Horden lopen met Rutte II

Afgelopen week hebben we gezien hoe er gevochten werd over de toeslagenfraude. Het kostte staatssecretaris Weekers bijna zijn baan. Achteraf werd er gezegd dat de Tweede Kamer boter op het hoofd had, ze hadden immers zelf voor een wet gekozen die deze fraude mogelijk maakte. Met name Pieter Omtzigt (CDA) heeft toendertijd het hardst geroepen dat het laagdrempelige toeslagensysteem moest worden ingevoerd!

picture

Het zet je wel aan het twijfelen.

Hoe zit het nu?

Wie heeft er nu echt boter op het hoofd?

Laten we eens even alles op een rijtje zetten.

In 1987 (kabinet Lubbers II, CDA + VVD) De commissie Dekker (Wisse Dekker, directeur Philips) brengt in opdracht van het kabinet een rapport uit over struktuur en financiering van de gezondheidszorg: “Bereidheid tot verandering”.  Een basisverzekering voor iedereen.

Pas in 2004 (kabinet Balkenende II, CDA + VVD + D66) lukte het minister Hoogervorst (eerst PvdA, later VVD) het rapport om te zetten in de zorgverzekeringswet.

hoogervorst

De invoering van de zorgverzekeringswet was op 1 januari 2006. Het ziekenfonds werd afgeschaft en iedereen was bij een zorgverzekeraar verzekerd. Marktwerking in de zorg was een feit!

Vóór 2008 was er in plaats van het verplichte eigen risico een no-claimkorting op de premie van € 255. Wanneer de verzekerde minder dan het no-claimbedrag had verbruikt dan werd het verschil in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar uitbetaald.

De zorgtoeslag is ontwikkeld om de verzekerden met een laag inkomen te compenseren voor de zorgpremie. Afhankelijk van het inkomen van de verzekerde wordt een zorgtoeslag verleend, omdat men begon te beseffen dat niet iedereen die zorgverzekering kon betalen. Dat terwijl Frank de Grave (oud-minister VVD), van de Nederlandse Zorgautoriteit, bleef volhouden dat de zorg goedkoper zou worden door concurrentie.

Inmiddels weten we beter. De basisverzekering vergoed steeds minder en er is inmiddels een Eigen Risico dat wel 595 per jaar kan zijn. Veel mensen zijn hierdoor in de problemen gekomen. Er zijn duizenden mensen onverzekerd.

Vanwege het feit dat de belastingdienst te ver achterliep en mensen door de eigenlijk veel te dure zorgverzekering (en stijging huur- en kinderopvanglasten) iedere maand in de financiele problemen kwamen werd in 2005 het Toeslagensysteem ingevoerd. Met name Pieter Omtzigt (CDA) pleitte toen sterk voor de invoering hiervan om staatssecretaris Wijn (CDA) uit te helpen.

Huursubsidie, kinderbijslag, etc werden afgeschaft en alles werd omgezet in “toeslagen”. Het idee erachter was dat het beter zou zijn om alle belastingzaken en inkomensafhankelijke toeslagen in één hand te houden. Dat zou de dienstverlening aan burgers ten goede komen. En de kans op fouten en onterechte uitkeringen zou afnemen.

Omtzigt pleitte pleitte daarbij voor het systeem WALVIS, waarmee de belastingdienst alle gegevens aan elkaar kon koppelen en zeer snel kon zien waar iedereen recht op had. Vooringevulde formulieren voor iedereen en zo goed als waterdicht.

Helaas was niet iedereen het eens met de eenvoud van dat systeem. ‘Ik wil een juridische grens stellen aan de nieuwsgierigheid van belastinginspecteurs’, zegt Dezentjé Hamming (VVD), die in 2006 samen met Crone (PvdA) het initiatief nam tot een wetsvoorstel om het gebruik van WALVIS tegen te gaan. In 2011 kwam die wet er. De belastingdienst was nu gedwongen uit te keren en achteraf te controlleren.

Hadden ze dat systeem wel gebruikt dan hadden onze grote vrienden uit Bulgarije geen fraude kunnen plegen. Met andere woorden, als de belastingdienst de gegevens gebruikt die ze zelf al heeft, zei Omtzigt, zou het probleem uit de wereld zijn!

