3% ?

Tjonge, jonge wat een onrust door 1 opmerking van Roemer. Alle partijen kregen ineens hoop dat ze weer wat zeteltjes konden afsnoepen van de SP. Liefst staken ze Roemer een mes in de rug. Maar hoe zit het nou eigenlijk met die

In 2000 is het besluit genomen om een gemeenschappelijke munt, de euro, in te voeren. Helaas zonder dat het daarvoor noodzakelijke monetaire beleid geregeld was. De politici van destijds (VVD, PvdA, D66)  negeerden de waarschuwingen van gerenommeerde economen, en van de SP.

Waar we voor vreesden gebeurde. Landen konden niet allemaal voldoen aan de normen die gesteld werden en de euro werd dagelijks minder waard. Enkele landen dienden willens en wetens begrotingen in die nooit zouden worden waargemaakt (deed Nederland recentelijk ook via het Kunduzakkoord). Daaroverheen kwam een crisis en het leed was daar.  Het kabinet Rutte besloot dat we moesten bezuinigen, heel ernstig bezuinigen! Vooral op zieken, gehandicapten, bejaarden, kinderen in speciaal onderwijs en natuurlijk studenten. Of dat wijs is???

Volgens het Financieel Dagblad: SP-leider Emile Roemer is een fan van Keynes, de econoom die stelde dat overheden meer geld moeten uitgeven (dan ze hebben) in tijden van economische neergang. Volgens het Amerikaanse blad Time heeft de theorie van de zeer invloedrijke Keynes in de vorige eeuw het kapitalisme gered. Ondernemers zouden de socialist Roemer kortom een standbeeld moeten gunnen.

De Bank for International Settlements, de mediaschuwe organisatie in Bazel wiens raad van bestuur bestaat uit 19 van de belangrijkste centrale bankiers ter wereld, erkent dat inflatie onvermijdelijk is. Zo staat in een recente paper van het instituut, “The future of public debt: prospects and implications”, het volgende te lezen:

“Wanneer de bevolking haar grens bereikt en niet langer bereid is om staatsschulden aan te houden, dan zou de overheid moeten overgaan tot monetarisatie van de schuld [dwz. geld printen uit het niets]. Het resultaat, in lijn met de kwantiteitstheorie van het geld, is inflatie. En de anticipatie dat dit zal gebeuren, doordat investeerders het risico om geld en staatsobligaties opnieuw gaan inschatten, kan ook leiden tot een toename in inflatie vandaag. In zo’n omgeving zou een gevecht tegen stijgende inflatie door een strak monetair beleid niet werken, aangezien stijging van de rentevoeten zou leiden tot steeds hogere rentevorderingen op de staatsschuld, wat leidt tot hogere schulden. Dit alles zou het moment waarop de schuld gemonetariseerd wordt nog dichterbij brengen.”

De broeksriem aanhalen en knippen in de uitgaven van de staat (waardoor het aanbod geld zou dalen en de rente zou stijgen) zou niet veel uithalen, aangezien hogere rentes ook hogere rentes op de staatsschuld betekenen. Daardoor zou het nog veel moeilijker worden om de staatsschuld af te betalen. En dat zorgt er dan weer voor dat (opnieuw, als de overheid niet wil failliet gaan) de nood om geld te creëren uit het niets nog prangender wordt.

Het voorstel van Roemer om alle landen wat meer lucht te geven, meer tijd om die 3% te bereiken is zo gek nog niet. Het staat een kabinet natuurlijk vrij om de afspraken die een vorig kabinet gemaakt heeft opnieuw te bespreken. Immers: “Wij, de wereld, maken liever de ellende door van de werkelijkheid die we hebben gecreëerd … dan dat we een nieuwe, weloverwogen werkelijkheid in elkaar zetten” J.M. Coetzee, uit Een manier van vriendschap, 2012. Je hoeft geen econoom te zijn om, zoals J.M. Coetzee om in te zien dat wat Roemer zegt eigenlijk goed zou zijn voor veel Europese landen. In een interview met het FD spreekt Roemer van ‘idioterie’ om strikt de norm te handhaven en de omstandigheden niet mee te wegen. ‘De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? De boete die niet eens een echte boete is…. die boete is een schijntje op de totale staatsschuld, dat kunnen wij er nog wel bij hebben. Ik zou mij in elk geval er nooit door hebben laten verleiden om allerlei rare bezuinigingen door te willen voeren.

http://youtu.be/4xT_aV9iJtA     Interview Roemer FD

Kees Kraaijeveld: “En de Brusselse begrotingsdiscipline dan? Daar zal het regeerakkoord van Roemer lekker losjes mee omgaan. De linkse verkiezingsprogramma’s zijn doordrongen van het besef dat het niet goed is voor de wereld, niet voor Europa én niet voor Nederland als alle Europese lidstaten ineens hun staatsschulden terugdringen. Als grootste economie van de wereld dreigt Europa dan de wereldeconomie kapot te bezuinigen. Dat is dom. Niet potverteren en niet de economie om zeep helpen vanuit de modieuze politieke overtuiging dat de staatsschuld ons grootste probleem is. Als het om de overheidsfinanciën gaat, dan is straks de linkse souplesse uit het regeerakkoord van Roemer precies wat Nederland nodig heeft.”

