Hoe komen we aan zoveel werklozen?

In het eind van de jaren 80 maakte de verzorgingsstaat plaats voor het marktdenken. Politici verzelfstandigden dat het een lieve lust was en onderwierpen publieke functies, nutsbedrijven, aan de tucht van de markt.

Doordat concurrentie voorop kwam te staan, gingen al die geprivatiseerde bedrijven “bezuinigen”. Want hoe goedkoper het “produkt”, hoe meer er afgenomen werd of hoe hoger de winstuitkering aan aandeelhouders. Zelfs ziekenhuizen moeten tegenwoordig winst uitkeren aan aandeelhouders!

Men stelde op grote schaal managers aan, directies, raden van bestuur en dat soort zaken. Om er vooral op toe te zien dat er geen cent verspilling was. Ja die managementlagen kosten veel, ook dat moest dan uit de organisatie komen. Er moest ook steeds meer opgeschreven worden, verantwoording voor iedere gewerkte minuut.

Al gauw begon het bezuinigen op het lagere personeel. Op scholen verdwenen de conciërge en de amanuensis. Bankkantoren in de wijk verdwenen, iedereen moest pinnen en internetbankieren. Schoonmakers werden ontslagen. Postbodes en postkantoren verdwenen. Bibliotheken verdwenen, eerst uit wijken, later zelfs in hele steden. Activiteitenbegeleider in ouderen- of gehandicaptenzorg (ooit een MBO-opleiding) is een vergeten beroep en deze regering is hard bezig de huishoudelijke thuishulpen uit te roeien. Zo kan ik nog wel even doorgaan met beroepen die nu verdwenen zijn, maar vroeger een eerwaardig vak waren waarin mensen hun brood verdienden.
Ook werden beroepen uitgehold, mensen moesten per minuut verantwoording afleggen. Waar je vroeger als verpleegkundige een wandeling of praatje met een patiënt kon maken, is daar nu geen tijd meer voor……te duur.
Daar waar eerder 1 thuishulp kwam die je verzorgde, uit bed hielp, douchte, de vaat deed en je een boterham maakte, komen daar nu 4 mensen voor. Allemaal op de klok, want goedkoper.
Daar waar ooit 1 postbode door de straat liep, lopen er nu 5, voor hetzelfde geld.

Nu kunnen al deze “overbodige” mensen geen baan vinden, immers we hebben de banen zelf afgeschaft. Veel meer mensen zijn werkloos en de lasten daarvan drukken steeds zwaarder op de maatschappij. Steeds minder mensen moeten de lasten opbrengen en door de enorme daling in de gezamenlijke koopkracht verdwijnt het MKB al enkele jaren. Veel winkelleegstand in iedere stad en nu zelf grote warenhuizen als HEMA, V&D en Schoenenreus die verdwijnen. Steden geven veel geld uit om bedrijven weer naar zich toe te trekken, maar zonder koopkracht bij de burger zullen ze niet overleven. Het MKB is ……was….. een van de grootste werkgevers van Nederland

De noodzaak voor de werkzaamheden die ooit door deze trotse mensen gedaan werden is echter niet verdwenen. Eerder vonden we het gewoon, vrijwilligers in het ziekenhuis, om de “verpleegkundigen te ontlasten”. Later konden bedrijven, ziekenhuizen, scholen en gemeenten niet meer betalen voor bibliothekeresses, dus werden die vervangen door vrijwilligers.

kertskaart-postbode

Tegenwoordig zijn we al zo ver dat we de groenvoorziening, postbezorging, verzorging, etc. etc. laten doen door vrijwilligers of gedwongen uitkeringsgerechtigden. Zelfs politiewerk wordt gedaan door vrijwilligers en BOA’s. Buschauffeurs worden ontslagen en de buslijn vervangen door een belbus waar een vrijwilliger op rijdt. Immers de bus is niet rendabel voor een kleine wijk……..niet in een winstgevend bedrijf……..wel in het Openbaar Vervoer dat we vroeger hadden waar de meest rendabele lijnen de onrendabele lijnen compenseerden en het doel vervoer was, geen winst. small_64198koffiejuffrouw
Het werk is er nog steeds, de baan met bijbehorend loon is echter verdwenen. Geen wonder dat we steeds meer werklozen hebben!

