Democratie??

De laatste dagen lezen we veel over de democratie in ons land. Mensen hebben daar blijkbaar  zeer verschillende definities voor. Zijn definities dan ook relatief?

We hebben een minderheidskabinet. Bij aantreden hadden VVD en CDA samen 52 zetels (door afronding en restzetel) en de PVV zou het, met 24 zetels, gedogen. Een democratische meerderheid van 76 zetels. Een makkelijk kabinet ook want de zaken die de PVV niet wilde helpen doordrukken werden dan wel doorgedrukt met de hulp van PvdA, D66 en GroenLinks. Van oktober 2010 tot april 2012 kon dit vingerlikkend rechtse kabinet vrijwel alles doordrukken wat ze wilden.

Door ook nog gebruik te maken van de factor angst, immers het licht gaat uit als we niet….. het is crisis……het moet van Europa…..er komt een tsunami van asielzoekers….. de ontslagbescherming moet weg…..we moeten immers

BE Z U I N I G E N !!

Nou is dat een klassiek gegeven dat conservatieve, liberale partijen eigenlijk altijd willen bezuinigen. Ze willen immers goedkope arbeidskrachten en lage belastingen. Zo min mogelijk sociaal vangnet, iedereen is immers zelf verantwoordelijk. Wanneer ze de kans krijgen gebruiken ze daar iedere crisis voor. Nou dat hebben we geweten!

De toeslagen omlaag, kunst en cultuur afgeschaft, zieken en gehandicapten dubbel gepakt door bezuinigingen, eigen bijdrage zorg omhoog, Sociale Werkplaatsen gesloten en ga maar door.

Gelukkig viel toen het kabinet. Wilders wilde na 7 weken Catshuis ineens niet meer meedoen. Wat was Nederland blij en opgelucht. Er kwam weer hoop terug onder de bevolking, het vertrouwen steeg.

Helaas kwam daar de Kunduzcoalitie. Ze “namen verantwoordelijkheid”, “sprongen over schaduwen” en hielden zich aan de door VVD en CDA zelfbedachte 3%-norm. Daardoor voorkwamen ze dat ons land failliet ging, we een boete kregen en het lachertje van Europa werden omdat we ons zelf niet aan de regels konden houden die Rutte en De Jager zo streng aan het hongerende Ierland en Griekenland hadden voorgehouden.

De EU ging nog niet helemaal voor dat Kunduz-akkoord, hadden er geen vertrouwen in dat deze begroting ook zou worden uitgevoerd.

Nee, dat waren deze partijen ook helemaal niet van plan! Het was een fantasie-begroting. De achterban van de VVD was erg boos over de in het Kunduzakkoord afgesproken belastingverhogingen, met name de BTW-verhoging. De GroenLinksers waren erg boos over het belasten van de vergoeding voor woon- werkverkeer, en het hele land was boos over het feit dat de lastenverzwaringen en bezuinigingen toch weer bij de lage en middeninkomens terecht zouden komen.

Rustig maar zei fractievoorzitter Roemer van de SP, dit is toch maar een kattebakakkoord.

Dat klopt. Het is geldig tot 12 september, het is slechts een begroting want het kabinet is gevallen en demissionaire kabinetten mogen zulke ingrijpende maatregelen niet doorvoeren, die zijn controversieel. Controversieel, ook zo’n woord wat voor velerlei uitleg vatbaar is. Partijen zijn het meer of minder eens, maar oh zo trots dat ze VERANTWOORDELIJKHEID hebben genomen. Wat schetst onze verbazing als dit demissionaire kabinet gewoon doorgaat met het invoeren van de maatregelen. Wel gaan ze na de verkiezingen heel wat anders doen…… snapt u het nog?

De VVD gaat zelfs zover dat ze zeggen dat mensen maar op de VVD moeten stemmen zodat die reiskostenbelasting niet door gaat. Terwijl de VVD deze belasting zelf heeft verzonnen en voorgesteld in het Catshuis! Hoe bizar kun je het maken?

GroenLinks: De ziektekosten worden solidair opgebracht. Dat betekent dat:de nominale premie wordt verlaagd en de financiering van de zorg meer inkomensafhankelijk wordt;de zorgtoeslag overbodig wordt;het eigen risico inkomensafhankelijk wordt. Maar toch wil GL nu instemmen met de versnelde invoering van het eigen risico in de zorg voor iedereen op 350 euro. Vreemd?

