Verantwoordelijkheid voor het land of bang voor de kiezer?

‘Begrotingsakkoord 2013: Verantwoordelijkheid nemen in crisistijd’

Het Kunduzakkoord was volgens de 5 partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) zeer noodzakelijk. Het land zou anders een enorme boete krijgen. De schulden zouden zich opstapelen, we zouden de schuld doorschuiven naar onze kinderen, etc. Het jaar 2012 zou een verloren jaar zijn. We zouden een flater slaan in Europa en het zou iedereen pijn doen en het moest gewoon. Dus er moest en zou aan de 3% norm worden toegegeven en nog eens, bovenop de bezuinigingen van 18 miljard die het kabinet Rutte al had ingevoerd, nog eens 12 miljard bezuinigd worden. Maar we moeten vooral met zijn allen over onze schaduw springen.

De pijn is van niemand in het bijzonder, de mooie resultaten van ieder afzonderlijk. Dat was het beeld dat de fractieleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie opriepen met hun presentatie van het Lenteakkoord. 

Volgens GroenLinks : “Na anderhalf jaar stilstand worden nu eindelijk stappen gezet richting een groene en sociale uitweg uit de crisis.”

D66:  ‘Lente-akkoord staat voor verantwoordelijkheid’ en ‘Het is een stevig maar pijnlijk akkoord’.

ChristenUnie: “Nu beginnen met hervormen van sectoren die muurvast zitten: de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de zorg, vergroening en fiscaal beleid. Aanpak van de crisis: onder andere het goedkoper maken arbeid, het behouden van werkgelegenheid en  het vergroenen van het belastingstelsel.”

CDA en VVD hebben er weinig tot niets over op hun respectievelijke sites staan en hielden zich erg stil over het ‘geweldige’ akkoord.


Inmiddels is de werkelijkheid een beetje aan het doordringen in Nederland. Er kwamen heel veel klachten over de belasting op het woon- werkverkeer. Volgens GL niet terecht, dan moesten mensen maar gaan verhuizen. Maar nu hebben vier van de vijf Kunduzpartijen die maatregel vooruitgeschoven tot na de verkiezingen. Net als de maatregelen over de hypotheekrenteaftrek. En er zullen nog wel meer maatregelen sneuvelen.

Waarom doen ze dat? Het was toch allemaal zo belangrijk? Het moest toch vóór de verkiezingen? Waarom tillen ze deze zaken over de verkiezingen?

Maar nee, de 5 partijen zijn bang, bang voor de kiezer!

Wat zijn VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie toch bang voor de kiezer. Bang voor een afrekening op 12 september, bang dat de SP of de PVV de grootste wordt. Bang dat ze macht en baantjes verliezen. Ineens is al dat gepraat over verantwoordelijkheid nemen en het belang van het land ondergeschikt aan de winst bij de verkiezingen. Na de verkiezingen zien we dan wel weer….. dan zijn de stemmen binnen, de zetels bezet en dan voeren ze de maatregelen toch in. Ze zijn immers overtuigd van de 3% norm.

Zoals het er nu uitziet zal alleen de verhoging van de BTW op zeer korte termijn, nog gauw voor de verkiezingen, worden doorgevoerd. Daar was wel gemor over, maar niet zoveel als bij de andere maatregelen. Waarschijnlijk omdat men die nog niet voelt, en niet beseft dat winkeliers echt niet ineens 13,06 gaan vragen voor iets dat eerder 12,95 kostte. Dus het MKB zal daar het meest aan inleveren. Het MKB dat het door de al jaren dalende koopkracht al zwaar heeft. Staan er bij u ook zoveel winkels leeg? Gek he?

Die angst is geheel terecht, want het Kunduz-pakket bestaat vooral uit lastenverzwaringen. Veel economen en experts zeggen dat de maatregelen ondoordacht zijn en slecht voor de economie. De belastingbetaler is blijkbaar niet zo dom als de 5 partijen hadden gedacht.  Ik snap heel goed dat veel kiezers teleurgesteld zijn in de traditionele partijen en hun heil elders zoeken. Het kan namelijk anders!

http://www.sp.nl/2012/verkiezingen/120605_Concept_verkiezingsprogramma.pdf

 

U kunt natuurlijk verder zoeken en naar http://www.stemmentracker.nl gaan, maar denk er dan wel aan dat de vooruitgeschoven beslissingen wel genomen zijn maar daar nog niet in staan.

 

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s