Symptomen bestrijden?

Al enkele jaren loop ik met mijn dochter bij doktoren. Ze heeft telkens andere tekorten. Schildklierhormonen, vitamine B12, ijzer, vitamine D, enzovoort. Gelukkig geeft de dokter iedere keer een receptje om het tekort aan te vullen, maar is dat ook de oplossing? Wat is de onderliggende oorzaak?

In de maatschappij gaat het onderhand net zo. We klagen iedere keer, zeer terecht, over de afbraak van de zorg, het tekort aan sociale huurwoningen, de stijging van Eigen Bijdragen, het sluiten van bejaardenhuizen, het ontbreken van banen, het slechter (en duurder) wordend onderwijs, de decentralisaties, vluchtelingenopvang, Griekenland, de EU etcetera. Ik doe daar zelf al jarenlang flink aan mee, zie mijn blog en mijn Facebook en Twitter.

Maar onderhand is het tijd om de onderliggende oorzaak te zien, de reden van de symptomen, en die ziekte te genezen.
Tot ongeveer 25 jaar geleden ging het met ons land en de mensen er in steeds beter. Er konden nog steeds dingen beter, maar we hadden de zaken redelijk goed geregeld en door de solidariteit van de verzorgingsstaat kreeg iedereen wat nodig was, dak, eten, zorg, etc. Er waren geen voedselbanken, er was een ziekenfonds, nutsbedrijven, goed onderwijs en er was voldoende werk nadat in de jaren 80 de ArbeidsDuurVerkorting was ingevoerd.
Arbeiderspartijen waren groot, liberale partijen kleiner. Er waren immers ook meer arbeiders dan rijke ondernemers (kleine ondernemers zijn nooit beter af geweest bij liberale partijen, dat werd ze alleen wijsgemaakt).

Nu zul je denken: ZO LATEN ! NIETS MEER AAN DOEN !

Maar helaas, daar was ineens een nieuw soort liberalisme. De allerrijksten van de wereld wilden meer. Het oude liberalisme wilde weliswaar eigen verantwoordelijkheid, maar het gaf wel iedereen gelijke kansen en zorgde voor hen die dat niet zelf konden. Het neo-liberalisme wil juist steeds meer macht geven aan de private sector. Vrije handel, minder overheidsuitgaven, alles privatiseren, bezuinigen op alles en iedereen verantwoordelijk voor zichzelf vanaf het begin. Ieder voor zich en ik vooral voor mezelf!

Vandaar kregen we studieschulden, verplichte zorgverzekeraars met Eigen Bijdragen, geprivatiseerd Openbaar Vervoer, zelf zieken/bejaarden/gehandicapten verzorgen, woningbouwcorporaties, banken, onderwijsstichtingen en al dat soort zaken. Dus steeds minder kosten en invloed van de overheid en steeds meer winst voor de private sector. Voor gewone mensen werd alles duurder en ineens moesten we alles zelf doen. Overal is actie tegen gevoerd, maar de regeringen van Balkenende tot en met Rutte (ja ja ook die met Wilders en met de PvdA) gingen en gaan gewoon door.

Kortom: De rijken worden rijker, de armen worden armer.

Hoe kon het nu gebeuren?
De kapitalisten maakten door regels van overheden, ter bescherming van hun volk, minder winst. Dat wilden ze natuurlijk niet, want de markt moest blijven groeien. Door zich nu te gaan begeven op het gedeelte dat altijd door de overheid gedaan werd, konden ze ineens daar ook winst maken! De vrije markt, waarin een Britse grote bank woningen in Oirschot opkoopt en een Amerikaans bedrijf winstuitkering krijgt uit een ziekenhuis in Zwolle.

Heel langzaam werden onze geesten rijp gemaakt. Mensen die in zaken zitten maken winst, verkopen dingen zo goedkoop mogelijk en dus als we overheidstaken maar aan de markt overdragen (privatiseren dus) dan worden ze vanzelf goedkoper werd ons uitgelegd. Veel mensen trapten er in. Inmiddels weten velen van ons beter…..
Zakenmensen bezuinigen met name op personeel en lonen, om de winst te “maximaliseren”. Ik schreef er eerder over.

