Armoede is relatief

‘Technocratisch geneuzel’, noemt Kristel Ashra van Cordaid alle reacties op het nieuws dat de organisatie zich gaat richten op armoede in Nederland. ‘Vraagstukken van armoede en sociale uitsluiting in Nederland vragen om radicaal andere oplossingen en inzet van velen. Of nu 9 of 10 procent van de Nederlanders onder de armoedegrens leeft, wat ons betreft is het hoe dan ook veel te hoog voor een welvarend land als Nederland’120505_schoenen-4G

In de Volkskrant staat het artikel: “Cordaid gaat armoede in Nederland bestrijden” en daarnaast andere kop: “Nederland trekt geld uit voor hulp kleine boeren Afrika”.

Vrijwel iedereen weet hoe belachelijk de uitspraak van Rutte was dat armoede in Nederland niet bestaat, maar toch blijkt uit de discussie over het onderwerp armoede in Nederland en de hulp die Cordaid wil gaan bieden wel iets raars. Zichzelf links noemende mensen beweren dat armoede in Nederland relatief laag is vergeleken met het aantal armen en werklozen in andere landen. Relatief is Nederland duur, in de BigMac-index staat dat je zelfs in Duitsland (waar het wel goed gaat) minder hoeft te betalen voor een BigMac (daar 2,99, hier 3,50). In de discussie over armoede gaan gooien met cijfers en tabellen (doet Samsom graag op twitter) over armoede in andere landen is je ogen sluiten voor de realiteit hier, zoals Rutte doet. Op mensen, die wel zien dat er in Nederland armoede bestaat en er iets aan willen doen, kun je moeilijk kritiek hebben. Die kritiek kunnen we beter richten aan hen die er niets of te weinig aan willen doen.

“maar vooralsnog zien we geen kindjes die op blote voeten 40 kilometer blablablabla” zegt Geen Stijl

Maar dat wil je juist voor zijn lijkt me, zo ver hoeft het niet te komen hoop ik?

Armoede is geen keuze. Al zou je kunnen discussiëren over de toepassing van het begrip armoede. Er zijn een hoop mensen die, zonder dat zij hier iets aan konden doen, thuis zitten en niet aan de bak komen. Als je dan ook op andere vlakken tegenslagen hebt (chronische ziekte in het gezin bijvoorbeeld), dan vind ik het veel te kort door de bocht dat je kunt spreken over een eigen keuze.

overleven

Een reactie: “Vriend van me heeft noodgedwongen even op een camping moeten wonen, sommige gezinnen zitten door al jaren weg te rotten. Sportclub, flatscreen of smartphone komt niet eens in ze op. Vakantie al helemaal niet. Je gaat er ook psychisch aan kapot als je constant bij de voedselbank moet aankloppen, en geen geld hebt om nieuwe schoenen voor je kinderen te kopen en bij de kledingbank in de rij moet staan. Het is vernederend. Met de hulp van voedselbank etc.  gaan ze niet dood van de honger maar kapot gaan ze wel.”

Dat er aan de andere kant onbeschaamd gegraaid wordt en dat dat voor een groot deel door de overheid in stand wordt gehouden, zelfs vergroot door Rutte I en II) door allerlei belastingvoordeeltjes, bonussen en de HRA voor groothuisbezitters is weer een ander verhaal. Daarvoor zijn PvdA en VVD vol verantwoordelijk, maar ook de partijen in het Kunduzakkoord, want daar voelen we momenteel de ergste gevolgen van. De ellende van Rutte I en II moet grotendeels nog komen.

Armoede is geen keuze, je zal het maar meemaken dat je ontslagen wordt en je 50x per dag solliciteert, waarvan je 10x afgewezen wordt en 40x geen antwoordt terug krijgt. Ondertussen je huur stijgt, de BTW omhoog, de zorgkosten als een molensteen om je nek en verdere vaste lasten gewoon doorgaan. En dan nog 2 maanden wachten op bijstand ook. (hoezée woningmarktakkoord, kunduz-, regeer-, sociaalakkoord en energieakkoord).

Artikel in Trouw over armoedevakanties maakt ook veel los, met name bij de wat oudere mensen. Immers vroeger gingen we ook niet op vakantie. Toen ik jong was, waren de vakanties veel simpeler dan tegenwoordig. Op de fiets naar een tante, mochten we om de beurt logeren, fietstochtjes met onderweg een picknick. enz. En we hebben daar van genoten, ik heb er zelf warme herinneringen aan!bubsmaas

Wat ik wil zeggen is dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking kort na de oorlog in een dergelijke positie verkeerde (toen de rente op spaargeld nog 9% was!) dat ze niet op vakantie konden, zelf hun eten verbouwden, etc. Het schrijnende aan de huidige situatie is dat de meerderheid verre reizen kan maken, terwijl een minderheid in een situatie van vlak na de oorlog verzeild is geraakt. Zoiets moeten we niet willen. Dat betekent niet dat vakantie in NL een overbodige luxe is, het laat alleen maar zien dat armoe en rijkdom relatief zijn. De hele straat zonder middel van vervoer en ik heb een fiets; ik ben rijk. Ik heb die fiets en de hele straat heeft een auto; ik ben arm. Leven met een – steeds groter wordende – ongelijkheid is, zeker als er kinderen zijn, moeilijk te doen.

1-5

Als je werkt en je kan niet rondkomen of bouwen aan je toekomst, dan mag dat van mij armoede heten. Overigens zie ik weinig in “hulp”, in de vorm van armoedebestrijding, door organisaties als Cordaid. Ik bedoel kijk even naar Afrika, welke problemen hebben dit soort clubs in hemelsnaam ooit opgelost?

Cordaid zou er verstandig aan doen om een paar centen te steken in een gerechtelijke aanklacht tegen de Nederlandse overheid en de EU die door hun beleid deze armoedeval hier veroorzaakt hebben!

De algemene mening van Nederlanders is nog steeds dat: “De PvdA spekt de minima, de VVD de rijken – en de middenklasse kan het heen en weer krijgen van PvdA en VVD. Sterker: is de melkkoe voor de hele samenleving. Armoede is een keuze.”

Maar helaas weten de minima wel beter. Zeker zij met hoge zorgkosten. Want die 16 E meer zorgtoeslag per maand dekt de stijgende zorgkosten (lees niet vergoedde middelen/behandelingen) absoluut niet. Steeds meer extraatjes vallen weg (witgoedregeling, etc.) en de toeslagen stijgen niet mee met de lastenverhogingen.

sa ag 061211 armoede

Wachtlijst bij de voedselbank…..in Nederland……ik schaam mij daarvoor.

 
 
 
Wist u trouwens dat de voedselbank 2 weken met vakantie gaat? In die tijd krijgen clienten niets!
Kent u hen? Help ze aub?
 
* http://www.armekant-eva.nl/jongeren/watis-02.html
Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Armoede is relatief

  1. Ton Kuijler

    **Wachtlijst bij de voedselbank..in Nederland……ik schaam mij daarvoor.**

    Ik schaam me niet voor de wachtlijst, ik schaam mezelf dat er in dit land een voedselbank nodig is, het enige wat er aan mankeert zijn de gaarkeukens die er in de jaren `30 van de vorige eeuw waren.
    Nederland het op de derde plaats staande land van de rijkste landen binnen de EU, en voor steeds meer Nederlanders een derde wereld land.
    Laten wij IJsland volgen eer het te laat is of is het al te laat …..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s