Tegenprestatie? 2

Ik lees steeds meer reacties van mensen die het eigenlijk wel goed vinden dat “uitkeringstrekkers” een “klusje/werkje” (waarom verkleinwoordjes? Het is meestal zwaar werk hoor!) moeten doen als tegenprestatie.
Daarom heb ik mijn reacties daarop even onder elkaar gezet.

Verplicht koffie schenken bij bejaarden? Ik zou het mijn bejaarde moeder niet graag aandoen. Liever gewoon het personeel behouden want het is een BAAN. Net als schoffelen, schoonmaken, straatvegen, etc. Mensen in een uitkering moeten maar 1 ding: werk zoeken
Vinden die mensen het zelf leuk ergens te helpen? Dan natuurlijk graag!

Het is gewoon niet goed mensen te dwingen tot vrijwilligerswerk. Bovendien hoeven bv de mannen die hier na 25 jaar bij Nedcar zijn ontslagen niets terug te doen, niks te leren. We betalen met zijn allen al premies. Dat is tegenprestatie genoeg! Wil je dat mensen er voor werken? Geef ze dan minimumloon.

Voor een brede visie is het nodig om het van BEIDE kanten te bekijken. Niemand zit voor de lol in een uitkering. Ik ken er veel die zich rot solliciteren en vaak niet eens een reactie krijgen. Die mensen hoef je niet nog eens extra te misbruiken voor rare klusjes of om washandjes te laten inpakken of post te bezorgen. Dat is gewoon echt werk dat vroeger gedaan werd door WSWers en postbodes. Die zitten nu thuis……..de luie uitkeringstrekkers. Probeer het aub te snappen.
Aisha
Twee voorbeelden: mijn buurman (39) werkte al 10 jaar als accountmanager bij een bureau dat recentelijk failliet ging. Hij kreeg WW, solliciteerde zich een slag in de rondte maar vond geen baan. Zijn vrouw (42) werkte niet, hoefde ook niet, zij zorgde voor de 3 kinderen. Sinds kort zoekt zij ook een baan maar die zijn hier in Zuid-Limburg moeilijk te vinden. Nu zijn ze in de bijstand beland. Ze hebben een bijstandsuitkering voor een gezin, 1.123,00 per maand. Voor dat geld moeten ze nu ALLEBEI, 32 uur werken want anders worden ze gekort. Zij moet koekjes inpakken en hij moet schoffelen (WSWers en Groenwerkers zijn ontslaan). Dat is samen dus 64 uur werken (ziek melden mag niet, er is geen CAO, je kunt geen snipperdag krijgen om met kind naar ziekenhuis te gaan, etc. etc) voor 1 minimale uitkering. Het reisgeld moeten ze ook zelf betalen.

Wat denk je dat er met die WSWer en de Groenwerker is gebeurd????

Tweede: Zoon van een vriendin heeft 8 jaar studie in iets zwaar technisch (ICT….. ?) gedaan. Kreeg na zijn stageperiode een contract van 3 maand, nog een en nog een……even ertussen geen contract en daarna weer 2 x. Sindsdien zit hij thuis. Bijstand want geen geldend arbeidsverleden. Hij maakt websites voor de scouting, voetbal en de volksdansclub van zijn vriendin. Maar de Sociale Dienst vind dat hij “werkervaring” op moet doen. Moet leren op tijd uit bed te komen, etc. Hij heeft al verplicht een cursus sollicitatiebrieven schrijven moeten doen en werkt nu 32 uur per week in een Bos…..takken rapen, schoenen poetsen….. voor 643,41 euro per maand.
Iedereen begrijpt toch wel dat dat niet kan. Iedereen begrijpt ook dat de mooie praatjes over voorleesmoeder en koffieschenken niet de waarheid vertellen? Mensen worden gedwongen keihard, zware arbeid te doen zonder een loon. Sterker nog, de laatste man mocht van de Sociale Dienst dat werk aan die websites niet meer doen, dat keurden ze af.

We hebben keihard gevochten voor het minimumloon, laat het niet toe dat mensen werken voor hun uitkering!

Er zijn ongeveer 700.000 werklozen en 100.000 vacatures, er is dus voor ruim een half miljoen mensen momenteel geen baan. Dat is de harde realiteit, dus het gaat niet aan om dan elke werkloze in de hoek te zetten. Kijk hoe je vacatures en werklozen elkaar kunt laten vinden, investeer in opleiding/omscholing en laat werk weer lonen. Dat werkt beter!

Lees ook vooral dit stuk uit de Volkskrant

dwangarbeid3

Advertenties

44 reacties

Opgeslagen onder Nederland

44 Reacties op “Tegenprestatie? 2

 1. Karel Gerard Van Wattum

  Het geeft zo”n onmachtig gevoel dat je bijna radicaal van zou worden helaas!

  Je wil gewoon weer aan de bak en mee draaien in dit mooie land en je belasting betalen om al dit moois wat hier is in stand te houden.

  Maar het is gewoon een crisis.

  Ook veroorzaak door de banken.

  Dus laat de politiek zijn rust bewaren en zorgen dat we de economie weer op gang krijgen. Zodat er weer banen bij komen en iedere zijn deel kan leveren !!!!!

 2. Ons loon vormt ca. 30% vd kostprijs van een product. We zijn te duur vinden de werkgevers en politici. Nu hebben ze eindelijk een achterdeurmanier gevonden om daar wat aan te doen. Ontslaan en terugnemen tegen een salaris op uitkeringsniveau! Niet dat de producten dan goedkoper worden maar de winstmarges worden dan wel groter. Dus is er weer ruimte voor dikke bonussen.

 3. Elmar

  Beste Irma,

  Hulde voor je verhaal, ik heb het met veel plezier gelezen. Kan het helaas niet met je eens zijn.

  Voor heel veel mensen geldt dat ontslagen worden, zeker in tijden als deze net zoiets is als ziek worden, het gebeurt je en je kan er niets tegen doen. Heel zuur en in de meeste gevallen zelfs heel oneerlijk. Maar wat nu als de wereld oneerlijk is?

  Alle mensen van mijn leeftijd (rond de 35 en jonger) zijn structureel verpest en horen de schuld (deels) bij zichzelf te zoeken. Alles moet tegenwoordig maar leuk zijn en je moet vooral ‘je ding doen”. Je moet werken om te leven en niet leven om te werken is dan zo’n mooie frase die je hoort. Want denken deze mensen kennelijk, het is ons goddelijke recht om alles te krijgen wat we willen en een baan is enkel handig voor het bijbehorende salaris zodat we daarmee ons prive-leven (wat echt belangrijk is) kunnen fasciliteren. Alsof onze bet-overgrootouders die op een mamoet aan het jagen waren daar mee stopten om 17.30 uur omdat het dan toch echt de hoogste tijd was om lekker met vrienden mooie verhalen bij een kampvuur te vertellen. De morgen weer een dag mentaliteit. Ik heb altijd geleerd dat luxe iets is wat je je moet kunnen permitteren.

