Ik stond er bij en ik keek er naar…..

Afgelopen weekend ontvingen veel mensen een brief van de belastingdienst over de toelagen van komend jaar. Een flinke tegenvaller, maar nog niks vergeleken met de brief die we volgend jaar december krijgen. Eigenlijk zou er onder zo’n brief niet moeten staan “Namens de minister…… belastingen, maar gewoon: “Uw keuze, u stemde op ons”.

Ondanks wat ons telkens wordt voorgehouden zijn de kosten van onderwijs, zorg, wonen, enz. helemaal niet “onhoudbaar” maar gewoon een politieke keuze, uw keuze dus.

rich

Dus we moeten BEZUINIGEN!

Tja het kan niet anders, we hebben crisis, we moeten nou eenmaal allemaal inleveren, hoor ik u zeggen. Maar is dat wel zo??

Sinds de invoering van de marktwerking en de verzelfstandiging van veel zaken (die ooit van ons allemaal waren) betalen we stukken meer. Dat had iedereen kunnen bedenken. Immers de directies en raden van bestuur van zorgverzekeraars, de NS en Prorail, de energiebedrijven, ziekenhuizen, enorme scholengemeenschappen, etc verdienen niet alleen veel meer dan de directeur van uw oude basis- of middelbare school of die van het ziekenfonds, er zijn er ook gewoon veel meer. Allemaal veelverdieners.

Bovendien geven ze nu bergen geld uit aan reclame, terwijl het ziekenfonds dat nooit hoefde, dat was gewoon regionaal. Vorig jaar gaven ze 58 miljoen uit alleen aan reclame. Dat concurreren, wat alles goedkoper zou maken, betalen we dus zelf, en de inspraak zijn we ook nog kwijt. Immers zelfs de politiek zegt steeds vaker: “Daar gaan wij niet over”.

Volgens de miljoenennota 2011 kost het hoger onderwijs in totaal, dus inclusief studiefinanciering, Ov-jaarkaart, onderwijs en onderzoek, 9,8 miljard euro. Dat is slechts 3,8% van de overheidsuitgaven in 2011. Een deel van die stijgende kosten te wijten aan een aantal in eufemismen verpakte ‘onderwijshervormingen’ die vanaf het kabinet Lubbers III en later onder Paars en Balkenende zijn ingezet. Die werden toen overigens ook verkocht met de mythe dat de kosten van het hoger onderwijs de pan uit zouden rijzen.

Invoering van het Elektronisch Patientendossier had tot maart 2011 al 300 miljoen gekost, 24 % van de ICT-kosten van ggz-instellingen gaat op aan zis/epd.

Doordat de overheid toch op een of andere manier controle wil houden op deze verzelfstandigde instellingen hebben ze een streng systeem van controle ingesteld. Het Nederlandse zorgstelsel is ondertussen zo doordrenkt van bureaucratie, dat zorgprofessionals circa 40% van hun werkdag besteden aan administratieve werkzaamheden.

In vrijwel alle landen zijn de zorguitgaven sterk gegroeid, met de Verenigde Staten aan kop gevolgd door Nederland als Europese koploper. Beide landen hebben marktwerking.

De WMO blijkt 8 x duurder te zijn dan de AWBZ ooit was.

Leren we nou iets van deze feiten? Doen al deze bedragen ons kabinet denken dat we wellicht de verkeerde richting in zijn geslagen? Hebben de kiezers ingezien dat het niet verstandig is?

Driewerf NEE! Helaas……

En het ergste gaat nog komen. Het huidige kabinet Rutte gaat nog veel meer bezuinigen. Die bezuinigingen zullen ons pas na 1 januari 2014 het hardst gaan raken. Bovendien betalen we een steeds groter deel van wat ooit uit de grote pot kwam zelf. Een hoger Eigen Risico maakt de zorg niet goedkoper, het maakt alleen het deel wat de overheid betaalt kleiner. Is dat eerlijk? Nou nee, want nu betalen mensen met een laag inkomen weer meer, in verhouding.

