Vechten tegen de bierkaai

Hoe harder de crisis om zich heen slaat en hoe minder effectief dit kabinet de gevolgen weet te herkennen en voorkomen hoe egoistischer mensen worden lijkt het wel. De enkeling die nog denkt de wereld, of eerst eens dit land…..of soms zelfs alleen de situaties in zijn eigen buurtje te kunnen verbeteren wordt voor gek versleten. Vechten tegen de bierkaai is het, proberen iets te verbeteren. Maar toch geloof ik dat mensen het kunnen gaan inzien.

Steeds meer volgen mensen de weg waarvan ze denken dat het hen zelf het meeste opbrengt. Lees Geen Stijl over Wilders…..een uitzonderlijk stuk voor die site, maar als je dan de commentaren leest zakt je de moed weer in de schoenen. Eigen schuld en oprotten alle buitenlanders!

De ouderen en hulpbehoevenden in verzorgingshuizen worden slecht verzorgd, zeker degenen waar niemand op bezoek komt. We denken allemaal dat we daar nooit naar toe gaan, maar dat dachten al die mensen die daar nu zitten ook!

http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/martien-wijnen/

Ouderenmishandeling

Meer en meer mensen melden zich bij de noodopvang en vluchten voor hun schulden.Dan lees je over inbraken en overvallen bij de Voedselbank. Wat gaat er in iemands hoofd om dat je juist daar gaat inbreken?

Reacties van de gemiddelde Nederlander? Eigen schuld, hadden ze maar beter op hun uitgaven moeten letten. Wat bedoelen ze dan? Geen huis kopen toen je nog gewoon werk had? Zag iemand deze gevolgen dan aankomen? Denk je nou echt dat die mensen in de noodopvang terecht komen vanwege een flatscreen?

noodopvang

Wanneer je dan verwacht dat mensen het erg vinden heb je het mis. Lees vooral de reacties eens onder dit soort berichten. Iedereen is eigen schuld aan het roepen. De rechtse partijen in Nederland hebben het begrip “eigen verantwoordelijkheid” werkelijk goed aan de man gebracht. Het is nog net geen leedvermaak, maar compassie of empathie is ver te zoeken. In mijn gemeente heeft de PvdA zelfs gepleit voor bezuinigingen op het leerlingenvervoer van gehandicapte kinderen want het is een ‘eigen verantwoordelijkheid’ van mensen. Immers zij hadden zich dit moeten bedenken voordat zij ‘zo’n kind’, of erger nog, twee van ‘zulke kinderen’ kregen.

De echte eigen verantwoordelijkheid horen we echter nooit. Die van de samenleving als geheel. Het ouderwetse noaberschap. Elkaar helpen wanneer de tijden moeilijker worden. Iedereen heeft een opa die in het verzet zat, maar hedentendage kennen we onze buren amper, laat staan dat we elkaar helpen in slechte tijden. Nee, sterker nog, we verwijten elkaar alles.

Op youtube is een nieuwe hype ontstaan die me dan wel weer moed geeft. Mensen die daklozen iets te eten, geld, een shirt geven en ze daarmee even laten zien dat er hoop is in deze wereld.  Make the homeless smile

 

Wat mij betreft zien we dat meer en meer, tot er geen daklozen meer zijn, tot er geen noodopvang meer nodig is, tot er geen reden tot vluchten voor schulden meer is en tot onze ouderen, zieken, gehandicapten weer goed verzorgd worden. Het enige dat we daarvoor hoeven te doen is weer geloven in solidariteit, mensen helpen zonder verwijtend vingertje en de volgende keer anders stemmen…….

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder De wereld, Irma, Landgraaf, Nederland

4 Reacties op “Vechten tegen de bierkaai

 1. André van der Meer

  Er is in feite niks nieuws onder de zon. Ten tijde van de vorige crisis had je de kabinetten Lubbers. Die zaten op dezelfde koers als de huidige ploeg (weten jullie nog, onverbeterlijke PVDA-stemmers?). Toen werd de “eigen verantwoordelijkheid” aangeduid met de term “zorgzame samenleving”. Onder CDA/VVD en later CDA/PVDA verantwoording werd toen ook al het mes gezet in alles wat ons dierbaar was. Gaan we nu dat automatische stemgedrag ook eindelijk eens een keer afleren mensen?

 2. Saamhorigheid, met elkaar delen, respect, fatsoen, egoisme etc daar kan alleen verandering in komen door een ramp of een oorlog,ja zo pessimistische ben ik! hoop dat het niet zo ver hoeft te komen!

 3. Vechten? Ik denk meer aan noemen wat wel goed gaat. Ik heb net een week bij mijn moeder gebivakkeerd en zie daar bijvoorbeeld dat Buurtzorg Veenendaal prachtige werkers in dienst heeft en zowel erg netjes werken als heel vriendelijk en meedenkend zijn. Ik peins er echt over wat wel het goede is en wat er wel kan. Wie wel wat wil doen en wat dat uitwerkt. Die voorbeelden zoeken zetten mensen op een goed spoor. Het is te raar voor woorden om de hulp van de regering en de Kamerleden te verwachten. Die hebben allemaal hun eigen zieke oude moeder waar ze ook naar toe gaan. Dus hoe helpen we elkaar bij het daadwerkelijk actief zijn..
  .

  • Nu maar hopen dat die mensen van de Buurtzorg Veenendaal niet ook massaal ontslaan worden, zoals thuiszorgers in heel Nederland……

   Tuurlijk moeten we zelf doen wat we kunnen, dat schrijf ik toch. Maar vergeet ook niet dat wat die Kamerleden en dit kabinet regelen ook allemaal van onze centen is. En die kunnen wel iets eerlijker verdeeld worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s