Detroit, Michigan: A worker joins a demonstration against a proposed free trade agreement that would cover North and South American, the Free Trade Area of the Americas (FTAA). April 21, 2001 ©2001 Jim West / The Image Works Image reproduces best up to 5" x 7", 300 dpi.

In heel de wereld zien we de gevolgen van het neo-liberalisme ondertussen. Het vernietigde het  sociale stelsel. En niet alleen in Nederland, over de hele wereld. Aanhangers van het neo-liberalisme willen afzien van bescherming van ouderen, kinderen, studenten, vrouwen en zelfs de planeet zelf want de “markt” moet vrij kunnen werken, zonder “last” van de overheid.

Het resultaat is dat de rijke investeerders en grootbedrijven zonder problemen over de hele wereld mensen tegen elkaar kunnen uitspelen. Je moet een lager loon accepteren want voor jou 12 anderen, je moet harder werken want je collega’s zijn ontslagen, je moet ‘vrijwillig’ werken voor je uitkering ten koste van iemand anders’ baan, pas op want die buitenlanders pakken je baan en je huis, we moeten wel oorlog voeren want anders wordt jullie olie te duur, enz. Maar degenen die echt zorgen voor deze ellende zijn de neo-liberale politici die dit beleid ondersteunen…….en dat zijn er helaas steeds meer (VVD, PVV, CDA, D66 en PvdA maar ook soms GL, CU en SGP).
Volgens de neo-liberalen moet de overheid die rijken en enorme bedrijven een vrije hand geven, niets in de weg leggen, want dan zorgen die wel dat het ook de arme mensen in het land goed gaat. Publiek geld gaat naar de rijken en de armsten en de middeninkomens betalen steeds meer belasting om de allerrijksten te ontzien.koekje

Maar de overheid is er toch juist in het belang van iedereen? Zij zouden toch moeten zorgen voor solidariteit, zodat iedereen in het land heeft wat nodig is?

De voordelen van neo-liberalisme zijn voor een zeer klein deel van de wereldbevolking. Voor het allergrootste deel heeft het gezorgd voor lijden. De voordelen waar we in onze verzorgingsstaat zo’n 60 jaar keihard voor geknokt hebben verdwijnen, het is lijden zonder uitzicht op verbetering.
Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.
Door echter steeds weer te herhalen dat het allemaal te duur werd, dat er teveel buitenlanders komen, enzovoort, denken steeds meer mensen dat ze gelijk hebben, mensen worden bang (ik kan hier het begin van de Tweede Wereldoorlog aanhalen maar u snapt het zo ook wel).

Het roer zal echt om moeten!! Daarvoor moet dan eerst iedereen begrijpen dat de gevolgen van het neo-liberalisme (afbraak zorg, oorlogen, werkloosheid, armoede, vluchtelingen, kinderarbeid, huisuitzettingen, etc in dit land, maar ook in de rest van de wereld) symptomen zijn van het neo-liberalisme. De symptomen bestrijden is weinig zinvol als we het steeds zelf voor de ziekte kiezen. We moeten de ziekte bestrijden!rich-poor-inequality-neoliberalislm

Politieke partijen hebben het neo-liberalisme, de privatiseringen omarmd. Het is zwaar doorgedrongen in de EU. Zij dwingen het marktdenken en privatiseren zelfs af bij landen waarvan de bewoners een andere kant op willen (Griekenland). Een gevaarlijke ontwikkeling!

We zullen echt met zijn ALLEN een andere kant op moeten. Wij zijn immers met meer! Niet meer kiezen voor partijen die nog steeds het neo-liberalisme (marktdenken/privatiseren) ondersteunen, maar juist op die andere partijen. Noem het links, noem het rechts…… in elk geval moeten we af van het falende kapitalistische systeem zoals nu heerst.
Samen  kunnen we het systeem (de ziekte) genezen. We zijn immers met heel veel mensen! In Nederland, in Europa en uiteindelijk in de hele wereld.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s