  Mensen zijn absoluut niet meer te motiveren voor een eerlijke baan waar wel vraag naar is, maar leren liever door voor iets management achtigs, “iets” met computers of iets (naar mijn idee overbodigs) als, management economie en recht (MER), arbeids-psychologie, vrijwetijdswetenschap of communicatie (hierna aan te duiden als “Droombaan zonder Werkperspectief”) en zijn dan teleurgesteld als in zo’n sector ten tijde van crisis geen banen voor het oprapen liggen. Wake up and smell the coffee, dat had ik je 15 jaar geleden ook al kunnen vertellen.

  Je eigen voorbeeld is hier het beste bewijs van, de zoon van een vriendin had 8 jaar gestudeerd voor iets in de ICT ?!?! Ik heb zelf 2 universitaire studies afgerond (gewoon binnen 6 jaar) en werk 60 uur per week (gelukkig tegen een meer dan verdienstelijk salaris) en ben zelf door de crisis 3 jaar terug mijn baan kwijt geraakt (geloof me ik weet hoe zuur dat is). Persoonlijk vind ik “de zoon” helemaal niet zielig. Hij heeft waarschijnlijk 8 jaar gedaan over iets dat ook in 5 of max 6 jaar had gekund en het is echt niet zo dat studeren loodzwaar is. Je studententijd is over het algemeen de meest relaxte tijd van je leven. Je werkt (een klein beetje), je studeert wat en voor het overige ben je vooral aan het genieten. Voor echt goede mensen is naar mijn idee altijd plaats, ook in tijden van crisis. Dus de vraag aan jou, als de “zoon” voor zijn studie geinformeerd had naar de werkgelegenheid in de betreffende sector, al zijn energie in werkgerelateerde bijbanen en het behalen van 8en en 9ens had gestopt, denk je dan werkelijk dat ze hem maar 3 x een contract voor bepaalde tijd hadden gegeven?

  Dan de vader van drie kinderen die moet schoffelen. Ik heb echt oprecht met hem te doen en ik gun hem het alle beste en hoop dat hij snel een goede baan vindt. Ik wens het niemand toe om buiten te moeten schoffelen begrijp me echt niet verkeerd, maar ook hier raakt je blog kant nog wal. De desbetreffende man solliciteert zich een slag in de rondte (heel nobel en zeker toe te juichen) maar doet dat in een regio waarin je zelf zegt dat er geen werk is. Vraag aan jou, wat lost nog meer solliciteren dan op? Moet deze meneer niet gewoon in een ander gedeelte van het land gaan solliciteren of zich laten omscholen? Dan moet hij in het doem-scenario verhuizen, een andere school voor zijn kinderen zoeken en is zijn prive-leven een paar jaar gedestabiliseerd, maar zo is het leven ook.

  Waar ik me zorgen over maak is de hele grote middenlaag die niet behoort tot de absolute toppers, die werken leuk vindt maar niet zaligmakend, die zich wil inzetten om te werken maar niet overloopt van enthousiasme. Laten we deze groep gemakshalve de “welwillende middenmoot” noemen. Dit zijn de mensen die wel heel hard achter een mamoet aanrennen in de hoop hem te vangen , maar wel elke dag halverwege de jacht om half 6 het berenvel van de boomstronk halen om naar moeders de vrouw te gaan. Zolang die mamoet zich tijdens kantoor-uren laat vangen gaat alles voor de wind, maar zoniet dan hebben ze “honger”.

  Je stelt dat de werkloze groep van de “welwillende middenmoot” volledig vrijgesteld zou moeten worden van werk om zich te richten op een baan. Ik vind dat een nobel streven en deel je mening zeker. Alleen dan wel in een ideale wereld, waarin mensen ook geen (ongeneselijke) ziekten krijgen, iedereen kinderen kan krijgen en altijd een partner vinden die ze stimuleert om op ieder terrein het beste uit zichzelf te halen. In mijn wereld (waar pech, ongeluk of op de verkeerde plaats op het verkeerde moment ook gewoon onderdeel van zijn) werkt het echter anders.

  Geld is niet gratis, of dit nu van je werkgever komt of van de overheid, er staat ten alle tijde een tegenprestatie tegenover. Als je niet wil dat de overheid voor je bepaalt wat je met je leven moet doen (en je dus nog steeds de mogelijkheid geeft om te kiezen voor je Droombaan zonder Werkperspectief) dan is de keerzijde dat als je geen baan hebt, de overheid wel mag bepalen wat je met je leven doet.

  Ik vind het jammer dat je chargeert dat de overheid je dan dwingt om “zwaar werk” te verzetten, alsof je een hamer krijgt en hele dagen stenen tot puin moet slaan. Alsof iedereen in de bijstand ineens “stratenmaker” is geworden en dag in dag uit 10 uur per dag loopt te zeulen met loodzware bakstenen en drie maanden later met rugproblemen aan bed gebonden is. Er is nog nooit iemand doodgegaan van schoffelen of koffie zetten. Je kan je vraagtekens zetten bij de soort werkzaamheden die gedaan worden en als dat ten koste gaat van mensen met een betaalde baan, dan is dat (onder omstandigheden) een slechte zaak, maar werken voor zijn geld moet jammergenoeg iedereen.

  Iedereen die het in zijn huidige baan niet naar zijn zin heeft, solliciteert gewoon in de avond-uren en in het weekend, zonder daar over te mopperen. Daar wordt geen blog over geschreven, die zien dat als de normaalste zaak van de wereld en geloof me, dat zijn er stiekem heel wat. Is dat zwaar, ja waarschijnlijk wel, maar zij vinden het gekgenoeg niet nodig om zichzelf dan meteen een slachtoffer rol aan te meten.

  Mijn respect gaat uit naar de mensen in de bouw, in de zorg en onderwijs sector, die hardstikke hard werken voor een loontje dat net iets boven het door jouw beschreven bijstandsniveau ligt. Die ook geen dagen vrij hebben, die niet op vakantie kunnen of moeten hopen dat hun wasmachine niet kapot gaat omdat er dan geen geld is voor een nieuwe. Mensen die mogelijk wel ergens pijn hebben, maar gewoon gaan werken omdat ze bang zijn dat ze anders zonder baan komen te zitten. Wellicht kan je in een volgende blog die mensen een hart onder de riem steken door ze te laten weten dat er heel veel mensen zijn die daar met bewondering naar kijken en dankbaar zijn dat zij dag in dag uit (in weer en wind) voor ons klaar staan.

  Hierbij poneer ik dan ook de volgende tegenstelling: niet door de overheid maar door de (luxe) keuze van mensen die welbewust gekozen hebben voor een “Droombaan zonder Werkperspectief”, en door mensen die (vroeger) niet het onderste uit de kan hebben gehaald en zodoende zijn verworden tot de welwillende middenmoot worden de mensen die door omstandigheden niet meer in staat zijn om te werken (denk aan mensen met lichamelijke klachten door zware arbeid, ziekte of oneerlijk aanname beleid bij bedrijven ten aanzien van 50+ers) onterecht benadeeld.

