Weet u het?

Nu loop ik alweer een flink aantal jaartjes mee in het politieke wereldje, maar er zijn zaken die me blijven verbazen. Dat kiezers best vergeetachtig zijn werd me gezegd, maar dat vond ik altijd overdreven.

Wanneer je dan kijkt dat het hele politieke landschap van Nederland er, volgens de peilingen, deze week totaal anders uit ziet, dan vraag ik me af waar mensen op stemmen. Persoonlijk stem ik op een programma, een visie, een goede analyse en een deskundig team. Niet op 1 poppetje. Laat ik me beïnvloeden door de media? Vast wel, onderbewust. Maar ik ga toch niet mijn stem en het bestuur van Nederland baseren op het 30 seconden antwoord van een lijsttrekker op een vraag van een vrouw in een rood jurkje! Of op het feit dat een van de kandidaten (of waren het er twee?) drinkt met een rietje!

De afgelopen jaren, sinds Wouter Bos, stond de PvdA erg laag in de peilingen. In oktober 2010 zelfs op 18 zetels. Daar zullen kiezers hun redenen voor gehad hebben.

Toch ging Bos in zee met Balkenende, ondanks dat er een mogelijkheid was voor een links kabinet met SP en GL. Er volgde een stroom van bestuursleden en volksvertegenwoordigers die het schip verlieten. Michiel van Hulten (trad af met totale bestuur), Liliane Ploumen (ging weg na dolk in Cohen te hebben gestoken, lokale afdelingen vonden ook dat de PvdA geen weerwoord had tegen het kabinet), Mariette Hamer (versloeg Diederik en werd daarna niet goed genoeg gevonden), Bos die verantwoordelijk was en de Icesave en DSB debacles niet zag aankomen. Miljarden aan banken gaf zonder ze te nationaliseren. Burgemeester  Guusje ter Horst die dronken reed en daarna gewoon minister werd, minister Ella Vogelaar (de partijtop zegde vertrouwen in haar op) en John Leerdam. De partij zat in crisis en de kiezer voelde dat. De veren die Kok had afgeworpen zijn niet meer terug te vinden (behalve op het hoedje van Mariette, hihi).

Er waren nog meer zaken die kiezers het vertrouwen in de PvdA deden verliezen, burgemeester Wolfsen (overleefde meerdere moties van wantrouwen), de blunder bij de stemming telecomwet (02.45 min, PvdA stemt voor internetfilter), de vele PvdAers in bestuursfuncties van ziekenhuizen, woningbouwverenigingen, etc.  Het vertrek van Wouter Bos om Job Cohen (beoogd premier) in het zadel te helpen. De val van Balkenende IV. De verhoging van de pensioenleeftijd, ondanks het pensioenakkoord, de PvdA-greep op de FNV (jarenlang kwamen PvdA-leiders uit de vakbond), de steun aan het kabinet Rutte  die Cohen de twijfelachtige titel bedrijfspoedel van Rutte opleverde en natuurlijk nog de steun van de PvdA (tegen de belofte van Cohen) voor het gauw doordrukken van het ESM-verdrag terwijl het kabinet reeds gevallen was.

Zo’n zelfde overzicht is er te maken van de VVD. Het is dan ook niet te begrijpen dat Rutte er zo goed voor staat. De PvdA begreep zelf dat er iets moest gebeuren en koos nog gauw een nieuwe voorzitter en fractievoorzitter in een waar mediaspektakel. Ze zouden weer over links gaan! Ja echt!

Het verkiezingsprogramma ziet er inderdaad linkser uit. Ze roepen dat ze de marktwerking in de zorg willen afschaffen (nou ja dat roept Spekman want Samsom wil die marktwerking slechts verminderen).

 

Na dit alles begrijp je dat de PvdA er slecht voor stond. Maar dan gebeuren er vreemde dingen. Eén debat op TV, waarin zowel PvdA als VVD glashard staan te liegen. De opgetrommelde achterban van de PvdA stemt hun heiland tot winnaar, nog wat vervelende artikelen in de Elsevier, Telegraaf, etc. over Roemer die met een rietje drinkt, een hysterisch angstzaaiverhaal over de SP van Wientjes, nota bene de vertegenwoordiger van de rijke stinkerds die ons in deze crisis heeft doen belanden, en de kiezers gaan terug naar de PvdA.

Hoe kan dit nou?

