Sociaal zijn we wel akkoord, nietwaar?

Zojuist heb ik een ingehuurde uitzendkracht van het WMO-loket (WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in deze gemeente op bezoek gehad.

De wethouder heeft namelijk vastgesteld dat de kosten van de WMO uit de hand lopen, dus hij heeft, vanachter zijn bureau, een plan gemaakt. Alle thuiszorg-clienten worden bezocht en geherindiceerd. Van te voren staat al vast hoeveel er moet worden bezuinigd op deze hulpbehoevende mensen. Dus de vrouw die op bezoek komt weet eigenlijk al bij binnenkomst wat er gaat gebeuren.

We weten ook al precies hoeveel thuishulpen hun baan zullen verliezen en hoeveel dat de gemeente gaat kosten. Ja wat kosten betreft heeft deze gemeente de cijfertjes prima op rij. Wanneer we nu die thuishulpen ontslaan die toch geen recht op uitkering hebben………

thuiszorg (1)

Ondanks dat ik een indicatie tot oktober heb wordt het recht op WMO-thuishulp eenzijdig door de gemeente stopgezet.

Nu is het in mijn geval geen ramp, samen met de kinderen zal ik me wel redden. Ik stop gewoon met veel van mijn vrijwilligerswerk en steek mijn beetje energie in het huishouden. Maar hoe gaat het met al die mensen die niemand hebben? Waar buren, vrienden en vage kennissen gedwongen moeten worden om ze te helpen en ze te verzorgen? Hoe ver gaan we daarmee?

In de krant van vandaag staat:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3447793/2013/05/27/Sociaal-akkoord-dreigt-te-stranden-bij-gemeenten.dhtml

sociaal akkoordIk zeg namelijk wel heel makkelijk dat het bij ons wel zal gaan, maar als je even logisch nadenkt dan kan wat de overheid wil niet eens.

In september gaat mijn oudste uit huis, studeren ergens ver weg. Mijn dochter heeft zelf zo haar problemen, dus mijn jongste zoon (18) zal huishouden en verzorging er bij moeten doen. Volgens het boekwerk dat de WMO-mevrouw raadpleegde kon hij 2 uur zwaar en 3 uur  licht werk verrichten. Maar kan dat ook? Hij moet immers al mee boodschappen doen, de tuin bijhouden, zijn eigen kamer en was doen, de kattebak verschonen, evt. klusjes in en om het huis doen, de afval buiten zetten, enz., enz., enz……. Maar volgens de regering moet hij ook nog 1/3 van zijn studiekosten straks zelf ophoesten door een baantje te nemen, hij moet sporten….das gezond…., hij moet sociale contacten onderhouden, zijn steentje bijdragen in de mantelzorg voor de buren en oma …… oh en hij moet ook nog studeren natuurlijk. En SCHNELL graag….want anders boete. Dat kind heeft straks amper tijd om tussendoor adem te halen.

De PvdA-wethouder heeft het mooi bedacht. De coalitiepartijen,  GBBL en PvdA, zijn volledig akkoord gegaan. De SP heeft er alleen nog uit kunnen slepen dat mensen na ontvangst beschikking nog 2 maand hebben om de zo noodzakelijke hulp anders te regelen. Een kleine pleister want de meeste mensen hebben geen keuze. De rijkere mensen kunnen een zwarte werkster inhuren, de arme mensen kunnen niets.

Er is amper protest. Het College stuurde geen brandbrief naar Den Haag dat het onuitvoerbaar is, niets. Duizenden thuishulpen werkloos en hulpbehoevende mensen aan hun lot overgelaten. Een goed, achter een bureau uitgewerkt, plan……

 

thuishulp

En dit is nog maar een begin. Een tweede bezuinigingsronde in de WMO komt er vanuit het kabinet aan. En dan moeten de gemeenten straks ook nog andere taken overnemen, de jeugdzorg, werk en inkomen, sociale werkplaatsen en dus de zorg aan langdurig zieken en ouderen. Ik houd mijn hart vast. Straks is zo’n achter-het-bureau-wethouder verantwoordelijk voor kinderen die uit huis geplaatst moeten worden, begeleiding, etc.

Het is dus nu tijd om te gaan protesteren!

http://www.strijdvoorthuiszorg.nl/nieuws/2013/03/28/campagne-handen-thuis-rutte-gelanceerd/

Want deze bezuinigingen op de thuiszorg moeten van tafel! En de andere decentralisaties ook. Gemeenten hebben niet de kennis en ervaring….. en tot dat goed geregeld is en ze voldoende geld krijgen om het goed te doen, is decentralisatie niet meer dan een ongezonde bezuiniging. Deze bezuinigingen en de andere bezuinigingen……kwestie van beschaving.

Ooit heeft u ook hulp nodig, of uw moeder, vrouw, man, kind, neef, tante, buurvrouw, etc.

Zie ik u ook op 8 juni in Amsterdam???

Oh en denkt u bij de komende raadsverkiezingen even iets beter na? Uw buurman, oom, die mevrouw van de bloemenwinkel kunnen dan wel heel aardig zijn, maar stemmen doe je niet op aardigheid! Stem alstublieft op een goed programma, visie, inzicht…….

Want de PvdA komt dan wel met:

sociale rechten

maar aan echte sociale rechten heeft de PvdA ook schijt wanneer het geld kost!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Irma, Landgraaf

Een Reactie op “Sociaal zijn we wel akkoord, nietwaar?

  1. Frank Rochette

    Dag Irma duidelijke en helder verhaal. Las ergens en hoorde dat ook al van een andere wethouder (niet landgraaf) dat de gemeente meer taken erbij krijgt maar het bijbehorende budget gelijk met 25% (!) wordt gekort> Enigste reden hiervoor is dat door het afschuiven de regering het probleem op een ander mans bordtje legt en het komt overeen met de pricipes van de VVD de overheid moet zich bezighouden met kerntaken 😦 Bent het overigens compleet met je oproep eens: mensen stem op een partij met een goed programma, visie enz en niet omdat de partijleider een lekker kontje heeft 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s