  • Elisabeth

   Elmar, misschien moet je je prachtige baan 1 dag minder gaan doen om toekomst advies te geven aan jongeren op het middelbaar.
   Ik ben zo iemand met een studie zonder toekomst perspectief, en ik kan je vertellen dat tegen een 15 jarige zeggen, dat ze maar een studie moet volgen die resulteert in een ‘echte baan’ niet afdoende is.
   Ja onze generatie heeft een probleem, maar dat probleem is ontstaan toen we nog te jong waren dat te overzien, en er is door de oudere generatie NIETS aan gedaan.
   Ik had met plezier accountancy gestudeerd in plaats van mode. Maar als ik daar op mijn 25 nog aan begin krijg ik op 28 te horen dat ze mij niet moeten omdat ik op die leeftijd al werkervaring had moeten hebben.

   Een fout in je argumentatie
   Jij zou jouw baan niet kunnen uitvoeren, als het bedrijf waar je werkt geen bevlogen ICT-mensen in dienst had. Dat is geen enkel-dromen sector.

  • Je hebt wel enorm veel woorden nodig om mijn punt te weerleggen. Het is prima dat mensen het niet met me eens zijn maar dan wel graag om de juiste redenen en niet vanwege eigen aannames. Even punt voor punt:
   1. Tuurlijk is de wereld oneerlijk, maar we hoeven hem niet NOG oneerlijker te maken.
   2. Nergens heb ik gezegd dat je baan vooral leuk moet zijn en veel moet opleveren. Sterker nog ik vind dat NIEMAND te goed is om te schoffelen of schoonmaken, maar dan wel voor een EERLIJK LOON!!
   Werken voor je uitkering is een farce, als er werk is, de baan aannemen, ook onder je niveau.
   3. Dat mensen in uw ogen rare of verkeerde studies volgen vind ik een vreemd standpunt. Deze studies bestaan, op zeer hoog niveau. Wij betalen daar met zijn allen voor. De minister van O&W heeft ze goedgekeurd. Kijk dat u het nut niet inziet wil niet zeggen dat er geen nut is. Daartegen kom ik terug op punt 2, iedere baan aannemen die vrijkomt, alles beter dan bijstand.
   Verder heeft de “zoon” in mijn verhaal juist het advies gekregen van zijn Hogeschooldecaan om vooral in die richting door te gaan, er was veel vraag naar. Was ja…..want veel bedrijven gaan failliet of laten hun ICT door een goedkope hobbyist doen om kosten te sparen vanwege lage omzet. Net zoals veel vertalingen tegenwoordig gedaan worden door secretaresses waardoor echte vertalers hun werk verloren.
   4. Dat alles komt met name door de lage koopkracht van mensen. Zoals Emile Roemer al zei voor de Tweede Kamerverkiezingen voor Rutte I, ze bezuinigen het land kapot! Werkloosheid is daarvan een rechtstreeks resultaat.
   5. De man in mijn voorbeeld solliciteerde al het hele land door, zijn vrouw in de regio, vanwege kinderen en de mantelzorg voor hun hulpbehoevende moeder. Weer zo’n foute aanname van u.
   Omscholen? Naar wat? In welk beroep is er werk voor een omgeschoolde accountmanager?
   Verder is het niet zo makkelijk als u zegt want ze zitten ook nog met een onverkoopbaar huis (krimp in de regio) en een enorme restschuld……ook een resultaat van de bezuinigingswoede van dit en het vorige kabinet.
   6. Uw mamoetverhaal raakt kant noch wal. Het Nederlandse minimumloon is gebaseerd op een 40-urige werkweek maar vrijwel iedereen die een redelijk tot goede baan heeft maakt veel meer uren. Overigens ook een van de redenen van de hoge werkloosheid. Mensen tonen echt wel inzet, harde werkers, zeker in deze tijden waarin niemand zijn baan echt zeker is.
   7. Ik stel NERGENS dat een middenmoot vrijgesteld moet worden van werk. Nogmaals (punt 2) het zou het beste zijn als iedereen een eerlijke baan had met een eerlijk loon. Echter met 700.000 werklozen (dagelijks stijgt dat aantal) en slechts 68.000 zeer gespecialiseerde vacatures KAN niet iedereen gewoon aan het werk. Verplicht tewerkstellen terwijl iemand alleen bijstand ontvangt is verwerpelijk en veelal werkverdringing. Dat schreef ik…..van een bijstandsgerechtigde horen wij slechts 1 ding te eisen: dat die zijn stinkende best doet aan het werk te komen! Geen rare werkjes of klusjes, maar een ECHTE BAAN!
   Trouwens 75% van de bijstandsgerechtigden doen al vrijwilligerswerk op een of andere manier, dat wordt nu vaak afgestraft en daar komt nog bij dat er erg veel mensen in de bijstand zitten waar niemand op zit te wachten. Zwaar gehandicapten, psychiatrisch patienten, etc.
   8. Geld is zeker niet gratis, we bouwen dat vangnet met zijn allen op, ook degenen die nu in de bijstand zitten hebben vaak al vele jaren meebetaald. De enige tegenprestatie voor die bijstandsuitkering is dan ook de afdracht van de verzekeringspremie. En dus je best doen er zo kort mogelijk gebruik van te hoeven maken. Dat spreekt voor vrijwel iedereen vanzelf hoor, niemand zit voor de lol op water en brood. Dat je dan ineens lijfeigene van de overheid wordt ben ik niet met je eens, die tijden zijn voorbij. Wel moet je je aan de normale voorwaarden houden. Melden, werk zoeken, formulieren inleveren, etc.
   Maar er zijn gewoon niet voldoende banen!! Dat punt negeert u in uw hele preek.
   9. Chargeren? Ik? Ik denk niet dat u de verschillende zwartboeken heeft gelezen, maar er is wel degelijk zeer zwaar werk bij. Bomen omhakken, bos aanleggen, straten aanleggen,omheiningen plaatsen, etc. en ja dat schoffelen is voor mijn buurman, die altijd op kantoor zat, zeer zwaar. Die onzin over koffie zetten…..ik heb nog niet 1 tewerkgestelde gehoord die alleen maar koffie hoefde te zetten. Het zijn echte werkzaamheden, pure werkverdringing. Werken voor hun geld willen de bijstandsgerechtigden wel, maar ze werken nu voor hun uitkering, en dat is iets heel anders! En dan heb ik het nog niet eens over het absolute gebrek aan rechten, bescherming, vrije dagen, etc.

   http://www.fnv.nl/nieuwsberichten/veel-misstanden-bij-werken-met-behoud-van-uitkering/
   http://nieuwsuur.nl/uitzending/2013-02-13/
   http://www.doorbraak.eu/dwangarbeid-sollicitatietrajecten-en-verzet-in-deventer/
   http://delangemars.nl/?page_id=542
   http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/januari/03/iets-terug-doen-voor-uitkering-lijkt-soms-op-een-t-1334479
   http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1236806