Lezen kiezers geen verkiezingsprogramma’s? Kijken ze niet naar wat die partij heeft gedaan? Hebben ze niet gezien dat de PvdA er ook bij het CPB heel slecht uit komt? Denken ze dat ze op 1 man stemmen of beseffen ze dat er een heel team achter die man staat? Achter Roemer het team van de steeds juist gebleken analyses over privatiseringen, zorg, economie, de EU, de euro, etc., achter Samsom hetzelfde team dat de marktwerking invoerde, het ESM ratificeerde en de Wet werken naar Vermogen bedacht. Denken kiezers dat deze kamerleden het nu ineens heel anders gaan doen? Of is Nederland gewoon masochistisch?

 

Onbegrijpelijk! Of kunt u het me uitleggen?

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Nederland

6 Reacties op “Weet u het?

 1. j snackers

  er is maar een remedie, nooit meer stemmen gaan.
  korte uitleg: politiek en bestuurders zijn onbetrouwbaar,egoistisch,arrogant,wispelturig. kortom geen garantie van jouw stem of keuze ondanks hun partijprogramma’s. ( wie kan deze op hun waarde beoordelen zelfs het CBS lukt dat niet ).
  Politici maken ook hun gekozen termijn niet af. Dus welke waarde kunnen we toerekenen aan de huidige kandidaten………GEEN.

 2. Jouw stem gaat naar ROEMer. 2 honden vechten om 1 been. Niet stemmen is ook leuk. Na veel gemiste debatten, geloof ik het wel weer. De SP is volledig zwart gemaakt als een ketel. De potten zijn het die het deden. Ook de PvdA heeft z’n ware gezicht laten zien. We worden geregeerd door hysterische mensen die iets in hebben genomen. Het werkt wel.
  Ik heb gelezen van de fraude met stemmen alvorens het 12 september is.

  Valt hier nog wat te redden ?
  De maatschappij is zo zwaar verziekt.
  Je laatste opmerking over masochistisch. 😉
  Mao …. 😉
  Veel mensen zijn er zo van geschrokken, terwijl die vent allang dood is.
  Steeds meer kom ik er achter dat er een psychologisch trucje achter zit, terwijl de psychologen er totaal niks van snappen.
  Zelfs Wientjes kreeg het benauwd toen het helemaal rood werd.
  De expresident van die Hollandsche bank trok zelfs zijn scheur open.
  Ze doen net of hun neus bloedt.
  Kom niet aan ‘hun’ geld want anders worden ze gek.

  Daarom is deze krisis in scene gezet.
  Ik probeer te zien waar het precies zichtbaar is.
  Het is zo duidelijk dat we al jaren niks meer te zeggen hadden.
  Ze willen gewoon Amerikaanse toestanden.
  Niet de SP heeft de vakbond kapot gemaakt, maar eerder de PvdA.
  Rutte speelt gewoon spelletjes.
  En dan hebben we die halve zool Wilders nog.

  Roemer moet nog even zo doorgaan. 😉
  Met zijn eerlijke verhaal. Dan weten we hoe vals de anderen zijn.
  Natuurlijk komt het geld niet alleen van de rijken.
  Die staan het nooit af.
  Dat probleem heeft de PvdA ook.
  Hoezo eerlijk ? Er is geen eerlijk verhaal meer.
  De beerput is open gegaan en gaat straks behoorlijk stinken.
  Afzijdig houden. Ik als weer werkloze zie de bui alweer hangen.
  De chronisch zieken e.d.
  Misschien moeten we ze eens bang maken met een revolutie ?
  Of nog erger. Chaos 😉
  Zo zijn de Maya’s ook verdwenen schijnt.
  Lijkt me heel logisch.
  Hoe laat je zoveel mensen zo makkelijk en eenvoudig verdwijnen ?
  De mens is heus niet veel anders dan toen.
  Massa hysterie kent geen grenzen 😉

 3. Tweedekamerverkiezingen 2014

  2014 is geen typefout, ik geloof namelijk dat tegen die tijd het zoveelste kabinet wegens onenigheid en het niet nakomen van beloftes uiteen is gevallen. Gezien de peilingen (met nog een weekje te gaan) is het te verwachten dat er bij heel veel partijen heel veel water in de wijn gedaan moet worden om een coalitie te kunnen vormen.

  Of het nu een rechts, links of een door het midden kabinet wordt maakt niet uit. Met teveel water in de wijn is het spul niet meer te drinken. Misschien nog wel voor een poosje maar na een jaar of zo gaat die aangelengde handel vervelen en smacht iedereen na een glas volle wijn.