Het is democratisch, want een meerderheid in de Kamer stemt voor. Het is ook hypocriet en nep, maar dat boeit de partijen niet.

Bevoegdheden demissionair kabinet

Het demissionaire kabinet is bevoegd om alles te doen wat een kabinet normaal doet, zoals besluiten nemen en voorstellen voor nieuwe wetten doen. In de praktijk komt het er echter op neer dat het kabinet geen nieuw beleid meer ontwikkelt. Ook behandelt de Kamer niet meer omstreden onderwerpen die op de controversiële lijst staan. Bij een demissionair kabinet geven de Eerste Kamer en de Tweede Kamer aan welke onderwerpen omstreden of controversieel zijn.

 Controversieel
Bijvoeglijk naamwoord waarover grote meningsverschillen zijn    `een controversiële kwestie`

Het hele Kunduz-akkoord is in Nederland behoorlijk controversieel. Iedereen denkt er anders over. Dat blijkt wel omdat vrijwel alle partijen iets totaal anders opnemen in het nieuwe verkiezingsprogramma. Wat heeft het dan voor zin om de wetten toch nog gauw te veranderen? De nieuwe coalitie, na de verkiezingen van 12 september, moet dat dan weer allemaal terugdraaien.

Dat geeft een boel moeite, kosten en problemen. Dat zie je wel aan de, net weer afgeschafte, versneld ingevoerde huishoudstoets. Gemeenten werken zich rot om alles weer recht te trekken. Kinderen zijn al het huis onnodig uitgezet, gehandicapten in een inrichting geplaatst en dan hebben mensen niet eens een uitkering aangevraagd, terwijl ze er nu achteraf wel recht op hebben.

De uitgeprocedeerde asielzoekers die niet naar hun land terugkunnen mochten van Leers niet meer worden opgevangen door gemeenten. Alle opvang werd gesloten, die mensen zwierven op straat. Nu heeft een rechter bepaalt dat dat niet mag en dat gemeenten een zorgplicht hebben. Dus nu moet alles wat zo snel is afgebroken weer ingericht worden.

Het allerergste is wel de ratificatie van het ESM (zie ander blog).

Dit soort acties van het huidige kabinet zijn onparlementair. Zo hoort dat niet. In vele debatten is getracht het kabinet tot inzicht te doen komen, maar VVD en CDA denderen, met hulp van GL, D66 en CU, gewoon door.

Dat vraagt om actie. Onparlementaire, militante actie want iets anders werkt niet.

Paul Ulenbelt:  ‘Je kunt niet in 14 dagen een wet door de Kamer duwen. De Kunduzcoalitie doet dit op een onparlementaire manier’. Vandaar dat de SP 8 uur spreektijd heeft gevraagd in het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg. De PVV volgde dat voorbeeld. Het is niet mooi, niet netjes, maar het mag wel! Dat is dus democratie volgens mij!

Inmiddels is er door de SP 12 uur spreektijd aangevraagd voor het debat over de leeftijdsverhoging AOW, ook hier doet de PVV mee.

Het kabinet heeft nog 2 weken, dan gaan ze met vakantie. In die twee weken moeten al deze debatten, en nog een paar, gevoerd worden en afgerond. In beide Kamers. Ik hoop dat het ze niet lukt. En ik hoop dat er na 12 september een kabinet komt met wat meer fatsoen. Hoop doet leven…….

Sproeien om te groeien, niet snoeien meneer Rutte!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Uncategorized

Een Reactie op “Democratie??

  1. E. Mulder

    Helemaal eens met het voorgaande ,als je niet beter weet zitten er alleen pinokkio’s in de kamer ,list ,leugens en bedrog en zouden ze allemaal met een lange neus moeten rond lopen. Ze doen het ene zeggen het andere ,de burger heeft totaal geen vertrouwen meer in de politiek en we moeten er steeds op hameren om wel naar de stembus te gaan want velen geven te kennen niet meer te gaan. Komt rechts weer aan de macht blijft er van het hele sociaal stelsel nul komma nul over.Hoop dat de thuisblijvers dat eens een keer gaan beseffen en daarom ben ook ook voor de stemplicht ,want de dommen doen de verstandigen de das om door niet te gaan stemmen al hebben ze daar geen weet van. verder hoop ik dat de linkse partijen samen meer dan 75 zetels krijgen en de SP het meest want hun nieuw vertrouwen staat als een blok al had ik wel enige aanmerkingen.
    Eppie Mulder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s