Dichter bij de burger….

De Haagse overheid is al vele jaren bezig met het overdragen van functies naar gemeenten. Immers hoe dichter bij de burger, hoe toegankelijker en dus beter. Maar is dat wel zo??

Inmiddels zijn er al flink wat taken overgedragen aan de gemeenten. De ene gemeente gaat er beter mee om dan de andere. De verantwoordelijke minister hevelt de taken, zonder uitzondering, over zonder het volledige daarbij behorende budget.

Dat wil zeggen dat u wel de taak krijgt het groen in uw straat te onderhouden, maar van de gemeente slechts de helft van het geld daarvoor krijgt wat de gemeente zelf altijd uitgaf. De gevolgen mogen duidelijk zijn.

http://fd.nl/print_kopie/139313-1303/meer-macht-gemeenten-om-zorg-te-weigeren

Afbeelding
en lees ook:

Momenteel gaat het met name over de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet maakt het mogelijk voor mensen met een handicap of chronische ziekte om zelfstandig te leven en mee te doen in de samenleving…..tenminste dat is de bedoeling.

Zelfstandigheid

Het doel van de Wmo is dat iedereen zo zelfstandig mogelijk leeft. Zelfstandig leven betekent dat:

  • u het huis schoon en leefbaar kunt houden;
  • u in en om uw huis kunt lopen of bewegen;
  • u binnen uw woonplaats/regio kunt reizen;
  • u mensen kunt ontmoeten.

Als het echt niet lukt om zelf tot goede oplossingen te komen, kan de gemeente maatschappelijke ondersteuning bieden. Onder maatschappelijke ondersteuning vallen activiteiten die ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen in de samenleving. Voorbeelden van activiteiten zijn:

  • vrijwilligerswerk,
  • mantelzorg,
  • informatie en advies,
  • opvoedingsondersteuning,
  • huishoudelijke hulp.

Dit klinkt nog allemaal mooi en goed. Maar we weten al een aantal jaren van de protesten over PGB’s en thuiszorg dat het allemaal een stuk minder mooi is dan het klinkt. Gemeenten moeten ineens omgaan met allerlei taken waar ze de kennis en kunde niet voor in huis hebben en ze krijgen ineens enorme zakken geld, zonder dat er bij staat dat het echt aan zorg moet worden uitgegeven (niet geoormerkt dus). Er zijn gemeenten die daar zorgvuldig mee omgaan, er zijn echter ook gemeenten die het geld rustig gebruiken voor een ringweg, rotondes, pleinen, etc. Gemeenten kunnen de taken zoals ze altijd werden uitgevoerd nooit doen voor het budget dat ze krijgen. Het is dan ook vreemd dat er vanuit gemeenten geen groot verzet te horen is.

Afbeelding

Veel mensen die afhankelijk zijn van zorg en thuishulp maken zich enorme zorgen. En dat is niet onterecht. Hier in de gemeente Landgraaf krijgen mensen geen hulp meer bij het doen van boodschappen, dat moeten mensen maar door buren/familie laten doen. Wanneer die er niet zijn is er een afspraak met 1 supermarkt die dan voor 5 euro per keer de boodschappen brengt.

Er zijn gemeenten die de thuiszorg zo goed als afschaffen en vervangen door schoonmaakbedrijven. Daarmee doen ze geen recht aan het beroep thuishulp, die doen nl. veel meer dan alleen poetsen. Maar ze zorgen er ook voor dat er duizenden thuishulpen op straat komen te staan. Of dat allemaal goed gaat? Of dit is wat we met zijn allen willen? Of gemeenten die taken wel aan kunnen?

Persoonlijk denk ik van niet. De gemiddelde wethouder heeft geen kaas gegeten van hoe afhankelijk een client van thuishulp/zorg is.

Daarom sta ik op 6 APRIL, voor al deze mensen, op het Malieveld in Den Haag!

Om de zorg voor iedereen te beschermen.

http://www.strijdvoorthuiszorg.nl/forms/aanmelding-6-april-2013/

Geef u op, vervoer wordt geregeld en ik zou het leuk vinden u daar ook te zien!

En dan komt straks de jeugdzorg ook nog…..en de taken omtrent werk, water, ruimte, natuur, etc…. zucht.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Irma, Landgraaf, Nederland

Een Reactie op “Dichter bij de burger….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s