De niet-stemmers

Het referendum is geweest. De drempel is gehaald en de uitslag is een overweldigend nee.

Nu zien we de reacties:
“In het nee-kamp zitten allemaal dommerikken die het verdrag niet kennen en niet eens weten waar Oekraïne ligt.”

“De niet-stemmers zijn allemaal voor-stemmers die door strategisch niet te stemmen hoopten dat de drempel niet zou worden gehaald.”

Het referendum ging echter niet over de vraag of je Roos een leuke vent vindt, of over de intenties van de initiatiefnemers, ook niet over het feit dat de PVV gewoon tegen alles van de EU is, of over of je referenda wel of niet een goed middel is. Nee, dit referendum ging slechts over 1 vraag: willen we dat de EU een associatieverdrag met Oekraïne sluit. Het antwoord daarop is gegeven: nee.

Je kunt tegen referenda zijn, maar de meerderheid in de Kamer was er voor. Het referendum is er dus gekomen. Dat is een feit.

Dat voor-stemmers thuis zijn gebleven uit een of andere aangeraden strategie is misschien niet zo slim. Strategisch (niet) stemmen heeft nog nooit het gewenste resultaat opgeleverd.
We zitten immers met Rutte II dankzij de strategische stemmers.

Dat tegenstanders van referenda zeggen dat de burger nul besef heeft van wat ze doet is neerbuigend. Het voor-kamp goochelt nu met cijfers over opkomst en validiteit, wat ze bij andere verkiezingen met lage opkomst nooit doen. De volksvertegenwoordigers die dat soort zaken zeggen moeten zich goed realiseren dat ze zelf door die burgers zijn gekozen. Wat zegt dat, over ze? Hoe enorm is de kloof tussen politiek en burgers?

Feit is dat niemand weet of de niet-stemmers zijn thuisgebleven omdat ze er van uit gaan dat het kabinet toch de uitslag zal negeren (veelal tegen-stemmers). Of omdat ze weg zijn gelopen na 45 minuten wachten omdat er te weinig stemhokje waren. Of omdat ze de politieke voorkeur van de initiatiefnemers niet wilden bevestigen. Of omdat ze tegen referenda in zijn algemeen zijn. Of misschien omdat ze eigenlijk voor waren en hoopten dat de drempel zo niet gehaald zou worden.

http://nos.nl/artikel/2097692-hierom-kwamen-miljoenen-kiezers-gisteren-niet-opdagen.html

image

Feit is dat iedereen die stemrecht had kon gaan stemmen en de uitslag is een groot NEE!

Nu maar hopen dat het kabinet dat geluid hoort……. we zullen zien hoe groot de kloof in het echt is.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s