Wat is armoede in Nederland?

Armoede bestaat niet zei de premier van alle Nederlanders.
Helaas weten velen van ons wel beter. Maar wat is dan armoede in Nederland?

Ben je pas arm als je niets te eten hebt? Als je dakloos bent? Of ook al, zoals ik in een krantenartikel las “Ik moest regelmatig tegen mijn kinderen zeggen: nu even niet op vakantie of geen nieuwe broek.”? Of vergelijk je het met hongerige kindjes in Afrika?

Je hoort er iedereen een andere mening over hebben.
Voor het vaststellen van armoede hanteert het SCP een zogenoemde niet-veel-maar-toereikend-criterium: geld dat je nodig hebt voor eerste levensbehoeften en deelname aan de samenleving. Voor een alleenstaande is dat 1060 euro netto per maand, voor een paar met een kind 1770 en voor een éénoudergezin met een kind 1410 euro. Het CBS hanteert een inkomensgrens die lager ligt dan die van het SCP.

1,4 MILJOEN

Als mensen die aan een van beide criteria voldoen bij elkaar worden opgeteld, telde Nederland vorig jaar 1,4 miljoen mensen die moesten rondkomen van een laag inkomen. Onder hen bevinden zich 190.000 huishoudens die het al vier jaar met een laag inkomen moeten doen. Ruim de helft van deze huishoudens moet rondkomen van een bijstandsuitkering.

Definitie van de Europese Unie: “Armoede is een situatie waarin sprake is van onvoldoende materiële, culturele en sociale middelen, waardoor mensen zijn uitgesloten van een levensstandaard die in de samenleving waarin men woont als minimaal wordt gezien.” 
Vorig jaar zijn er veel meer armen bijgekomen. Is dat nou erg?
Ja, want armoede is geen natuurverschijnsel. Armoede is het resultaat van politieke keuzes die namens u en mij gemaakt worden. Armoede resulteert in gebrek aan koopkracht wat er weer voor zorgt dat het Midden- en Klein-Bedrijf, dus de winkels, niet meer voldoende omzet hebben om te blijven bestaan. De een na de ander sluit, warenhuisketens verdwijnen en personeel komt op straat te staan.

De lasten (o.a. om iedereen die zijn/haar baan verliest te onderhouden) komen bij een steeds kleinere groep werkenden terecht, juist door het verlies aan banen. De lasten gaan steeds omhoog voor de lage- en middeninkomens. Gek genoeg is dit alles veroorzaakt door de partij die het meest roept dat ze de belastingen gaan verlagen. Sterker nog, we kregen allemaal E 1.000,-, weet u nog?
Maar ook D66 roept het.

download (1) pechtold

Hoe kan dit dan?
Zouden Rutte en Pechtold het niet snappen?
Natuurlijk wel! Ze bedoelen lagere lasten voor de grootverdieners, niet voor Jan-met-de-pet.

Ooit hadden we in Nederland een hoogste belastingschijf van 72%, wist u dat?
Het eerste wat de VVD deed toen ze aan de macht kwamen is de hoogste schijf verlagen van 52% naar 48%. Ze introduceerden de Eigen Bijdrage op zorg, ze verlaagden de uitkeringen etc. etc. Enfin de meesten van u voelden het.

Armoede tot gevolg. Wat mij betreft is armoede niet dat je dit jaar niet op vakantie kunt, of geen nieuwe broek kunt kopen. Maar dat je vanwege 1 zorgrekening de laatste weken van de maand alleen spaghetti met saus uit een potje aan je kinderen kunt geven omdat er geen geld meer is.
Nieuwe kleding? Alles via-via met afdankertjes of van een tweedehandswinkel.
Vakantie? Al in geen 20 jaar meer.
Uit eten? Bioscoop? Weekendje Londen?
Kunnen ze zich niet herinneren!

Voor mij is armoede in Nederland dat je niet met je kind naar de tandarts kunt, ondanks dat het gaatjes heeft. Dat je afziet van zorg voor jezelf om je kinderen te laten eten.

Het is goed dat u zich realiseert dat er wel degelijk armoede in Nederland is en dat het een direct resultaat is van politieke keuzes.

Boeit u niet? Zolang u maar niet arm bent?
Bedenk dan alstublieft goed wat de gevolgen zijn van steeds meer mensen, kinderen, die niet voldoende eten. Die niet mee kunnen doen in de samenleving. Die ongezonder eten, de noodzakelijke zorg niet krijgen. Die gevolgen zijn meer ziekte, meer asociaal gedrag, en zelfs eerder sterven (7 jaar korter voor lage inkomens).

Oplossing?

Gek genoeg klopt de oplossing die de VVD aandraagt wel: werk!
Werk is de beste weg uit de armoede. Maar door de nog steeds verder gaande bezuinigingen verdwijnen er steeds meer banen, zeker aan de onderkant. De koopkracht verdwijnt, nog meer banen verdwijnen, en ga maar door……….

Om werkgelegenheid te creëren zal de overheid eerst moeten investeren! In de bouw, in het onderwijs, in de zorg…….breng al die banen terug! Fatsoenlijk betaalde banen. Hoop voor onze kinderen, de studenten. Het rendementsdenken waar de studenten in het Maagdenhuis tegen protesteren woekert in de hele maatschappij. Winst uit onderwijs, zorg, etc.
Tijd om er mee af te rekenen!

Reken af met rendementsdenken! Sommige dingen hoeven geen winst op te brengen!
Reken af met de bezuinigingen!
Reken af met armoede!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Wat is armoede in Nederland?

  1. Leo van der Veen

    het pluche is lekker warm. en zoooo ver weg van t koude zeil.

    • Het vreemde is dat de meeste mensen nadeel hebben van de politieke keuzes van de partijen waar ze zelf het meest op stemmen.

      Stem PvdD of SP. Die willen marktwerking uit zorg, onderwijs, sociale huisvesting en andere nutsbedrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s