verdere bezuinigingen in landen die het al erg zwaar hebben waardoor die niet kunnen investeren in hun toekomst. Het ESM kan elk land binnen 7 dagen ruïneren.

Ratificatie Noodzakelijke bevestiging, afgegeven nadat de regeringen gelegenheid hebben gehad het verdrag te onderzoeken

Van de 17 landen die het Verdrag hebben ondertekent hebben slechts 11 het verdrag geratificeert. Onze Tweede Kamer heeft er niet over gesproken. Het is een moeilijke kwestie want in onze grondwet staat dat geen regering onze souvereniteit mag overdragen aan een andere macht.Het zal u niet verbazen dat enkele landen  het verdrag hebben moeten ratificeren, simpelweg omdat ze financiële hulp nodig hadden.

Uiterlijk 30 december 2012 moeten alle landen de EMS ratificeren…. of niet.

Neem het niet van mij aan, kijk vooral het filmpje:  http://www.youtube.com/watch?v=vPCKHvCgLnA&feature=relatedOf

Lees:

http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/organizations/e/european_financial_stability_facility/index.html

Teken de petitie: http://petities.nl/petitie/het-esm-verdragof mail uw volksvertegenwoordiger.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s