Is de kiezer verantwoordelijk?

Volgens Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, oud VVD-Kamerlid en minister, zijn de burgers altijd verantwoordelijk want die “heeft daar zelf voor gekozen”.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22258360/__Jorritsma_geeft_burger_schuld__.html

Het is echter tenenkrommend om te zien hoe vaak de Nederlandse kiezer rechtstreeks tegen zijn/haar eigenbelang in stemt.

wetKun je het kiezers echter kwalijk nemen??
Is de verwachting dat iedere kiezer van iedere partij weet wat ze gaat doen na de verkiezingen?
Wat mij betreft is dat net zo’n lege bewering als “iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen”. Iedereen weet dat het onmogelijk is want er zijn enorme bundels wetten, plus jurisprudentie, dat kan een gewoon burger nooit allemaal weten.

wetDe gedachte dat we van iedere partij weten waar die voor staat is dan ook een illusie. Dat hebben we gezien bij de laatste verkiezingen, bij zowel VVD als PvdA. Ons kiesstelsel is zo ingericht dat partijen ook wegkomen met leugens en sprookjes in hun verkiezingsprogramma, immers later moet er toch een coalitie gevormd worden en tja…..dan lukken sommige zaken niet. Persoonlijk denk ik daar anders over, ik verwacht van mijn partij dat ze keihard vechten voor hetgeen ze beloofd hebben en niet nadat de regering gevormd is, ineens zelf met totaal tegenovergestelde plannen te komen. Zoals de PvdA met de Wet Werken naar Vermogen, nu Participatiewet, met hun afschaffen van de Sociale Werkplaatsen terwijl ze daar aan jaar eerder tegen stonden te protesteren, met de VVD die toch (wel heel beperkt) iets aan de hypotheekrenteaftrek voor de allerrijksten heeft gedaan (maar dat later weer compenseerde, maar  goed…) en die, ondanks de bewering in dat debat met Emile Roemer (SP), toch het Eigen Risico in de zorg verhoogde door het een eigen bijdrage te noemen. Slinkse trucjes, streken, alles voor het pluche.

Is het dus de schuld van de burger dat ze op de verkeerde partij stemmen?
Veel kiezers baseren hun keuze op een veronderstelling die ze bij een partij hebben. De PVV zal wel voor vrijheid zijn en de PvdA goed voor arbeiders. Maar als we kijken wat voor voorstellen deze partijen zelf doen en steunen in de Tweede Kamer dan kom je er snel achter dat hetgeen we veronderstellen niet klopt. Er is geen partij in Nederland die uw vrijheid erger wil beknotten dan de PVV en de PvdA heeft nu al honderdduizenden arbeiders hun baan, hun WW, hun sociale zekerheid en de waarde van hun huis gekost.
Bovendien kun je zelf heel groen zijn, maar GroenLinks dan toch te rechts of pro-Europa vinden. Geen enkele partij zal precies doen wat jij graag zou zien.

Waar kunnen kiezers dan op vertrouwen?
Verkiezingsprogramma’s blijken mooie sprookjesboeken die nooit uitkomen (we wachten nog steeds op de 1.000 euro van Rutte) en stemwijzers baseren zich juist weer op die verkiezingsprogramma’s. Dat is landelijk zo, maar lokaal niet echt anders. Papier is geduldig en partijen kunnen opschrijven wat ze willen, dat laten ze dan bij de coalitievorming weer los en beweren dan dat ze het verloren hebben bij de besprekingen.

