Leidraad of controle?

Het kabinet Rutte II heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, want wanneer de Tweede Kamer akkoord gaat met wetswijzigingen of begrotingsvoorstellen dan doet de Eerste Kamer niets anders dan heroverwegen. Zij beoordelen of het uiteindelijke voorstel kwalitatief wel goed genoeg is, of er geen strijdigheid is met de Grondwet of internationale verdragen, of de rechten van de burgers niet onevenredig worden geschaad en of het geheel betaalbaar blijft.

Eerste-Kamer-578De Eerste Kamer kan wetten tegenhouden of de minister/staatssecretaris dwingen een wet aan te passen. Zelf kunnen zij niets aanpassen (amenderen).

Het kabinet Rutte II is bezig de taak van de Eerste Kamer te veranderen door te onderhandelen met de Tweede Kamerfracties over wat de Eerste Kamerleden (senatoren) zullen gaan stemmen. De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer van D66, ChristenUnie en SGP zijn overeengekomen dat hun senatoren in de Eerste Kamer zullen instemmen met alle voorstellen van dit kabinet. Dat is natuurlijk een vreemde gang van zaken.

controle-absenteismeOnlangs beweerden Prof. dr. W.J.M. Voermans en dr.mr. G. Boogaard in de Volkskrant dat de regering en de Tweede Kamer zich schuldig maken aan ‘constitutioneel spelbederf’. Het gaat over een aantal belangrijke wetsvoorstellen voor de begroting die door het kabinet zijn ingediend bij de Eerste Kamer. Omdat de coalitie in dat orgaan geen meerderheid heeft, onderhandelt zij nu met de oppositie in de Tweede Kamer. Hiermee wordt op een oneigenlijke manier gebruik worden gemaakt van de Eerste Kamer.

De geschiedenis herhaalt zich. Steeds wanneer de Eerste Kamer dreigt te bijten, ontbrandt een existentiële discussie over die Kamer zelf. Ook bij de grondwetsherziening van 1848 wankelde haar bestaan. Thorbecke noemde dit orgaan toen ‘zonder doel en grond’. Sindsdien is door staatsrechtgeleerden voortdurend gediscussieerd over de rol van de senaat: juridisch of politiek?

In mijn woorden: lopen de senatoren aan de leiband van de Tweede Kamerfractie of  voeren ze hun controlerende taak echt uit??

zeventien

 

Het is niet gek dat ook Provinciale Statenleden steeds vaker denken over afschaffing van de Eerste Kamer. Deze heeft immers geen zin wanneer er zo gekonkeld kan worden. Wanneer de Eerste Kamer haar taak niet uitvoerd kan ze inderdaad beter worden afgeschaft.

Ik hoop dan ook van harte dat de senatoren in de Eerste Kamer de plannen van de nieuwe mega-coalitie VVD, PvdA, D66, CU en SGP afwijzen. Zoals ze eerder deden met de pensioenplannen.

D66, GroenLinks en de ChristenUnie maken zich vooral zorgen over wat de plannen betekent voor de pensioenopbouw voor jongeren. De plannen verhogen “aanmerkelijk” de kans dat vooral jongeren op een lager pensioen zullen uitkomen, aldus Backer.

“Het kabinet stelt de zaken te florissant voor”, aldus een bezorgde Peter Ester van de ChristenUnie. De senator verwijt het kabinet van korte termijn denken. “Het kabinet casht nu, maar jongeren zullen daarvan de dupe worden.”

akkoordenDe plannen van Rutte II, in het zoveelste akkoord, klinken er niet beter op. Sterker nog, het tekort loopt op door de plannen van dit laatste valse riedeltje. 

 

Ik hoop dan ook van ganser harte dat de Eerste Kamer, met name de senatoren van PvdA en CU, eens heel goed kijken naar wat hun taak nou eigenlijk is en dit laatste akkoord in zijn geheel afwijzen. Liever een tijdje rust, dus geen regering, en dus ook geen schade, geen angstaanjagende proefballonnetjes, en dan nieuwe verkiezingen.

 

 

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Nederland

Een Reactie op “Leidraad of controle?

  1. Rob

    opmerkelijk is hoe binnen enkele weken de draai is gemaakt, door de regeringsfracties, hoe de 1ste kamer van tegenwerkend tot ‘constructief’ is benoemd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s