We stonden er allemaal bij en keken er naar. En we vinden het ook nog normaal dat mensen iets “terugdoen” voor hun uitkering. Waardoor de ontslagen straatveger of groenwerker na een aantal jaar in de WW en bijstand, gedwongen wordt zijn vroegere baan te doen in ruil voor zijn uitkering, niet langer in staat zijn eigen brood te verdienen.

bibliothecaresseEen bijstandsuitkering, WSW, WAjong, WAO, etc zijn voorzieningen waar we met zijn allen voor betalen. Niet minder dan jaren geleden, nee juist steeds meer! Het is een vangnet waar niemand voor zou moeten werken, een verzekering.

Doordat we echter jarenlang de andere kant op hebben gekeken zijn veel echte banen verdwenen. De oplossing uit de hoge werkloosheid is dan ook om er weer eerlijke banen van te maken.

Is dat niet veel duurder zul je denken?
In het begin wel misschien, maar als we daardoor toekunnen met minder managers, de mensen allemaal weer een fatsoenlijk loon en dus koopkracht krijgen dan winnen we daar als maatschappij mee dat steeds meer mensen weer kunnen meedoen. Er een fatsoenlijk loon voor betaald wordt en men dus weer kan betalen aan onze gezamenlijke lasten en dingen kopen waardoor het MKB weer levensvatbaar wordt.

Daarom zouden we niemand “gratis” moeten laten werken voor de uitkering die wij met zijn allen opbrengen. En wie maakt dan de winst uit die arbeid? In de uitzending van Zembla zag je mensen in Sittard verplicht tewerk werden gesteld bij Post NL. Dus even goed kijken hoe dat werkt……Post NL, een winstgevend bedrijf, krijgt van de gemeente honderden bijstandsgerechtigden die het werk doen wat eerder postbodes deden. Post NL bespaard daardoor heel veel loonkosten. Toch mag Post NL ieder jaar de postzegels duurder maken, en niet weinig ook. De aandeelhouders van Post NL hebben daardoor 141 miljoen kunnen verdelen!
En wij? Het Nederlandse volk? Wij betalen de uitkeringen van die dwangarbeiders, we betalen de portokosten, we betalen de werkloze postbodes, we betalen de schuldhulpverlening waarin sommigen terecht zijn gekomen doordat ze hun baan verloren en we hebben onverkoopbare woningen want niemand durft nog een huis te kopen.

Het is dus slecht voor de maatschappij als geheel, bijstandsgerechtigden dwingen te werken. We kunnen beter de oude beroepen weer in ere herstellen!

Aisha

PS Stages en leerprojecten of werk/leertrajecten die een voorwaarde zijn voorhet behalen van een diploma zijn wat anders, daar werk je ook “gratis”, maar investeert in jezelf. Er moeten echter wel banen zijn om naar toe te werken!

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

7 Reacties op “Hoe komen we aan zoveel werklozen?

 1. F.Koekebacker

  Mooi artikel

 2. Willy Kersten

  Helder en mooi verwoord !
  Heb je blog gedeeld op FB.

 3. Yep, maar ik ben ook weer blij, want vroeger was het een hels karwei om te MOGEN vrijwilligeren. Ik vind het ook niet erg om wat terug te doen, alleen jammer dat het stigma op de bijstanders zo blijft bestaan. Alleen zou het participeren marktconform omgerekend moeten worden. Dat zou wel zo eerlijk zijn.

  • Mijn visie is dat het geen vrijwilligerswerk zou moeten zijn maar betaalde arbeid. Het is immers nuttig voor de samenleving? Uw “Marktconform omrekenen” wil dan gewoon zeggen dat er op z’n minst het minimumloon tegenover staat. Want dat er een minimumloon is voor arbeid hebben we niet voor niets ooit afgesproken.

   En begrijp me goed, ik ben zelf WAjonger en weet niet beter dan dat ik vrijwilligerswerk doe, ook al kostte het me moeite daarvoor toestemming van het GAK/UWV te krijgen.

 4. Pingback: Privatiseringen, werklozen en de economie | Irma Koopman Blog

 5. Pingback: Symptomen bestrijden? | Irma Koopman Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s