Kranten schrijven ook niet echt objectief want ze zijn allemaal in bezit van een paar grootgeldbezitters die geen belang hebben bij een regering die links denkt. Wie kan zich nog de afschuwelijke plaatjes van Emile Roemer met een kettingzaag en veel bloed herinneren? Zelfs onze publieke omroep blijkt niet objectief te zijn.
Zelfs in de TV-debatten zien we dat objectiviteit ver te zoeken is. Ik herinner me het debat voor de Tweede Kamerverkiezingen waar Roemer tegen Rutte moest debatteren over de zorg en Rutte glashard beweerde dat bij de VVD het Eigen Risico niet omhoog zou gaan. Je zag Roemer verbaasd kijken, het was namelijk een leugen, de VVD noemde het gewoon Eigen Bijdrage, en het ging wel degelijk omhoog. Frits Wester, de debatleider, wist dat Rutte stond te liegen maar greep niet in. wet4Hoe moet een burger dan nog weten waar hij/zij aan toe is? In sommige debatten beschuldigen ze elkaar van leugens die later dan weer waarheid blijken te zijn, kijk bij Knevel & Van den Brink

 In het lijsttrekkersdebat bij Knevel & Van den Brink zei Samsom dat Rutte niet moet zeggen dat bij de PvdA de economie krimpt. “Nu doet u het weer,” zei Samsom, met een verwijzing naar het RTL-debat van zondag.  Rutte zei op zijn beurt dat de PvdA het eerlijke verhaal moet vertellen. Volgens hem scoort de PvdA “spectaculair slecht” op het onderdeel werkgelegenheid in de doorrekeningen van het Centraal Planbureau.
Bij Knevel & Van den Brink zei Rutte dat de VVD het eigen risico handhaaft, zoals afgesproken in het Vijfpartijenakkoord, en dat hij een ander systeem wil van eigen bijdragen. Roemer noemde de opmerkingen van Rutte “een Clintontje: I did not have sex”. “

Lokaal is het voor kiezers nog moeilijker

In veel gemeenten stemmen mensen dan ook vooral op hun buurman, op ome Piet, de voetbaltrainer of Prins Carnaval. Ze hebben geen idee wat die mensen in de gemeenteraad over ze gaan besluiten, maar ach het zijn zulke aardige mensen…….. Lokale kranten blazen 1 of 2 dingen heel groot op zodat al het andere ondersneeuwt. Voor de streekgenoten: er is bijvoorbeeld veel meer geschreven over het Heerlense Maankwartier dan over het feit dat Heerlen de Sociaalste Gemeente van Nederland is geworden.wet2

Mijn advies?
Dat kost een beetje tijd en uitzoekwerk. Zet voor iedere verkiezing een aantal dingen die voor jou belangrijk zijn op een rijtje. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met zorg, werkgelegenheid, vluchtelingen, belastingen en toeslagen, vrijheid, etcetera. Vervolgens ga je googlen wat de verschillende partijen daarbij echt hebben gestemd in de Tweede Kamer, dus NIET wat ze op hebben geschreven. Dat lijstje geeft je dan een goede indruk over hoe jij het land, de provincie of je gemeente graag zou zien!
Je zult er versteld van staan hoe vaak de veronderstelling die je had van een partij fout is.

Met name bij lokale partijen en partijen die slechts het eigenbelang van 1 groep verdedigen zie je dat. Ik vind dat persoonlijk ook onbegrijpelijk, welke oma wil nou dat de regering/gemeente alleen doet wat goed voor hem/haar is en daardoor slecht voor kinderen en kleinkinderen?

Dus: aan het werk!
Veel succes met het googlen. Mocht het zoeken u niet lukken, er zijn vast mensen die u willen helpen, ik ook. wet3

Oh en voor de mensen in Landgraaf: ik sta op lijst 6, plek 3 !

