Mandaat

Vandaag keek ik naar Buitenhof waar Emile Roemer en Sybrandt Haersma Buma het niet met elkaar eens waren over een referendum over Europa. De SP is altijd voor geweest, het CDA tegen. Het argument van Buma daarvoor is dat de kiezer nou eenmaal zijn/haar mandaat heeft gegeven aan een partij, door de stem op die partij uit te brengen.

Met die ene stem in de 4 jaar geeft u de partijen een volledig mandaat om u te vertegenwoordigen bij iedere beslissing.Afbeelding

Maar klopt dat eigenlijk wel? Wie staat er nou voor 100 % achter het verkiezingsprogramma van een partij. En dan heb ik het nog niet eens over de zaken die gezegd worden tijdens een campagne….die soms zelfs in strijd zijn met wat er in het programma staat, en erger nog, volledig in strijd is met waar een partij in de coalitie mee akkoord gaat. Politieke spelletjes noemt men dat in de volksmond, politici noemen het meestal geven en nemen

Afbeelding

Want u heeft natuurlijk ook gekozen voor die ene partij die:
– belastingverlaging wil
– veiligheid op straat wil
– banen gaat scheppen voor iedereen
– goed onderwijs gaat realiseren
– uitstekende zorg garanderen
– diervriendelijk is
– het milieu een warm hart toedraagt

Oh wacht….. dan had u op 8 verschillende partijen moeten stemmen……(of gewoon op de SP :-)).

Na de verkiezingen vormen partijen een kabinet en beslissen ze over verkorten WW, uitkleding zorg, afschaffing basisbeurs, toelaten megastallen, verlaging pensioenen, verlaging of nullijn salarissen, verhoging huur, afstaan macht aan Europa, etc. etc.

Gaf u daar uw mandaat voor???

zeteldans-b

Natuurlijk niet. Dus een referendum over zoiets belangrijks is zeker een goed idee. De peilingen geven ook aan dat 64% van de Nederlanders tegen zou stemmen. De peilingen geven ook aan dat een meerderheid van de Nederlandse stemmers dit kabinet nu al niet meer wil. Het vele geklaag op internet, twitter, Facebook, etc. geeft ook aan dat maar weinig mensen tevreden zijn met de huidige volksvertegenwoordiging. Vertegenwoordigen die het volk dan wel??

Maar die zelfde kiezers gaven toch hun mandaat??

Persoonlijk geloof ik daar niks van. Veel kiezers beseffen niet dat de opmerkingen tijdens een debat niet altijd overeenstemmen met het verkiezingsprogramma. Dat er vooraf al spelletjes gespeeld worden en afspraken om tijdens de campagne elkaar buiten schot te laten. Dat de partijen plannen die ze echt hebben laten doorberekenen door het CPB, terwijl deze plannen NIET in het verkiezingsprogramma staan.

Bovendien werd het een strijd tussen “verder met de VVD” of “tegen de PvdA”, waardoor eigenlijk niemand het beleid heeft dat hij/zij graag wil. Daarom zijn goede, eerlijke grondbeginselen van een partij zo belangrijk!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

2 Reacties op “Mandaat

  1. Ik volledig voorstander van een goede vorm van referrendum.(zoals dat dit onlangs in Zwitserland gebeurde) Hier heeft de burger echt direkt invloed op een aktueel probleem . het grootste probleem echter is de korrektheid in de voorbereidende aanlop tot een refferendum en wie heeft daar de regie toch niet onze gekozen volksvertegenwoordigers alleen. want dan is het inkl hun ondersteuenende lobby duidelijk wat de uitkomst is. Het organiserende plaform moet bestaan uit een soort mix van politici of beter nog ex politici en burgers uit alle lagen van de bevolking en provincies en niet te vergeten hogeschool en uyniversiteitsmedewerkers als vakspecialisten. Dan pas krijg je enige representantie uit de bevolking als basis.
    Sowieso heeft Europa behoefet een een persoon met een karakter als Napoleon die heel wat vernieuwingen heeft bewerkstelligd.
    Want op dit moment wordt de politiek gegegijzeld door lobbyisten en ambtenaren, Kijk maar wat onze regering op dit moment diep heel diep door het stof gaat…………… maar let op zodra de mist is opgetrokken zijn ze er weer de alph mannetjes Rutte Samson,Ascher etc etc etc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s