De andere partijen in Nederland (en zelfs Duitsers bemoeiden zich er mee) schreeuwden natuurlijk onmiddellijk moord en brand. U kent de kreten wel: We moeten denken aan de toekomst van onze kinderen, het licht zal uitgaan, Nederland achter de dijken of we moet de schulden niet op het bordje van onze kinderen laten komen.

Wat hier over het hoofd wordt gezien is dat voor ons het aardse leven eindig is (het is niet anders), maar voor de staat niet: die heeft het eeuwige leven. Bij overlijden moeten wij onze schulden hebben afbetaald, of onze kinderen draaien ervoor op. De staat kan schulden echter oneindig voor zich uit schuiven. Bij aflossing van een oude lening kan direct weer worden geleend, en zo gebeurt het ook. Beleggers in binnen- en buitenland zijn hier over het algemeen heel tevreden mee, omdat Nederlandse staatsschuld een veilige belegging is. Getuigt dit van slecht rentmeesterschap ten aanzien van de toekomstige generatie? Nee, om twee redenen. Een pasgeborene heeft niet alleen direct een schuld, maar ook een tegoed. En de lasten van de staatsschuld (rentebetalingen) zijn in eerste instantie geen last voor toekomstige generaties, maar voor de huidige.

Bron: CBS (2001) en data op http://statline.cbs.nl/

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2784/Verkiezingen/article/detail/3302136/2012/08/16/Verhagen-Opmerkingen-Roemer-zijn-dieptriest.dhtml

De Duitse minister Rösler, die een bezoek bracht aan Den Haag, zei ook dat je gemaakte afspraken dient na te komen. Verhagen had zijn Duitse collega bijgepraat over de uitspraken van Roemer omdat hij ‘het nodig vindt dat Rösler dit weet’.

Verhagen onderstreepte dat de afspraken over begrotingsdiscipline er niet voor niets zijn. Door ze aan zijn laars te lappen, zet de SP-leider de Nederlands economie en werkgelegenheid op het spel.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3302236/2012/08/17/Roemer-dreigt-winst-van-Europees-begrotingsbeleid-in-een-klap-teniet-te-doen.dhtml

Wat een paniek! Nee het zou pas echt gek zijn als Roemer zich zonder verzet zou houden aan de afspraken die de liberalen in Europa gemaakt hebben. Dan zou ik mijn stem heroverwegen. Dit is precies wat ik van de SP verwachtte, bevrijd ons van het juk van Europa en laat ons samen overleggen wat goed is voor het continent.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3301708/2012/08/15/Roemer-Europese-boete-bij-overschrijden-begrotingsregels-is-belachelijk.dhtml
In een interview met het FD spreekt Roemer van ‘idioterie’ om strikt de norm te handhaven en de omstandigheden niet mee te wegen. ‘De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body’, aldus Roemer.

http://www.welingelichtekringen.nl/economie/56826/top-economen-rabo-bank-geven-emile-roemer-gelijk.html

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/15460_de_leugen_van_alexander_pechtold/ Merijn Oudenampsen: “Roemer zegt niets anders dan wat allerhande Nobelprijswinnende economen, zoals Jeffrey Sachs, Paul Krugman en Joseph Stiglitz al maanden roepen. Die stellen al even onsubtiel dat het huidige Europese begrotingspact een vorm van ‘economische zelfmoord’ is.”

 

Kortom, de paniek is allemaal lulkoek, er is genoeg bezuinigd op de werkende klasse dus laat dan de veroorzakers, degenen die goed hebben verdiend aan de oorzaak van de crisis, nu ook de gevolgen maar betalen.

We moeten niet Roemer de schuld geven, maar de politici van destijds een ter verantwoording roepen voor hun gevaarlijke spel met ons aller welvaart.

Geniet van een ijsje, laat u niet bangmaken en stem met uw hart!

