Werken moet lonen!

 

In Nederland verliezen dagelijks 700 personen hun werk. Er zijn op het moment dat ik dit schrijf bijna 750.000 mensen werkzoekend. Volgens de Grondwet heeft iedereen “recht op werk”, maar dat is slechts een inspanningsverplichting van de overheid. Je kunt niet afdwingen dat de overheid je werk geeft. Sterker nog we kunnen een Kabinet dat juist enorme werkloosheid veroorzaakt niet afzetten.

Gelukkig heeft Nederland wel een vangnet voor mensen die werkloos raken. Daar betalen we met zijn allen belastingen voor.

Al een aantal jaar, voordat de werkloosheid zo hoog opliep, hadden we re-integratiebureaus die mensen die in de bijstand zaten weer aan het werk moesten helpen. Deze bureaus hebben de maatschappij veel geld gekost (meer dan tien miljard euro (10.000.000.000)) en eigenlijk weinig mensen aan een vaste baan geholpen. Een tijdelijk contractje soms en daarna terug in de re-integratie.

vrijwilligervangst

In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat opgenomen dat uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie moeten gaan leveren voor hun uitkering. Dit in het kader van de door de PvdA geliefde ‘wederkerigheid’, ofwel ‘iets terugdoen voor de maatschappij‘. Er staat letterlijk “Voorwaarde is dat de maatschappelijke tegenprestatie het zoeken naar betaald werk niet in de weg staat. Ook mag de tegenprestatie niet leiden tot verdringing van reguliere banen.”

Waar we dus eerder mensen probeerden aan passend werk te helpen gaan we ze nu ook nog dwingen om maatschappelijk bezig te gaan, koffie te schenken in bejaardenhuizen, vrijwilligerswerk te doen, etc. De PvdA noemt dit participatie. Weer meedoen in de maatschappij is volgens staatssecretaris Kleijnsma (PvdA) een goede stap op weg naar een baan. De VVD is het daar helemaal mee eens. Ook mensen die na 23 jaar werken hun baan verloren omdat het bedrijf failliet ging moeten weer ‘meedoen’ volgens PVVDA.

VVD uitkering

Vakbonden denken er anders over en de uitkeringsgerechtigden inmiddels ook. Dat vrijwilligerswerk heeft echter totaal andere vormen aangenomen. Uitkeringsgerechtigden doen gewoon echt werk als tegenprestatie.  FNV Bondgenoten schreef een mooi stuk met vele voorbeelden van werkverdringing door “gratis” bijstandsgerechtigden. Zelfs WSWers worden uit hun vaste aanstelling verdrongen en vervangen door de goedkope ‘vrijwilligers. In mijn woonplaats heeft het College besloten de aankomende bezuinigingen in de thuiszorg nu al vast toe te passen en een deel van het werk dat thuishulpen doen vervangen door bijstandgerechtigden. Er is een boodschappendienst en een strijkservice. Uitgevoerd door ‘vrijwilligers’ die daardoor meer kans hebben op een baan……een baan die er niet is…..en ‘vrijwilligers’ die wanneer ze het werk niet doen geen uitkering meer krijgen. Dwangarbeiders dus. Ze moeten 32 uur per week werken met behoud van uitkering maar zonder rechten of bescherming van een CAO of iets dergelijks. Normale zaken die in een CAO geregeld zijn, zoals ziekte, vakantie, loon, etc. gelden voor deze mensen niet. Wel is er de constante dreiging van sancties. Een ambtenaar van de Sociale Dienst kan je nl. al een sanctie (korting) opleggen als je houding hem/haar niet aan staat. Daartegen in beroep gaan is erg moeilijk, zeker wanneer je uitkering stop wordt gezet.

Een slogan van de VVD is al jarenlang: Werk moet lonen Een goede slogan eigenlijk, maar waarom is de VVD dan voor de participatiewet? Immers dat werk loont helemaal niet.

20110919-Prinsjesdag-Onder-minimumloon-550x366

Het is voor mij niet te bevatten dat er mensen zijn die dat werken als tegenprestatie een goed idee vinden. Mensen werken onder dwang, voor minder dan minimumloon, doen geestdodende arbeid en er is absoluut geen zicht op echt werk dankzij de omgekeerde banenmachine van dit kabinet. In verkiezingstijd viel de PvdA de VVD er nog op aan, inmiddels zijn ze zelf fanatiek deelnemers aan de banenWEGmachine.

Als u het nog niet begrijpt, kijk dan deze film: http://youtu.be/qiZxvf9bCmk over hoe het er aan toe gaat bij die “participatie”. Veel gemeenten doen niet eens meer alsof ze zoeken naar een baan voor uitkeringsgerechtigden maar gebruiken deze gratis “werknemers” gewoon om te bezuinigen op personeel.

“Alle werknemers tussen de 23 jaar en de AOW-leeftijd hebben recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het loon dat u minimaal moet ontvangen als u werkt. Voor jongere werknemers (15 tot 23 jaar) geldt het minimumjeugdloon. Het minimumloon beschermt u tegen onderbetaling. De overheid pakt onderbetaling strenger aan, door onder andere hogere boetes aan werkgevers op te leggen.”

minimum2

Werken moet lonen! Het minste wat we als fatsoenlijke maatschappij kunnen doen is de mensen die op deze manier tewerkgesteld zijn een aanvulling geven op hun uitkering, tot het minimumloon. Want het werk dat ze verrichten is gewoon werk…… en het minimumloon bestaat niet voor niets.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder De wereld, Nederland

Een Reactie op “Werken moet lonen!

  1. Pingback: Analyse crisisbeleid overheid–Het verrotte systeem! | De Wereld Verandert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s