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Heerlen, Irma, Landgraaf, Nederland

4 Reacties op “Is de kiezer verantwoordelijk?

 1. Moos

  Voordat u op 19 maart 2014 uw stem (weg)geeft aan de lokale bestuurders, realiseert u zich dat zij – eenmaal gekozen – er van uit gaan ze de handen vrij hebben. Vanuit de elitaire positie van het pluche horen we nog steeds de rechtvaardiging van besluiten met woorden als deze: “Ik ben met meerderheid van stemmen verkozen.” De diverse Arabische lentes, en de beweging Occupy – let ook op Kiev – bewijzen hun tegenkracht. Stemmen betekent dus niet uw stem inleveren. U kiest, en bij gebleken misbruik of onkunde kunt u er altijd op terugkomen. U kunt altijd, als de besluiten van de bestuurders verkeerd uitpakken, alsnog opnieuw uw stem laten horen. Wilt u bijvoorbeeld in uw gemeente de voedselbank overbodig maken? Stem dan niet zomaar, maar zoek uit welke partij werkelijk iets aan armoedebestrijding doet. En hou ze daaraan. Dit geldt uiteraard ook voor 22 mei 2014, de Europese verkiezingen. Voor ondersteuning, kijk nog eens naar Howard Zinns film: The People Speak; of bij tijdgebrek 5 minuten naar: http://www.youtube.com/watch?v=WZNrSnm3KSY

 2. het wordt nu echt tijd dat mevr Jorritsma “gedwongen
  wordt iets anders de doen en dan denk ik aan een ft dagtaak in een verpleeghuis voor demente bejaarden in Almere.
  Hoe kan de burger die zijn stem uitbrengt nu verantwoordelijk zijn voor het gedrag en handelen van de volksvertegenwoordiger zoals zij er een is en was indien hij/zij op enig moment in die periode afwijkt van het in hem of haar gestelde vertrouwen gebaseerd op het verkiezingsprogramma.

  Sowieso blijven deze dames en heren volksvertegenwoordigers steeds buiten schot zowel juridisch alsook anderszins, na blunders of bewust misleidende praktijken. Hiervan zijn voorbeelden voldoende aanwezig.

  Daarom is mijn advies aan twijfelenden kiezers, ga doelbewust eens een keer NIET stemmen. Dit geefft de politici voldoende stof om over hun zaken eens grondig na te denken. En niet de kiezers met hyperige one-liners over te halen om vooral op hun te vertrouwen en te stemmen.
  Hiervoor bied de kieswet voldoende ruimte en allerlei favelyjes dat deze stem verloren is en naar anderen gaat is gewoon flauwe kul.
  kijk maar in de rubriek veelgestelde vragen in onderstaande link.
  https://www.verkiezingen2014.nl/sitemap

  Ik hoop dan ook dat velen kiesgerechtigden echt serieus met hun keuze omgaan bij de komende Gemeenteraad- en Provinciale verkiezingen

  • Niet stemmen doet ongeveer de helft van de mensen al heel lang. Dat is geen signaal waar ook maar iemand iets mee doet. Ga vooral WEL stemmen en kies zoals ik schreef. Zoek het uit, kost wat tijd, maar alleen klagen of niet gaan stemmen betekent gewoon dat “zij” in verhouding meer zetels krijgen.

 3. bij de politici en burgers is nog nooit zo duidelijk als heden een grote vertrouwensbreuk ontstaan vandaar mijn standpunt. Los van de andere “zwevende “kiezers elke keer wordtelen omdat de Politici hun boodschap niet duidelijk uitleggen en naderhand ook de beloftes waarmaken
  Kijk maar hoe vaak onze regeringen wisselen gemiddeld 1x 2,5 jaar . Dat signaal is toch overduidelijk. Wanneer de burger zijn gekozen volksvertegenwoordigers weer vetrouwt ga ik en neem ik aan alle andere niet kiezers 9 en zwevende kiezers) ook weer met een goed gevoel naar de stembus.. Dat zal mijnsinziens nog een hele tijd duren. En de enige die dit tij kunnen keren zijn diegene die zich op de Kiezerslijst plaatsen of laten plaatsen. Dus hier is heel wat werk te verrichten. het CDA geeft een duw in de goede richting om ook nu de gekozen burgemeester op de agenda te zetten. Dan pas krijg je weer een krachtig bestuur in de lokale overheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s