   De rest google maar zelf…..want er is nog veel dat u niet begrijpt blijkbaar. U gaat teveel uit van de praatjes over een “beetje koffieschenken of een boekje voorlezen” Hetgeen trouwens ook gewoon een baan is.
   10. Mensen die graag een betere baan hebben solliciteren inderdaad door en doet dat in de avonduren. Die persoon heeft dan echter wel een baan, een redelijk inkomen en waarschijnlijk geld voor postzegels en vervoer. Natuurlijk schrijf ik daar geen blog over, is immers de normaalste zaak. Dat je echter werkloos bent geworden en dan gedwongen wordt 32 uur per week onbetaalde arbeid te verrichten terwijl je juist alles op alles zou moeten zetten om betaalde arbeid te vinden zodat je niet langer afhankelijk bent van de bijstand vind ik een heel andere orde. Dan is het niet meer iets dat je erbij doet, in de hoop een betere baan te vinden, dan is het levensbelang!
   11. Mensen met een baan in de bouw, zorg, onderwijs verliezen massaal hun baan door de bezuinigingen…. Dat degenen die wel een baan hebben weinig verdienen ben ik met u eens. Maar dat ze niet op vakantie kunnen of geen dag vrij kunnen nemen dat is simpelweg niet waar. Iedereen die een echte baan heeft, heeft recht op een aantal vrije dagen. Dat staat in de wet. Tewerkgestelden (dwangarbeiders) hebben geen enkel recht, geen bescherming, geen verzekering, niets. Sterker nog als hen iets overkomt tijdens het werk kunnen ze niet eens afgekeurd worden, want ze zijn niet verzekerd. Ook geen ziektewet. En zoals u ziet in Nieuwsuur, Zembla, etc…..ze doen WEL echt werk! Postbodes en thuishulpen zijn daarvoor massaal ontslagen. Nu betalen u en ik dus de uitkeringen EN de portokosten en de directie van Post.nl krijgt hogere winst.
   Uw verhaal over bang zijn dat de wasmachine kapot gaat….sorry hoor, maar dat kun je budgetteren, moeten uitkeringsgerechtigden, AOWers, WAjongers, ed ook.

   Wat uw laatste alinea betreft…..wijs me eens aan waar die 700.000 banen zijn dan?? Voor al die onwerkwillenden. Dat is geen kwestie van verwend zijn of luxe eisen, gewoon simpel een eerlijke baan met eerlijk loon, dat is wat we willen.
   KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN!!

  • beetje een erg kort door de bocht reactie (ondanks het lange betoog) want uiteindelijk zeg je gewoon dat iedereen die werkeloos is dat te danken heeft aan zijn of haar eigen verkeerde keuzes ….. van iemand met 2 universitaire studies had ik iets anders verwacht (zeg ik, moeder van 42 met HBO en 26 jaar werkervaring, die en werkte en studeerde en ook nog moeder werd)

   • Dat is meestal het probleem. Mensen reageren kort door de bocht, ze hebben zich niet verdiept……ik hoop dat mijn blogje helpt. Het is in elk geval al zo’n 1500 keer gelezen 😉

  • loes

   ik ben ook zo’n iemand die na het afronden van de studie geen baan kan vinden net zoals “de zoon”
   ja, ik heb voordat ik de studie begon geïnformeerd naar de werkgelegenheid. ik heb zelfs deze studie gekozen omdat er veel werkgelegenheid zou zijn, 90% baangarantie… totdat ik in mijn laatste jaar zat toen klapte de zorg in elkaar en *bam* weg baan.
   (studie overigens netjes in 4jaar afgerond, dus niets lanterfanten. studeren, werkervaring opdoen en daarnaast een baan om rond te kunnen komen want studiefinanciering opzuipen, dat is er echt niet bij…)

   daarna een fulltime schoonmaakbaan gehad. nee, ik ben niet te beroerd om te werken. 3x een contract en daarna mocht ik eruit.
   wie die baan nu heeft? iemand die moet werken voor zijn uitkering. voor minder dan wat ik verdiende.
   weetje wat ik waarschijnlijk straks mag gaan doen voor mijn uitkering? juist, datzelfde baantje maar dan voor de helft van het geld.

  • Mene teek

   U neemt dus met uw baan van 60 uur het werk af van een werkloze. Waarschijnlijk wel van meer dan een, want van uw inkomen moet niet een, maar heel wat huishoudens met een uitkering zien rond te komen! Uw instelling over betaald werk en tewerkstelling is meer dan a-soiaal! Waar haalt u trouwens de tijd vandaan voor uw veel te breed uitgemeten geborneerde schrijfsel? In werktijd gedaan, misschien?

  • lily

   Ben ik blij dat ik geen kinderen op de wereld heb gezet, in deze verschrikkelijke and most of all, zieke wereld.

 4. catrien demontis

  Ik heb jarenlang als gastvrouw in verpleeg en bejaardentehuizen gewerkt ( flexwerker ) Deze banen zijn weg bezuinigd en nu zit ik in de WW. En dan willen ze uitkeringsgerechtigden mijn werk laten doen voor 0
  ,5% van het minimumloon ????????????????

 5. mary

  Deze tweet maakt het wellicht duidelijker: 32 uur vakantiehuisjes schoonmaken en er armer van worden #reiskosten

 6. Lex

  mooi stukje. goed en helder geschreven. sluit helemaal aan bij de praktijk van het leven. de reacties onderschrijven de vele mankementen die aan deze waanzinnige maatregelen kleven. de reactie van de waanzinnig succesvolle en uiterst geleerde, doch stokoude en anaal-conservatieve jongeheer elmar bevestigd zichzelf, neem geen nota.

 7. Elmar

  Beste Irma,

  Volgens mij begrijpen we elkaar inderdaad verkeerd. Dat ik zelf ook chargeer ben ik me terdege bewust, maar dat houdt de discussie ook leuk en spannend 🙂

  Mijn primaire punt (lees het als kritische noot) is dat mensen nogal eens te gemakkelijk het gehele probleem buiten hun eigen schuld plaatsen. Ik suggereer niet dat mensen in de bijstand daar voor hun lol zitten, dat niemand zijn best doet om er uit te komen of dat de overheid alles doet om ze aan het werk te houden.

  Wat ik wel aangaf is dat het mens-eigen is om te gaan rennen op het moment dat het te laat is. Wederom niet iets dat ik veroordeel, maar enkel aanstip. Op het moment dat het allemaal zijn gangetje gaat wordt de noodzaak niet gevoeld om jezelf te blijven ontwikkelen.

  Kennelijk zijn er 68.000 banen op 700.000 werkzoekenden. Dat is een kans van 1 op 10 dat je een baan vindt. Een nogal zorgelijk percentage. Ik had enkel een mening over de mensen die zichzelf buitenspel hadden geplaatst om te zorgen dat ze 1 van die 10 zijn.