Door de liberale keuzes die er gemaakt zijn de laatste tientallen jaren zijn we met zijn allen steeds meer gaan betalen voor zaken. Toen het ons nog goed ging maakte dat voor het merendeel van de mensen niet uit, maar inmiddels begint het steeds meer mensen te raken. Nu reeds leven er 1 miljoen Nederlandse gezinnen in armoede, waaronder verschrikkelijk veel kinderen.

armoede schoentjes

De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,6 procent. De werkloosheid loopt daarbij sterk op, terwijl het overheidstekort zowel in 2013 als in 2014 niet aan de Europese begrotingsregels voldoet. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB).
Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. Gewone burgers hadden dat allang gemerkt. De ontslagen vallen, tot nu toe, nog hoofdzakelijk bij de lage en midden inkomens. We kennen allemaal wel een iemand die, na jaren trouwe dienst, is ontslagen en niet meer aan de bak komt.

Dat is een bewuste keuze van deze regering. Werk is de enige weg uit de armoede vertelde staatssecretaris Kleijnsma (PvdA). Dat is natuurlijk ook zo, maar niet als er geen werk is! Veel werklozen betekent echter lage lonen voor de werkgevers die daardoor goedkoper kunnen produceren, dus het is gunstig voor de regering. Dat de bevolking ondertussen armoede lijdt is een bijkomstigheid.

foto

 

Voedselbanken hebben het druk. Er zijn wachtlijsten. Die zullen nog langer worden. Hoe erg is het met een land wanneer er wachtlijsten zijn voor voedselbanken! Mensen die aantoonbaar niet voldoende geld hebben om fatsoenlijk te eten, maar die moeten wachten op hulp.

Het is een keuze! Een politieke keuze! Uw keuze!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Nederland

2 Reacties op “Ik stond er bij en ik keek er naar…..

 1. Ze houden de werkloosheid opzettelijk in stand om salariseisen te voorkomen, want zoalng er genoeg werklozen zijn,kun je de werkenden mooi bang voor hun baan houden 😦

  Hier nog even het kostenplaatje van alleen het overkoepelende kader van Achmea,bekend van Zilverenkruis Agis Centraal beheer ennog veel meer…

  De premie betalingen van 40.000 klanten gaat op aan alleen het salaris van die 245 graaiers:-(

  Zo rekenend, kunnen de ziekenhuis kosten dus niet uit de premiebetalingen betaald worden,omdat die in de rechterzakken verdwijnt van die graaiers…

  http://www.rodereus.nl/oorzaak-groei-zorgkosten/

 2. De gouden tijd is voor de meesten van ons voorbij. We worden flink belazerd en afgeknepen. Als je in de bijstand zit ga je maar inleveren want er is werk zat. Het plebs moet geprikkeld worden, zich dood werken of in elk geval fors betalen.

  Nee, er staat ons nog een hoop ‘leuks’ te wachten.
  Ze gaan net zolang door tot de laatste het opgeeft.
  Ze hebben zichzelf helemaal superrijk gerekend.
  Ongelimiteerd het bloed en zweet bij de burger en zelf al op de lauweren rusten.
  Ik heb het al gezien. En ja, ze kunnen inderdaad zeggen: U heeft zelf op ons gestemd.
  En ja, geef ze is ongelijk.
  Hoeveel mensen zijn niet in die 1000 euro getrapt.
  Die kwamen zeker uit de lucht vallen ?
  Nee, niet uit de zakken van die 2 asociale regeringspartijen.

  En je mag op twitter niet teveel zeggen.
  Heb nu 2 accounts geschorst.
  Ja, dat zijn de regels van Twitter.
  Volgens mij werken ze ook niet.
  De allereerste keer duurde het zeker een week en veel belovende emailtjes.
  Je moet vooral dankbaar zijn met dit schijnheilige politieke systeem dat ik dolgraag zie instorten, want het lijkt helemaal nergens meer op.
  Grote huichelaars zijn het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s