  Er is behoefte aan een kabinet met een breed draagvlak wordt er gezegd, die zou er dus wel komen. Je mag je echter wel gaan afvragen wat de waarde daarvan is als dat kabinet bestaat uit 5 partners die het eigenlijk allemaal anders willen doen. Anders dan ze binnen de (nog te maken) afspraken kunnen. Je hoeft geen waarzegger te zijn om hiervan de toekomst te voorspellen.

  Vanochtend zat ik te kijken naar een paar oudgedienden (Marijnissen, Wiegel en ter Louw) Die jongens die waren in staat om in twee zinnen uit te leggen wat er mis is met het hele verkiezingsgebeuren. Er wordt niet meer gesproken over visie maar er wordt gekwetterd over standpunten.

  Wat heb je als kiezer nu aan een standpunt als je de visie erachter niet weet. Vroeger was dat veel makkelijker want toen had je de VVD voor de ondernemers, Het CDA voor iedereen die geloofde, de PvdA voor de werkmannen en D66 voor het alternatief. Visie was toen eenvoudig.

  Nu is het wat moeilijker met die visie want er spelen wat andere zaken een hoofdrol.

  De economie ligt op zijn gat, we worden te oud en het milieu verdient aandacht. Elke partij heeft te maken met deze problemen, je kan eenvoudig niet meer stellen dat je als partij alleen opkomt voor de ondernemers, zwakkeren, gelovige, arbeiders of de dieren en het milieu.

  Drie hoofdthema’s waar eerst een oplossing voor bedacht moet worden, daarna kan je als partij gaan denken over je eigen achterban.

  Neem nou de AOW leeftijd, natuurlijk is die 65 jaar niet in stand te houden, iedereen begrijpt dat. Wat heeft het echter voor een zin om die AOW leeftijd van 65 te gaan verhogen als blijkt dat de meeste van ons voor die tijd al om een of andere reden thuis zitten. Geen baan, slechte gezondheid noem maar op het maakt niet uit.

  Het verhogen van de AOW leeftijd en verder niets doen creëert alleen meer werklozen. Eerst zouden wij als politieke partij een oplossing moeten vinden die het mogelijk maakt dat iedereen tot zeg maar een jaar of 70 aan het arbeidsproces kan blijven deelnemen.

  Voor de economie en wel of niet Europa gaat hetzelfde op. Onze banken en verzekeringsmaatschappijen zijn zo groot geworden dat ze niet meer in ons land passen. Bij die banken staat wel ons geld geparkeerd en diezelfde banken voorzien ons van onze hypotheek. De grens weer op slot gooien kan helemaal niet meer want dan lopen we de kans om ons spaargeld, pensioen en hypotheek te verliezen.

  Door groei uit de problemen zien te komen is een illusie, je komt alleen uit de problemen met visie die zegt dat wij zelf verantwoordelijk zijn en dat we de gevolgen daarvan niet mogen ontlopen door deze door te schuiven naar de volgende generatie. Dat er daardoor geen groei maar krimp ontstaat en dat we allemaal moeten inleveren is een gegeven.

  Het is aan onze politici om dit aan iedereen duidelijk te maken en dat doe je niet met te zeggen dat we anders moeten gaan verdelen.

  Voordat het zover is zal het wel 2014 zijn.

  • Emile Roemer is nu de enige die de prijs moet betalen voor zijn eerlijk ingenomen standpunten. Is de SP echt zo afstotelijk en zo funest voor Nederland? Nee, dan de laatste anderhalf jaar, die hebben ons vrede en voorspoed gebracht. Als je Rutte er op aanspreekt praat hij snel een andere richting uit. De Telegraaf heeft Roemer helemaal met de grond gelijk gemaakt, walchelijk! De man heeft nog teveel fatsoen om er tegenin te gaan, alhoewel je weet dat dit pijn moet doen. En dan die vreselijke Wientjes, heeft hij zo’n goed beleid laten zien de laatste jaren? Ze weten het allemaal beter. Eerst de hand in eigen boezem steken dat zou op zijn plaats zijn. Samsom zou nu alleen zaligmakend zijn, hij heeft alleen een stropdas omgedaan en een net pak aangetrokken. Zijn politieke visie is niet veranderd. En nu maar weer draaien met wie hij gaat regeren, daar heb je dus niets aan. Nederland denk na, geef je stem eens aan iemand die goede bedoelingen heeft en het nog nooit heeft mogen laten zien.
   Met een vriendelijk groet, Regina van Weerdhuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s