  Het niveau van de studie staat naar mijn idee helemaal niet ter discussie. Ik bemerk enkel dat niet iedere studie een even grote economische meerwaarde heeft. Dat een studie wel of niet is goedgekeurd door O&W staat hier dan ook totaal buiten, evenals mijn persoonlijke mening over bepaalde opleidingen en het feit dat het voor een samenleving als geheel misschien wel beter is dat er mensen zijn die iets creatiefs of innovatiefs doen dat niet primair gericht is op werkgelegenheid of geld verdienen (denk aan sociologie, muziek, dans, kunst etc).

  We zijn als samenleving in verval geraakt en ik bemerk dat dit verval niet alleen door de overheid /politiek wordt veroorzaakt maar voor een groot deel in de hand wordt gewerkt door de instelling die mensen tegenwoordig hebben dat alles maar moet kunnen en dat dingen altijd maar leuk moeten zijn.

  • Hoi Elmar,

   We kunnen het er inderdaad over eens zijn dat mensen gemakkelijk het probleem buiten zichzelf plaatsen, maar daar kun je niet alles mee afschuiven. De crisis en als gevolg daarvan armoede, faillisementen, werkloosheid, etc is niet veroorzaakt door gewone mensen. Juist door politici, bankiers, toezichthouders, etc.

   Mensen kunnen onmogelijk de gevolgen hebben overzien toen ze de eerste keer een kabinet Balkenende bij elkaar stemden (daar is het allemaal begonnen), en zeker niet van ook nog 4 keer herhaling en aansluitend 2 keer Rutte. Een ramp!
   De marktwerking, privatiseringen, etc zijn de directe oorzaak. Maar heel Europa geloofde/gelooft er heilig in. Nu zitten we met de gebakken peren en de kiezer begrijpt nog niet dat het eigen schuld is. Kun je het ze dan wel kwalijk nemen? Wisten ze wel waar ze voor kozen?
   Ik denk van niet. Daarom zie je velen nu uit nood naar Wilders neigen….terwijl dat juist de overtreffende trap van liberalisme is.

   Men heeft dit niet aan zien komen, zelfs Wouter Bos zag het toen niet aankomen. Dus dat men nu pas gaat rennen is logisch toch? Alles ging voor de wind, er was groei, de overheid voorspelde groei….tja….als simpel burger weet je niet beter.

   De paniek bij mensen zonder baan is groot want dat cijfer wordt iedere dag erger. Enorme aantallen ontslagen in de zorg, in de thuiszorg, in de schoonmaak, etc. etc. Die werknemers dan vervangen door “vrijwilligers” is gewoon puur onfatsoen! Niet beschaafd.

   Wat die studies betreft ben ik het wel met je eens. Ik heb er bij mijn 3 dan ook op aangedrongen dat ze nadenken over mogelijkheden later. Komt vast goed met ze. Maar ook dan weer vraag ik me af of je de volledige verantwoordelijkheid bij burgers/ouders/jeugd kunt leggen. We hebben die studies, de kinderen krijgen testen en daar komt dit uit, de decaan zegt het….tja dan ga je.

   Je ziet het denk ik iets te donker in met dat “alles moet leuk zijn”, ik denk dat die ommezwaai heel gauw komt. Maar niet door dwang, eerder door beloning. Dus de overheid moet zorgen dat er banen zijn, dan gaan mensen echt wel werken. De overheid moet zorgen voor een goed klimaat voor het MKB, de overheid moet fatsoenlijke zorg en onderwijs voor iedereen regelen…..en dat is een stap terug! Want met alle privatiseringen hebben ze amper grip op die zaken. Terughalen en weer gaan regeren!
   Wat wel mis is in de maatschappij is het grote ikke-ikke-gehalte….maar nog even en dan worden we wel weer solidair, we zullen wel moeten!

   • Ziener

    Toen de euro ingevoerd werd op een maandag wist ik de donderdag daarop al hoe laat het was. En ik was zeer zeker niet de enige.
    In de weken voordat de euro werd ingevoerd kon ik rondkomen van 100 gulden in de week en zelfs een beetje sparen als ik heel bewust zuinig leefde.
    Op de maandag dat de euro werd ingevoerd heb ik 50 euro gepind, das toch 110 gulden en de donderdag daarop was het geld op en ik moest nog de vrijdag, zaterdag en zondag. Ik had er in 4 dagen 110 gulden doorheen gejaagd. Zo voelde dat, totdat ik vrijdags eens naar de prijzen ging kijken. Nu kunnen mensen me nog meer vertellen dan ze al doen, maar alles was letterlijk duurder geworden. Regelmatig waren prijzen meer dan verdubbeld. Dat gaat ons nu, dik 10 jaar later geweldig opbreken.
    Je zag namelijk een armoedigheidsgolf door Nederland gaan. Van laag naar hoog. In de eerste weken van de invoering van de euro kwamen de berichten binnen dat mensen die onder het bestaansminium leefden niet meer rond konden komen. Korte tijd later kwamen de mensen aan de beurt die moesten rondkomen van het absolute minium. Tegen die tijd kwamen de voedselbanken overgewaaid uit Amerika. Toen kon de groep net boven het minium niet meer rondkomen en zo voortgaande in de jaren kwamen steeds meer bevolkingsgroepen in de problemen tot aan twee keer modaal. Ik zag dat al in het eerste jaar dat de euro werd ingevoerd.
    En nu heeft deze inhaalslag de regering sidns een jaar of drie bereikt. Mede door de gestartte crisis in 2008. Al die figuren die hun prijzen van guldens omgezet hebben naar euro’s worden nu in de kont gebeten en ze zijn te stom en te dom om het in te zien.
    Er is veel te doen om HET geld. En te zien waarnaar de maatschappij beweegt is de hoeveelheid geld op alle mogelijke manier ontoereikend om alles te betalen wat we willen.
    Ik ben geen voorstander van dwangarbeid, sterker nog als ik ermee geconfronteerd ga worden vallen er gewonden en misschien nog wel erger. Want ik laat me niet als slaaf behandelen of als een stuk vuil wegzetten door de grootste uitkeringstrekkers die er zijn, namelijk ambtenaren.
    Ambtenaren zijn mijn inziens de frauderende tak van de bevolking die gratis en voor niks het hard verdiende geld van de echt werkende mensen in hun zak steken.
    Er is geen ambtenaar in Nederland die een economische waarde vertegenwoordigd. Het zijn eerder zwarte bodemloze putten waar echt zwoegende mensen hun geld, middels belastingen, in moeten gooien.
    Buiten de banken en verzekeringsmaatschappijen die er met hun gedrag helemaal een potje van maken.

    Nu, praten over werk, of geen werk, heeft geen zin, zolang het monetaire systeem waar we met zijn allen in zitten niet word aangepakt, dan wel hervormd. Kijk en informeer je eens over Ijsland.

    Banken nationaliseren. De Nederlandse staat gaat zijn eigen geld weer drukken. En degenen die dat niet willen gewoon opppakken en het land uitzetten. Rusichtloos, zoals zij doen met alle werkelozen. zieken, ouderen en zwakkeren in de maatschappij.