Want het systeem zou automatisch zien dat de Bulgaren geen inkomen in Nederland hebben, geen baan in Nederland en dus geen recht op toeslagen. Maar ondanks de honderden miljoenen aan IT-investeringen vertikken ze het om samen te werken.

De fraude is makkelijk: Bulgaren melden zich met een identiteitsbewijs en vals huurcontract bij het loket burgerzaken van de gemeente. Worden inwoner van de stad en krijgen een burgerservicenummer. Ze krijgen van de bende een kleine vergoeding voor de moeite en vertrekken weer naar Bulgarije.

De bende neemt de gegevens over en maakt een DigiD aan. Daarmee worden huur- en zorgtoeslag aangevraagd, met terugwerkende kracht. De Belastingdienst betaalt meteen uit, controle vindt in de regel pas achteraf plaats.

Het kan volgens het politie-onderzoek gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer. En ze kwamen volgens Weekers “met busladingen tegelijk ingevlogen”.

bezuinigingen

Ondertussen krijgen we hier bezuiniging op bezuiniging over ons heen gestort. Worden zieken en gehandicapten hun zorg afgenomen en krijgt iedereen steeds meer het gevoel aangepraat dat eenieder die zorg gebruikt teveel vraagt.

Reeds in 2003 werd er flink gefraudeerd in de zorg. Nova maakte daar een programma over. Ruim 10 jaar later kost het ons, de belastingbetaler, miljarden en ondanks allerlei systeemveranderingen blijft het. Nu opnieuw beloofd Edith Schippers (VVD) dat het zal worden opgelost. Heeft u daar nog vertrouwen in?

Weekers (VVD), verantwoordelijk staatssecretaris verzweeg grootschalige toeslagenfraude.  Niet alleen door Bulgaren trouwens. Tijdens het debat verweet Weekers het iedereen, zijn ambtenaren, voorgangers, Kamerleden, etc. Bleef ontkennen dat er fraude plaatsvond. Toen het bewijs geleverd was vertelde hij dat hij nergens van had kunnen weten. Maar hij was echt gewaarschuwd. En van PvdA, VVD en SGP mocht hij blijven.

Schippers bleek een rapport over fraude in de zorg in de lade te hebben liggen en heeft dat pas na openbaring door RTL naar de Kamer gezonden…..en pas nadat ze de ergste stukken er uit had gehaald. En dat terwijl de Tweede Kamer er zit, namens ons, om alles te controleren wat het kabinet doet!

telegraaf vvd ziedendInmiddels zetten Weekers en de mediavrienden van VVD en PvdA de aanval in op Omtzigt en verwijten hem boter op zijn hoofd te hebben. We weten inmiddels wel wie de boter op het hoofd heeft: het kabinet Rutte II !

De VVD heeft inmiddels besloten een cursus integriteit te gaan geven aan de kopstukken in de partij, maar als je het mij vraagt is het daarvoor rijkelijk te laat. Krijgt de VVD straks integriteit les van Edith Schippers. Je weet wel die van VWS die al vanaf 2003 wist van zorgfraude, van Benk -bouwfraudeminister- Korthals en van Jos, Groot Graaiert, van Rey en – Het ligt aan mijn ambtenaren – Weekers.

rapport_rutte_101342b

Het kabinet Rutte II is inmiddels behoorlijk beschadigd. De PvdA brak toch de WSW af, Verdaas (PvdA) moest vertrekken vanwege gesjoemel met declaraties, er was een parelkettingopstand tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie (die werd geschrapt), er was ruzie binnen de PvdA over het strafbaar stellen van de allerzwaksten: de illegalen, de werkloosheid stijgt dagelijks en toch wil het kabinet duizenden thuishulpen ontslaan, er waren het zeer omstreden huurakkoord, sociaalakkoord en pensioenakkoord, moties van wantrouwen tegen Teeven (VVD) en Weekers (VVD), van het volk krijgt dit kabinet een dikke onvoldoende en we zitten nog steeds in recessie, we blijven niet onder de 3%….. terwijl er toch idioot bezuinigd wordt. Roemer had achteraf gelijk met zijn “over my dead body”. En met Nederland gaat het slechter dan ooit……

Oh en Zijlstra (VVD) wil ondertussen gewoon alle toeslagen afschaffen…… immers geen toeslag, geen fraude.