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

6 Reacties op “3% ?

 1. Peter

  De SP krijgt nu al de schuld voor iets wat de VVD, PvdA en de CDA in gang hebben gezet. Ik moet zo vaak lezen dat we er zoveel op vooruit zijn gegaan door de EU en de euro. 2000 euro per jaar nu. Ja, achteruit. Alleen bruto meer dan dat. En aan de euro heb ik niks, want ik kan geen reizen voor vakanties betalen.
  Alles zou goedkoper worden. Ook integendeel.
  Marktwerking zou hetzelfde doen. Ook integendeel.

  En inderdaad jarenlang hebben andere landen er een zooitje van gemaakt. Zelfs Duitsland had zijn zaakjes niet op orde. Nederland misschien wel en die probeerde de rest er op te wijzen dat het niet kon.
  En nu zouden wij als enigen de rekening gepresenteerd krijgen ?
  Dat krijg je als altijd maar mee gelopen hebt en ja-knikker bent geweest.

  Ik blijf er nog altijd bij dat Nederland uit de EU had moeten gaan.
  Maar dat is nu te laat. We hebben nu die verplichtingen 1maal.
  Waarom krijgen die andere landen geen boetes ?
  Spanje schijnt ongelimiteerd te mogen lenen bij de ECB.
  Rutte bedondert de zaak gewoon door met 2 monden te lullen.

  De enige bank die van mij nog mag bestaan is de voedselbank.
  Het is niet anders.

  • Uitstekend stuk die het totaal verwoord. Ik mis de score van de betweters. Haalden VVD en CDA in 2010, 2011 en nu 2012 zelf 3% begroting tekort. Ze kunnen wel brullen, ze leenden geld voor banken en bedrijven over eind te houden en veel is al terug betaald, maar de Staatsschuld daalden 0 cent. Als het was afbetaald op de Staatsschuld, dan zou Nederland dit jaar binnen 3% blijven.

   • Zoals je in het schema ziet dat ik plaatste is de staatsschuld onder CDA, VVD, Wilders maar ook PvdA en D66 behoorlijk opgelopen.

   • Peter

    Ik hoor Zalm ook nog zeggen we gaan de staatsschuld versneld aflossen. Die VVD’ers blijven grappig. Er lijkt een versnelling opgetreden in steeds hoger wordende trappen. Ik stem niet (meer), maar die leugens van de 3 grootsten, of eens aller grootsten, vind ik nergens op slaan. Wat die de Jager nu allemaal raaskalt daar lusten de honden geen brood van.

   • Toch is niet stemmen jammer. Daarmee sta je er bij, als toeschouwer en doe je dus ook niets om meer liberale ellende te voorkomen. De balans zal dan alweer doorslaan naar rechts waardoor het vertrouwen in de regering weer minder wordt en nog meer mensen het vertrouwen verliezen, ook niet meer gaan stemmen en……

    Nou ja, een self fullfilling prophecy.

   • Peter

    Ik weet nog dat ze de PvdA met Joop den Uyl buiten spel zette. De SP moet minstens 50 zetels halen willen ze er niet meer om heen kunnen.
    Ik ben heel realistisch geworden en minder naïef.
    Met 25 zetels wisten ze de SP ook buiten spel te houden.
    Je ziet ze nu al met allemaal drogredenen aankomen om maar te kunnen blijven kruipen voor de diktators in Brussel.

    Wat Griekenland gebeurde kan ons ook gebeuren ?
    Volgens mij is dat ook wel gebeurd.
    Ik heb inmiddels al begrepen dat de burger faillieter is dan de overheid.
    Met de euro zijn we regelrecht de put in gevallen.
    Dus erger kan het nooit worden.
    Ik heb de voedselbanken zien groeien.
    Het leven fors duurder zien worden.

    Ik denk dat heel veel mensen de politieke spelletjes gewoon meer dan zat zijn.
    Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat Mark het nog zo ver zou schoppen.
    Dat de VVD nog eens net de grootste zou worden.

    En lettend op meerdere faktoren.
    Niet alleen Europa is een groot probleem.
    Heel veel moet drastisch veranderd worden en niet alleen hier.
    En dan heb je vrijwel alle partijen tegen.
    Met 150 zetels te verdelen gaat je dat nooit lukken.
    Zelfs de PvdA zwalkt nog van links naar rechts.
    Meer liberaal dan sociaal.

    Overigens zeg ik het hier ook nog 1 keer: Ik heb Jan Marijnissen persoonlijk gesproken met mijn vrouw erbij.
    Hij mag dan nog een ware kommunist zijn.
    Ik geloof in zuiver kommunisme, het bestaat nergens nog.
    Maar hij zei: ik kan niks meer voor jullie groep doen.
    Dat is ongeveer voor de krisis geweest.

    Ik geloof niks meer. Er zit allang een elite regering op het pluche.
    Mark Rutte is natuurlijk een narcist. Dat lijkt me heel duidelijk.

    Ik heb medelijden met de mensheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s