    Een eerlijkere verdeling van de rijkdom die Nederland nog steeds heeft. Nog wel. Straks is het te laat…

    Een basis inkomen is daarbij al een goed begin, maar niet utopia…

 8. Elmar

  Beste Lex, ik ben niet waanzinnig succesvol, noch anaal-geconservatief en vanzelfsprekend wens ik je veel plezier als je vanavond “de Voice” aanzet ipv een boek leest :p

  Kennelijk ben je van mening dat de attitude van de Nederlandse bevolking de afgelopen 20 a 30 jaar geheel geen invloed heeft op hoe nu de politiek bedreven wordt.

  Al kan ik het natuurlijk niet met zekerheid zeggen maar behoudens de situatie dat je de afgelopen 30 jaar in een sociale huurwoning hebt gewoond en geen volwaardige baan hebt gehad (door wat voor reden dan ook) ben je waarschijnlijk net zoals zovelen 1 van diegenen het die in het verleden is weggelopen voor de lastige keuzes in het onderwijs, de zorg en de woningmarkt omdat je de aantrekkende markt wel heel erg plezierig voelde in je portomonnee, waardoor je nu in een huis woont wat nu in euro’s waard was wat het 10 jaar geleden in guldens waard was en die er voor gezorgd hebben dat zulk soort schrijnende gevallen zich nu voor doen.

  Als ik suggereer dat we dit maatschappelijke probleem zelf gecreerd hebben en vanuit die bevestiging moeten kijken naar een oplossing wordt er nu wel heel veel naar de overheid wordt gewezen. Wat zelfreflectie zou op zijn plaats zijn.

  Het beleid van vandaag is gebaseerd op de keuzes van gister. Voor 2008 wilde iedereen alleen maar meer meer en nog eens meer om nog meer leuke dingen te doen. We hebben geld uitgegeven wat er niet was aan een vakantiehuis, 2e auto en 3e vakantie, scheiding en 3e kind. Als je geen miljoenair bent dan is dat gewoon pure hebberigheid gevoed door een maatschappij die voorstaat dat je recht hebt op alles zonder dat je daar verantwoording voor hoeft af te leggen. Het is dan alleen maar erg dat andere mensen daar nu de dupe van zijn.

  Daarnaast hoop ik van harte dat alle mensen die nu in de WW zitten of tegen wil en dank in de bijstand terecht komen snel een baan vinden. Het staat buiten kijf dat 98% van de mensen met een uitkering liever hun eigen geld zouden verdienen .

  • Frank

   Dag Irma, helemaal gelijk. Heb al een paar keer op diverse plaatsen tegen mensen gezegd de regering gaat dadelijk gemeentes vragen om de wet, EVRM, grondwet enz. te overtreden en in plaats dat deze gemeentes idividueel nu een kort geding aan spannen tegen de regering gaan ze braaf de regels volgen.
   Bij mijn jarenlange verblijf in de bijstand heb ik al vaker gemerkt dat mensen in de bijstand niet meer voor zichzelf durven op te komen en als ze het wel doen hebben ze een gebrek aan informatie.
   Informatie is macht. Als je er blijk van geeft dat je niets pikt van de sociale dienst en bezwaar maakt als deze met zaken te laat is dan worden ze heel voorzichtig.

   Voor iedereen lees dit artikel eens: http://www.krapuul.nl/overig/blog/101720/dwangarbeider-vlissingen-boekt-overwinning-orionis/#sthash.GJbTStVG.KQrWgyAA.dpbs

  • Lex Slicher

   dag elmar. getwijfeld of ik hierop wel wilde reageren. immers, met iemand corresponderen die zijn eigen argumenten en antwoorden verzint en deze als aperte waarheid tracht te verkopen, kom je meestal niet zoveel verder. maar goed elmar, wat mij betreft alleen nog deze ene keer en wellicht tegen beter weten in..: tracht eerst en vooral jou neiging tot opscheppen, -dat jij het allemaal zoveel beter weet en -dat je zo hoog en snel was opgeleid en -dat je alles ook financieel zo goed voor elkaar hebt, een beetje te onderdrukken, je maakt je belachelijk hiermee. verder zou het beter zijn als je je eerst eens serieus verdiept in deze materie voordat je overal jou voorgekauwde oude rechste-doctrines uit tracht te kotsen. als je als gesprekspartner een beetje serieus genomen wilt worden, zoek dan liever ’n site/blog/account in de kapitalisten-wannabee-wereld, want daar heb je veel meer kans om met jou onzin ‘gehoord’ te worden. het ga je goed man, ik eindig met ’n uitspraak van schoppenhauer (duits filosoof 1788) wie de grenzen van zijn gezichtsveld voor de grenzen van de wereld houdt woont in zijn eigen bekrompenheid. groet lex.

  • Jaja

   Och, meneer vind zichzelf hoger op de sociale ladder staan omdat hij nu eenmaal hoger opgeleid is en dus niet kijkt naar programma’s als the Voice.
   Ik werk zelf in de zorg en wij hebben nooit al die luxe gehad die jij hierboven beschrijft maar ook bij ons spelen ze hetzelfde spelletje.
   Verpleegkundigen die zijn ontslagen moeten vrijwilligerswerk doen in verpleeghuizen om hun uitkering te behouden. En zet ook tussendoor toch maar even die spuit want je bent gediplomeerd verpleegkundige dus mag je dat. Oftewel, je loopt je eigen vak uit te oefenen voor een uitkering terwijl het werk er dus schijnbaar wel is. En jij vind dat die mensen dan maar hun attitude bij moeten stellen?

 9. juist Irma koopman

  En de mensen met een beperking dan (autisme chronisch ziek enz.
  die kunnen niet werken en zijn ook voor min. 80% afgekeurd
  Voor die moet de uitkering behouden blijven
  Omdat die werkgevers
  Alleen goed personeel willen hebben

  die mensen hebben alleen dagbesteding

 10. Dit is op nieuwskrant herblogden reageerde:
  Ze doen iets wat volgens de grondwet verboden is
  Slavenhandel en geen eerlijk loon

 11. Dutchy

  ben blij dat ik nederland ontvlucht ben… wat een een takkebende daaro zeg….. ik kom ook niet meer terug.. heb het ff geprobeerd maar werd gewoon ziek van alle kosten en alle ellende en de verbiiterdheid van de samenleving…. mijn keus staat vast en blijf lekker in the UK… zaakjes zijn hier beter voor elkaar!!