France revised

Hoe lang het horden lopen nog doorgaat? Wie weet…..maar stemt u alstublieft de volgende keer iets slimmer??

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Nederland

7 Reacties op “Horden lopen met Rutte II

 1. Waarom zitten we allemaal toe te kijken hoe we belazerd worden! !

 2. Heb je niet door wat er gaande is ? Komen we er nog uit zonder geweld ? De regering is thans de grootste agressor en roept agressie op bij de burger. Elke week of meerdere malen per week lees je wel een bericht dat tegen al het sociale indruist.

  Mantelzorg is na marktwerking het toverwoord.
  Moet ik er nog meer bij gaan doen om de zakken van specialisten te spekken ?
  Dat alles maar aan de strijkstok blijft hangen ?
  Ze zijn zelf met het rondpompen van miljarden begonnen.
  Allemaal show opgevoerd die zogenaamd niks kosten.

  Wie het breed heeft laat het breed hangen is een bekend spreekwoord.
  De overheid heeft het eigenlijk helemaal niet breed, maar gooit al het geld steeds vaker over de balk.
  Dan moet er zogenaamd bezuinigd worden.

  Wij weten wel wat wij gaan doen volgend jaar.
  AV gaat er uit, tandarts gaat er uit.
  We gaan wel als we klachten hebben en dan wordt het hoogst waarschijnlijk trekken.
  Ik heb er nog 2 na een behandeling nu bijna een jaar geleden en het kauwt nog steeds niet lekker met die nieuwe vullingen.
  Geld weg gegooid.
  Ook tandartsen zitten in het komplot.

  Gemeentelijke kollektieven is pure armoede.

  • Ik geloof niet in complotten. Ik betaal wel voor de tandarts en ik ben blij dat ik mijn tanden nog redelijk netjes heb.
   Of ik het niet door heb? Nou ik schreef dit blogje om iets duidelijk te maken. Geloof ik nog in kansen? Verbeteringen? Jazeker!
   Maar zonder geweld….wel met actie en mensen de ogen openen.

 3. Gedrag van Politici is een spiegel van onze maatschappij.

 4. Wat denk je dat kartelvorming is ? Mafia ? Als je het woord samenzwering laat vallen beginnen sommige mensen te stuiteren.
  Monsanto ?
  Noem het hoe je wilt.
  Monsanto heeft zichzelf in gekocht in de Amerikaanse regering en die zet andere landen onder druk.
  Zelfs de EG wilt dat alleen nog zaden van Monsanto gebruikt worden door simpele tuinders.

  Ik ben ook tegen geweld, maar ik weet waar het op uitdraait.
  Denk je echt dat er miljoenen naar Den Haag komen ?
  Die paar 100.000 doen hun niks. Pas als er miljoenen naar Den Haag zouden komen zal het indruk maken.

  Frankrijk is toch een staakland ?
  Niks bereikt helaas.

 5. Monsanto heeft zichzelf niet ingekocht in de Amerikaanse regering joh….. Wel zijn er conflicterende belangen.
  Ik geloof niet in de samenzweringsgedachten, chemtrails, borstkankergen bestaat niet, ent je kinderen niet in en dat soort zaken.

  Ik geloof echter wel in democratie. En dus moeten we actie voeten, protesteren, mensen verheffen, uitleggen dat het anders kan……dat eerder dan oproepen tot geweld. Maar goed, ieder zijn/haar mening.

 6. Frank Rochette

  Kijk die oplossing van Zijlstra is net zo dom als je auto in de garage laten staan omdat je bang bent er een schade aan te krijgen.

  Overigens of Jos van Rey gegraaid heeft moet nog rechterlijk worden vastgesteld 😦 en het zou mij niet vebazen als die zaak niet voorkomt en als een nachtkaarsje uit gaat. Is natuurlijk niet zo gek met de VVD op justitie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s