De kiezer beslist op 12 september…..

De kiezer gaat beslissen op 12 september. Tenminste dat is steeds gezegd. Natuurlijk klopt het ook, we gaan kiezen voor de nieuwe Tweede Kamer, maar gaan we ook op standpunten kiezen of kan dat helemaal niet?

Stel u bent een gelovig Christen, u heeft moeite met Europa, u heeft hart voor de natuur en voor dieren, vind veiligheid belangrijk, wilt uw hypotheekrenteaftrek behouden en bent voor goede, betaalbare zorg en onderwijs voor iedereen, waar stemt u dan op?

Dat zal een moeilijke keuze worden. Veel partijen hebben wel iets van uw sympathie en iedere partij zal een ander punt naar voren brengen in de campagne. Geloof echter niet alles wat u leest, niet in verkiezingsprogramma’s, folders en ook niet in de kranten.  Zo stond er gisteren: “Roemer wil premier worden”. Had Roemer die, ietwat arrogante, uitspraak gedaan? Welnee, toen hem in Nieuwsuur gevraagd werd wat hij zou doen als de SP de grootste werd heeft hij gezegd:  als we werkelijk de grootste worden dan moet je je verantwoordelijkheid naar de kiezer nemen.

Bij het aantreden van het laatste, zeer omstreden, kabinet van CDA en VVD met gedoger PVV zei minister-president Rutte dat het een kabinet was waar rechts Nederland de vingers bij zou aflikken. Het kabinet begon dan ook met verve linkse hobbies af te breken. Het natuurbeleid waar al decennia lang miljarden in waren geinvesteerd werd in 1 veeg afgeschaft. Subsidies op kunst en cultuur werden zo goed als afgeschaft, studiebeursen werden leningen, PGB’s werden afgeschaft, het asielbeleid werd aangescherpt (waardoor we situaties kregen als Mauro),Speciaal Onderwijs ook, er kwamen animal cops en strengere straffen om het gevoel van veiligheid (de echte veiligheid was namelijk al aantoonbaar gedaald) te vergroten en de beoogde, rechtse kiezers konden met hun bolides over vers asfalt met 130 km per uur naar hun gesubsidieerde woning scheuren.

Praatjes vullen geen gaatjes

Backstabbing, politieke spelletjes en strategieën zijn van vrijwel alle partijen en ook van de media. Vrijwel het gehele Catshuisakkoord is overgenomen in het Kunduzakkoord en toch noemt de VVD via Wiegel de maatregelen ‘behoorlijk nivellerend’ en een strategische fout van de VVD.  De bakfietsliberalen van D66 en GL noemen het Kunduz-akkoord juist aanzienlijke winst op wat het Catshuisakkoord was. De PvdA en SP zeggen dat 95% van het Catshuisakkoord gewoon “copy/paste” (Samsom bij debat) is overgenomen. Wat is nou waar? En hoe komt een gewoon burger daar achter?

Partijen beschuldigen elkaar van draaien en framen wat ze als antwoord krijgen. Voorbeeld op twitter: @StefanPinkus AOW-ers hoeven niet langer door te werken. De AOW gaat later in, dat is wat anders. Stefan Pinkus is Secretaris Stichting Fractiewerk D66.

 

We hebben juist het debat over het Europees Stabiliteits Mechanisme gehad en het merendeel van de Nederlanders was tegen het uitschrijven van een cheque van 40 miljard, toch is het door de Kamer gegaan.

Dit was niet het gevolg van een coalitie, het kabinet was al gevallen, het was gewoon de meerderheid van de Kamer. Hoe kan dat nou als de volksvertegenwoordiging het volk vertegenwoordigd en wij ze zelf gekozen hebben? Hoe kunnen ze dan met iets instemmen waar Nederland tegen is? Zou dat misschien komen omdat u niet op de goede partij heeft gestemd?

De werkloosheid stijgt dagelijks, de staatsschulden ook, het aanbod aan sociale huurwoningen daalt juist, de huizenmarkt zit op slot en in zorg, onderwijs en het land is in crisis. Is de gemiddelde Nederlander daar blij mee? Nou nee. Toch is dat wat de rechtse partijen willen, immers in een crisis kun je versneld maatregelen nemen die niemand wil omdat het “noodzakelijk en verantwoordelijk” is. De BTW verhogen, de pensioenleeftijd verhogen, ontslagvergoeding onderuit halen, eigen risico zorg verhogen en zelfs de vergoeding voor woon- werkverkeer wordt afgenomen. Dat er nog verbazing is over het gebrek van vertrouwen in de politiek is juist verbazingwekkend. Wat heel slecht voor het vertrouwen is, dat is het zaaien van paniek en oorlogsretoriek aan slaan over bijltjesdag. Lees Naomi Klein, de Shockdoctrine maar, op die manier is al in veel landen de sociale zekerheid afgebroken.