 12. rob weet wat ie zegt

  goeie blog.
  nederland is een zinkend schip.
  ze wilde mij ook palletwagens laten duwen voor een schamele bijstand van 500,
  ik heb gewoon geweigerd . uitkering laten vervallen.
  [wat ik na 2 jaar van vernedering door de gemeente consulenten eindelijk voor elkaar had] . ik heb gekozen voor liever helemaal geen geld van Nederland dan mezelf mentaal kapot te laten maken.
  en dat is niet overdreven.
  ik heb een vrije geest en de behandeling die ik kreeg bij de aanvraag is meer dan mens onteerend. alsof het allemaal mijn eigen schuld is.. terwijl het systeem zo overduidelijk corrupt is dat je wel blind moet zijn om dat niet te zien.

  dus ipv vernedering koos ik voor loskoppelen van alles.
  ik maak nu straattheater en ben vrijer dan ooit.
  gebruik geen bankpas meer (ook heel bevrijdend).

  ik kan daar niet van leven maar heb ook nooit honger.
  Door dit te doen behoud ik mn zelfrespect. en kan dus ook kritsch blijven en mezelf zo uiten.
  [het is niet dat ze me gaan korten ofzo. haha]
  Door hun spel niet mee te spelen werken alle dreigementen en vernederingen niet meer en doorzie je hun manier.
  sterker nog , de rollen draaien om. de gemeentes met hun machtmisbruikende doch sociaal slapende consulenten en SS achtige onderzoekjes, mentale vernederingen staan nu ineens ver onder me.

  ik zou graag iedereen als gelijkwaardig zien in het leven maar dat word in dit geval lastig
  [de alleen maar blindelingse regels opvolgende consulenten
  en medewerkers van dit systeem beginnen een bijsmaak te krijgen van nsb achtig gedrag . zij zijn de uitvoerders van dit beleid.
  ze kunnen en mogen zich niet verschuilen achter hun functie.
  zij zijn uiteindelijk de grootste verliezers want ze hebben nu dan wel te eten door hun ‘baantje’ maar zullen in de toekomst net zo bekeken worden als de bewakers en uitvoerders van de concentratiekampen.
  (sorry voor de ietwat zware vergelijkingen maar “wir habes es nicht gewusst” gaat niet meer op in deze tijd van google en facebook.

  uiteindelijk gaat het er toch om dat je met jezelf door de deur kan .

  tot slot
  lijkt het me verstandig te onderzoeken waar al dat bezuinigde geld heengaat.
  ongetwijfeld dat een enkeling heel erg veel verdiend aan het terugbrengen van nederland naar de middeleeuwen.
  nog een paar jaar door zo en we volgen [alweer] America
  worden we ook een 3e wereld land…

 13. jamy

  Ik begrijp wat je bedoelt te zeggen, maar er zijn ook mensen die nu 30 zijn en vanaf hun 23e een uitkering hebben die dan ook nog voorkeur hebben met solliciteren waardoor er idd dus mensen die zich wel jarenlang kapot hebben gewerkt en dan nu een uitkering krijgen dus de pineut nou ja de pineut zij zijn niet te beroerd om te werken en gaan dus ook naar de geselecteerde banen degene die al 15 jaar een uitkering hebben die praten zich hier weer uit. Ik vind dat mensen net als een WW uitkering ook maar een bepaalde tijd een bijstandsuitkering mogen hebben!! Ik werk bij de gemeente en er zijn echt heeeeeel veeeel mensen die al meer dan 10 jaar een uitkering hebben dus deze mensen beweren dat ze in 10 jaar tijd geen werk hebben kunnen vinden!!

  • Welk gedeelte van 68.000 vacatures voor 700.000 werklozen begrijp je niet? Er IS niet genoeg werk voor al die werklozen. Maar dat is nog steeds geen reden om ze gratis dat werk te laten doen. Post bezorgen, thuishulp, schoonmaker, groenwerk, het zijn allemaal echte banen, verdringing dus.
   De bijstand is een vangnet voor mensen die geen inkomen hebben. Natuurlijk zou het ’t beste zijn als iedereen werk had, maar mensen nu dwingen gratis te werken maakt het aantal banen alleen minder. Dat is misschien mensen zijn die liever in de bijstand zitten klopt wel, dat is nog geen 2% hoorde ik. Maar nu worden mensen die eerder 25 jaar gewerkt hebben gedwongen gratis post te bezorgen of sorteren.
   Momenteel zijn er te weinig banen, die 68.000 banen zijn ook niet zomaar door iedereen te doen. Als je bij de gemeente werkt (Sociale Dienst of ergens anders?) dan hoor je dat te weten. Ook weet je dan dat er veel mensen in de bijstand zitten die er eigenlijk niet horen en nooit aan het werk zullen komen.

  • loes

   wat moeten die mensen dan na de bijstand?
   geen werk, geen uitkering, geen brood op de plank, geen dak boven hun hoofd?

   • De bijstand is bedoeld als vangnet, voor nood. Het is altijd de bedoeling geweest dat mensen weer een echte baan kregen na bijstand.
    Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die levenslang in de bijstand zitten omdat er geen andere regelingen zijn. Wanneer je werkt en je raakt arbeidsongeschikt, wordt je afgekeurd en krijg je een uitkering via het UWV. Wanneer je de pech hebt in de bijstand te zitten wanneer je arbeidsongeschikt raakt dan blijf je “gewoon” levenslang in de bijstand.
    Ook psychiatrische patienten, jonggehandicapten die te weinig afgekeurd zijn, WSWers waar geen werk voor is en steeds meer groepen zitten in die uitkering.

    We moeten eigenlijk gewoon onder ogen zien dat er, vanwege indutrialisatie en dergelijke, niet genoeg werk is voor iedereen. Heel veel jongeren vinden geen baan en wanneer je na een aantal jaar proberen als onervaren dertiger nog geen baan hebt dan is de kans dat je die nog vindt zeer klein.
    Ook oudere mensen die nu ontslaan worden komen niet meer aan het werk tenzij ze een zeer speciaal beroep hebben.

    Het werk zou eerlijk verdeeld moeten worden, de pensioenleeftijd terug naar 65 en dan, net als in de jaren 80, arbeidsduurverkorting. Dan krijgen jongeren ook een kans en creeren we niet weer een hele generatie die buitenspel staat. Want ook dat is funest voor onze economie.

   • loes

    irma dat is precies wat ik bedoel. je kan niet zomaar de bijstand voor een beperkte tijd laten gelden en de mensen die langdurig in de bijstand zitten er maar uit trappen.

    eigenlijk ook raar dat je vanuit de bijstand niet afgekeurd kan worden.

 14. Reinier

  Het probleem is dat alles steeds beter wordt geautomatiseerd. Dat hoeft geen probleem te zijn als de besparing van geld en tijd daarna eerlijk wordt verdeeld. Helaas gebeurt dit in de verste verte niet. Er verdwijnen steeds meer banen omdat alles door computers en machines worden overgenomen. De enige die zich daar het meest mee verrijkt is de top. Die worden rijker en rijker. En de kleine taken die van bepaalde functies overblijven worden gegeven aan mensen die meestal de grootste mond hebben en al 40 uur werken waardoor ze 60 uur gaan werken. Dan hebben we de laag daarvoor, dat zijn de mensen die het nog net met de kruimelbanen kunnen redden. Die mensen moeten bewijs van spreken 50 uur klaarstaan, maar krijgen soms maar werk voor amper 30 uur waardoor de inkomsten zwaar onzeker zijn. Vooral in de beveiligingswereld. Of mensen die 50 uur werken, en maar voor 40 uur betaald krijgen structureel. Dan hebben we de mensen die bijna helemaal niet meer aan een baan komen en in de bijstand worden geparkeerd.
  En dan hebben we nog 1 groep, de mensen met een beperking (in die groep zit ik ook) De problematiek dat er steeds minder banen waren en de eisen harder konden worden gemaakt is al meer dan 10 jaar bezig. De mensen met een beperking, die voor het millennium nog op hun tenen lopend konden werken werden als eerste aan de kant gezet (meestal Autisme/ ggz). Hierdoor kwamen de aandoeningen ineens beter naar boven. Dit is 1 van de redenen waarom de diagnoses en wajong uitkeringen (ggz) zo zijn gestegen. Niet door luiheid, maar juist omdat deze groep altijd gevochten heeft voor mee te komen als je dit vergelijkt met andere chronische aandoeningen. Toen leefde we nog in een tijd dat alle chronisch zieken gelijk werden behandeld. Dus ook iemand met een chronische psychiatrische stoornis kon een wajong krijgen. Om precies dezelfde reden als andere chronisch zieken. Het vinden van een baan zal in het hele leven moeilijker zijn door een aandoening. En nu maken we ineens onderscheid tussen ggz chronisch zieken en de rest. Precies hetzelfde als het stukje PGB. Ineens kwamen er allemaal vermeende fraude verhalen over PGB. Dat waren toevallig ineens allemaal fraude verhalen van PGB die werden aangeboden aan mensen met een chronische ggz aandoening. Bijvoorbeeld zorguitjes. De afgelopen 6 jaar stonden de kranten er vol mee. Het opmerkelijke was dat het altijd ging om zorguitjes (deels) betaald uit een PGB die werden aangeboden aan mensen met een (chronisch) psychiatrische beperking en nooit zorgreisjes die werden aangeboden aan lichamelijk gehandicapte terwijl dit even hard gebeurt. Is dat toeval? Nee dit is geen toeval. Dit is pure haatpropaganda geweest door de populistische media en politiek naar mensen met een ggz aandoening. Wij kunnen ons moeilijk verdedigen omdat het niet et zien is plus het feit dat deze zorg meestal altijd door ouders en vertegenwoordigers worden geregeld en dus niet goed kunnen uitleggen hoe alles in precies in elkaar zit. Ook werd er niet bij verteld dat de eigen bijdragen vaak gewoon even hoog of zelfs hoger waren dan gewone reizen. (op uitzonderingen na)

 15. Fallonrachel

  Dankje wel voor deze punt. Scheelt mij weer typewerk. Ik ben namelijk 1 van die afgekeurde mensen. 80/100% arbeidsongeschikt. Maar ik moet wel zeggen ik ben geen slachtoffer ik werk wel voor mijn wajang ik doe visagie en nagels. Is leuk werk en kan dat net aan. Maar iedereen heeft xijn/haar eigen redenen waarom ze een uitkering hebben. En het is geen pretje. Super dat je deze punten erbij haalt. Groetjes.

 16. Jan

  Ik ben het geheel niet eens. Mijn moeder werkt op oproepbasis in de thuiszorg en zit in de situatie dat elke cent die ze verdiend weer op de uitkering gekort wordt. Daarnaast is het ook nog zo dat er geen reiskosten vergoed worden en het is nogal demotiverend als je er op achteruit gaat elke dag dat je gaat werken!

  Ik heb tijdelijke baantjes gehad als schoonmaker, bezorger en productsorteerder.. Zeker niet mijn beoogde werk maar mocht ik ooit weer op straat komen te staan dan wil ik daar best weer aan de slag gaan maar niet als ik met thuiszitten hetzelfde of meer verdien.

  • Er is niks mis met je eigen inkomen bij elkaar verdienen. Er is echter WEL iets mis met mensen laten werken zonder loon. Een uitkering is geen loon!!
   Dat je werkt en toch slechts het bedrag van een uitkering verdient kan gebeuren. Dat is inderdaad rot, maar je draagt wel je steentje bij en bent niet afhankelijk van de willekeur van de Sociale Dienst. Werken als postsorteerder, bezorger of schoonmaker is niets mis mee, maar wel voor het minimumloon, niet gratis.

 17. Pingback: Tegenprestatie? | Doorbraak.eu

 18. Doorbraak

  Echt een goed stuk, Irma! We hebben er ook naar verwezen op onze website en Facebook enzo: http://www.doorbraak.eu/tegenprestatie/

 19. Reblogged this on AFA Bollenstreek and commented:
  De combinatie van basisinkomen en open grenzen zal via Cloward-Piven het kapitalisme razend snel vernietigen.

 20. sunshine

  Ik lees een hele hoop.
  Maar als ik zie hoeveel banen wegvallen en zelfs mensen die al 35 jaar werken bij de zelfde werkgever en dan in eens op straat komt te staan en in de ww terecht komt en niemand wil je nog hebben want je bent te oud.en te duur..
  Mensen die heel hun leven hard gewerkt hebben pensioen krijgen en alles mogen afstaan is dat eerlijk.
  mensen die opgeleid zijn en willen werken en niet er tussen komen dat zijn de mensen zelf schuld schijnbaar???
  In zoveel sectoren waar steeds meer ontslagen vallen door bezuinigen en en bezuinigen
  Lonen die bevroren blijven alles duurder word dat zijn de nederlanders zelf schuld ???
  We halen roemenen bulgaren en hongaren naar nederland voor het werk dat er voor de eigen Nederlanders niet is dat is dan eerlijk.
  Ik kan boos woorden ieder mens zal voor zijn baan moeten knokken tegenwoordig je word ontslagen en daar sta je dan
  Kapitalen gaan naar het buitenland ons verdiend geld en dat is dan eerlijkheid
  Ik denk dat de realiteit anders ligt als hier word weer gegeven
  en niet zo zwart wit is
  geld word uitgeven door ons kabinet naar het buitenland waarom niet eerst naar eigen volk snap dat niet
  kindergeld van hier bereikt het buitenland die niet in nederland wonen
  Hoe kan het bestaan
  Huizen die leeg staan lasten de niet meer te dragen zijn
  Je kunt niet passief blijven
  Maar ik denk wel dat wij nederlanders is realistisch moeten worden over feiten van ons kabinet
  wanneer staan wij echt met zijn alle op en zeggen genoeg is genoeg
  Ik werk en mijn man ook maar voor hoe lang kan niemand zeggen
  Ik wou dit even delen ben geen hoog geleerde maar wel iemand die al heel lang werkt en niet materialistisch is.ingesteld.
  Ik kan er boos over worden dat in nederland zoveel armoed bestaat .
  Maar dat willen we niet horen of zien.
  kinderen met een beperking ouderen zieke ze worden als een last gezien zal mijn keiharde uitspraak maar niet doen.
  zieke kosten verzekeringen die geen winst mogen hebben maar wel miljarden winst hebben .
  Misschien ben ik een dom blondje en een werkende moeder die alles verkeerd ziet,

 21. Pingback: U zult verhuizen!! | Irma Koopman Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s