Het verwijt aan de partijen die hun handtekening niet onder het Kunduz-akkoord is dat ze meer willen lenen, de schuld willen laten oplopen en doorschuiven naar kinderen en kleinkinderen. Dat terwijl de partijen die dat uitspreken (CDA, VVD en D66) zelf de laatste 10 jaren in het kabinet hebben gezeten. Dus zelf aansprakelijk zijn voor de oplopende staatsschuld. Door  te investeren in onderwijs en economie en tegelijkertijd te bezuinigen geef je de economie een boost, komt er meer belasting binnen en hebben burgers minder last van het bezuinigen. Ondernemers werken vrijwel altijd met geleend geld. Toch verwijt men links altijd sinterklaas spelen, maar wie speelt er eigenlijk sint?

Direct na de val van Paars II (veroorzaakt door fouten van VVD minister Voorhoeve) riep Zalm dat hij er niks aan kon doen dat het met Nederland zo slecht ging en dat terwijl het consumentenvertrouwen op 79 lag en het werkloosheidscijfer rond 300.000. (Is nu weer bijna het dubbele) Ik hoorde gisteren Stef Blok in een zin dat hij toegaf dat het onder Kok goed was gegaan en vervolgens direct weer zeggen dat links altijd slecht doet.

Wel vreemd is dat ook de PvdA meedoet met de afbraak van zekerheden door het flexwerken te promoten. Iemand van 53 die 20, 25 of 30 jaar bij dezelfde werkgever in dienst is geweest en die straks word ingeruild voor een 22 jarige student krijgt dankzij dit lente akkoord straks een HALF jaarsalaris mee en een enkeltje richting bijstandsuitkering. Ook wil de PvdA de woningmarkt aanpakken, net als liberale partij D66. Dat terwijl de PvdA-kiezer duidelijk aan heeft gegeven linksaf te willen. Ze kozen Spekman en Samsom en 70% van de PvdA-ers wil met de SP regeren.

Wat veel politici ontgaat: de angst die hun maatregelen en plannen bij ‘de mensen in het land’ teweeg brengen. Ik vermoed dat steeds meer Nederlanders last hebben van al dan niet latente existentiële vrees en zorgen – je hele bestaan kan zó maar op zijn kop gezet worden, door ondoordachte wetgeving, maar ook door onbedoelde cumulatieve effecten van verschillende vormen van regelgeving.

Waarom stemmen mensen dan toch zo?

Nou uhm…. omdat ze dat altijd al gedaan hebben. Of omdat ze bang zijn dat hun hypotheekrenteaftrek wordt afgepakt (terwijl dat in geen enkel verkiezingsprogramma zo is). Omdat ze vinden dat Nederland niet zonder Europa kan, hetgeen waar is. Nederland is afhankelijk van export, en Europese samenwerking is belangrijk, echter we moeten wel zelf blijven beslissen. De 3% norm waar veel over is gesproken gaat veel landen opbreken, een beetje soepelheid, dus pas in 2015 die norm halen, zou veel landen lucht bieden. Griekenland (film!!) kan niet meer, Italië en Spanje lijken ook uit de euro te moeten stappen. Dus even een rem op Europa en herbezinnen zou goed zijn.

Dat Nederland wordt uitgeperst ligt in de eerste plaats aan dit kabinet en nu de Kunduz-coalitie. Nederland is een van de landen met het laagste tekort, ca 65% van het bruto nationaal product. Landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk zitten boven de 80% en toch worden die landen niet uitgeperst. Hier gaat de economie achteruit, terwijl in die landen de economie stabiel blijft of zelfs iets vooruit.

Uit Europa is natuurlijk onzin, de gulden terug is niet haalbaar en de doorlopende obsessie met straffen, en de toepassing van geweld van de PVV, is mijns inziens een farce, populisme en met ze regeren is een ramp gebleken.

 Bij de aankomende verkiezingen zal het van belang worden om te stemmen op de partij waar u het het meest mee eens bent en niet uit angst.

 • Europa belangrijk?
 • Zorg belangrijk?
 • Onderwijs belangrijk?
 • Economie belangrijk?
 • Bezuinigingen en die 3% belangrijk?
 • Natuur belangrijk?
 • Solidariteit belangrijk?
 • Kleinere inkomensverschillen belangrijk?
Ik zou zeggen maak een lijstje van uw belangrijkste punten, speel songfestival, 12 punten voor het belangrijkste punt en dan naar 1. Kijk dan bij welke partij u het beste past….. maar kijk wel naar wat ze gedaan hebben, met name het Kunduzakkoord, dat heeft namelijk de politieke verhoudingen helemaal veranderd. Totaal andere keuzes dan ooit in verkiezingsprogramma’s stonden.

 

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “De kiezer beslist op 12 september…..

 1. Tsja alleen jammer dat het staatje van Sargasso niet klopt 🙂
  Hier de werkelijke cijfers, in een Grafiekje.

  Want in zijn missionaire periode heeft Kok zelfs iets van de staatsschuld afgehaald, een positief resultaat dus.

 2. “Hoe Rutte onze kleinkinderen met de brokken laat zitten…”

  src=”http://www.rodereus.nl/pics/Staatschuld-april-2012.jpg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s